News

Klaus Iohannis, reacție în scandalul BMW-uri pentru Poliție. Licitația, câștigată de prietenul președintelui

Michael Schmidt, prietenul lui Klaus Iohannis, a câștigat o licitație bănoasă pentru dotarea cu 600 de BMW-uri a Poliției Române.
26.09.2022 | 23:47
Klaus Iohannis reactie in scandalul BMWuri pentru Politie Licitatia castigata de prietenul presedintelui
Iohannis, reacție în scandalul BMW pentru Poliție. Foto: BZI.ro
ADVERTISEMENT

Iohannis susține că prietenia dintre el și Schmidt nu a contat în acest caz al achiziționării de BMW-uri în valoare de 98 de milioane de lei.

Iohannis comentează scandalul BMW-uri pentru Poliție

Aflat la New York cu treburi oficiale, președintele Klaus Iohannis a fost nevoit să comenteze probleme interne, care pun presiune pe Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

”Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media, însă pot să vă spun un lucru foarte clar: dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri şi, dacă îmi permiteţi, mă aştept ca aceste autorităţi să verifice toate lucrurile la sânge.

Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trase într-o chestiune care poate să fie verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziţie, dar dacă există suspiciuni atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede”, a transmis Iohannis.

ADVERTISEMENT

Declarația lui Iohannis vine în contextul în care IGPR (Inspectoratul General al Poliției Române) a decis să cumpere 600 de mașini BMW prin intermediul Automobile Bavaria SRL. Firma e condusă de Michael Schmidt, prieten bun cu președintele Klaus Iohannis.

Sindicatul Europol a acuzat ministerul că a organizat o licitație cu dedicație pentru a atribui contractul de 98 de milioane de lei pentru Automobile Bavaria SRL, stabilind în caietul de sarcini criterii care corespund doar acestui tip de mașini BMW.

ADVERTISEMENT

Potrivit G4Media, conducerea Automobile Bavaria a negat orice trunchiere a licitației și anunță că procesul licitației a fost public mereu.

”Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă. Câștigătorul, Automobile Bavaria SRL, va primi pentru aceste mașini, în total, 98.006.046 de lei, preț fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) axa 2.5, iar prețul per bucată ajunge la 163.343,41 lei (aproximativ 33.200 euro)”, informează G4 Media.

ADVERTISEMENT

USR este singurul partid care a criticat dur această licitație. ”În timp ce Coaliţia PSD-PNL îi sărăceşte pe români, prietenul preşedintelui Klaus Iohannis a câştigat licitaţii în valoare de 233 de milioane de lei doar anul acesta. Ultima licitaţie câştigată: Poliţia Română cumpără 600 de maşini BMW de la compania prietenului lui Klaus Iohannis, cu fonduri europene. Există trecute specificaţii absurde ale licitaţiei (de exemplu, cutie de viteze cu minimum 8 trepte), care asigură că nicio altă marcă nu poate concura la nivelul preţului”, a transmis USR.

ADVERTISEMENT