News

Klaus Iohannis propune un acord naţional cu partidele, după consultări. Ce conţine acest pact

05.06.2019 | 16:15
Klaus Iohannis propune un acord national cu partidele dupa consultari Ce contine acest pact

Klaus Iohannis a făcut primele declaraţii după ce a terminat consultările cu partidele, pe tema transpunerii în lege a rezultatului referendumului din 26 mai. Şeful statului a avut astăzi consultări cu PSD, ALDE, PMP, Pro România şi reprezentanţii minorităţilor. Partidele par să fie de acord să găsească cât mai repede metoda de a pune în aplicare acest rezultat, iar Viorica Dăncilă a anunţat că se va crea un grup de lucru în Parlament, în acest sens.

Ce a declarat preşedintele Klaus Iohannis după consultări

S-a încheiat şi numărarea voturilor şi consultările cu partidele politice. Rezultatul numărării votului arată că la acest referendum s-au prezentat aproape 8 milioane de români, iar aproape 6 milioane jumătate de voturi au spus da. Un rezultat mult peste aşteptări. Această prezenţă masivă şi acest vot arată că românii nu au votat strict pentru aceste întrebări. Răspunsurile trebuie transformate în legislaţie. Politicienii trebuie să le implementeze.

Trebuie creată legislaţia care interzice amnistia şi graţierea pentru corupţi şi pentru interzicerea OUG pe modificări de coduri penale. Acesta este rezultatul de bază al referendumului. Trebuie să înţelegem şi semnificaţia lui. Românii au votat clar şi ferm împotriva abordării antieuropene abordate în campanie de PSD şi ALDE. Românii au arătat că suntem o ţară proeuropeană. Trebuie ţinut cont de acest lucru.

Cozmin Gușă, totul despre planurile lui Iohannis! Iohannis
Klaus Iohannis a cerut un acord naţional pentru viitorul european al ţării Sursă foto – facebook

Preşedintele a cerut un pact naţional pentru viitorul României în UE

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ulterior că doreşte ca partidele să semneze un acord politic pentru a consolida viitorul ţării în UE. Pactul ar conţine transpunerea rezultatului referendumului şi revizuirea legilor justiţiei în acord cu recomandările instituţiilor europene.

“Nu am ajuns din greşeală în UE, am dorit să fim în UE. Asta nu reduce suveranitatea noastră. Şi această decizie este suverană: vrem să facem parte din acest spaţiu european. Vrem să fim aici şi să avem un stat de drept şi o justiţie independentă. Trebuie să înţelegem că votul este un drept garantat, aşa că politicienii trebuie să creeze condiţii efective ca toţi românii să voteze. Ce s.a întâmplat în străinătate se numeşte îngrădirea dreptului la vot.

Toate aceste chestiuni au fost discutate. I-am rugat pe cei veniţi să îşi exprime punctul de vedere. Majoritatea sunt de acord că rezultatele trebuie implementate. Partidele sunt de acord că trebuie consolidat parcrusul european al României. Pentur a valorifica cum se cuvine am decis să invit partidele să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact pentru România europeană. 

Acordul conţine în esenţă următoarele chestiuni: transpunerea în legislaţie a rezultatului referendumului dar şi a măsurilor de asigurare a integrităţii în chestiuni publice, revizuirea legilor justiţiei în acord cu Comisia de la Veneţia şi cu rapoartele GRECO şi CE, adoptarea modificărilor Codurilor Penale respectând recomandările CE şi Comisiei de la Veneţia şi exercitarea deplină şi efectivă a dreptului de vot de către cetăţenii români. Proiectul de acord va fi transmis partidelor. Aştept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitaţia mea de a semna un acord naţional”, a declarat Klaus Iohannis.