News

Klaus Iohannis: “Remanierea este neavenită. O refuz clar. Niciun ministru nu va fi numit în Guvern decât după validarea în Parlament”

12.09.2019 | 17:27
Klaus Iohannis Remanierea este neavenita O refuz clar Niciun ministru nu va fi numit in Guvern decat dupa validarea in Parlament

Președintele Klaus Iohannis refuză categoric propunerile de miniștri înaintate de premierul Viorica Dăncilă. În cadrul unei conferințe de presă susținute joi la Palatul Cotroceni, șeful statului a anunțat această decizie, precizând că va continua să aibă o astfel de abordare, atât timp cât PSD va evita votul în Parlament.

Surse: Klaus Iohannis va respinge miniștrii propuși de Viorica Dăncilă

„Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală, îmi solicită eliberarea din funcții a unor interimari și numirea a șase miniștri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar. În acest context, o să explic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui augut, iar la câteva ore, partidul ALDE a anunțat public retragerea de la guvernare. La momentul respectiv am refuzat remanierea solicitată.

După un timp, doamna prim-ministru a venit cu solicitare de numire a miniștrilor interimari și am refuzat, pe motiv că trebuie să se prezinte în fața Parlamentului. Acum, doamna prim-ministru vine pentru a treia oară cu aceeași solicitare. Se vede că doamna prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. PSD se agață de putere într-un mod jalnic și se ferește de o prevedere constituțională clară. Niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după validarea în Parlament”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, mesaj dur pentru Viorica Dăncilă și PSD. Sursa foto: adevarul.ro
Klaus Iohannis, mesaj dur pentru Viorica Dăncilă și PSD. Sursa foto: adevarul.ro

Cele șase propuneri transmise de Viorica Dăncilă au fost respinse

Premierul României, Viorica Dăncilă, a anunțat miercuri cele șase nume transmise către președintele Klaus Iohannis, pentru a fi supuse aprobării. Este vorba despre trei parlamentari din ALDE, partid condus de Călin Popescu Tăriceanu și alte două propuneri pentru Ministerul Educației și Ministerul de Interne, unde expiră interimatul lui Mihai Fifor. De asemenea, șefa Executivului a înaintat și propunerea pentru postul de vicepremier pe probleme economice. Prin urmare, premierul a înaintat șefului statului următoarele propuneri:

  • Grațiela Gravilescu (ALDE) – Ministerul Mediului
  • Ion Cupă (ALDE) – Ministerul Energiei
  • Alexandru Băișanu (ALDE) – Relația cu Parlamentul
  • Camelia Gavrilă – Ministerul Educației
  • Dan Chirilă – Ministerul de Interne
  • Dan Matei (consilierul lui Dăncilă) – vicepremier pentru probleme economice

Sper ca de această dată domul președinte Iohannis să acționeze ca președinte al României și să nu blocheze propunerile. E important să dăm dovadă de responsabilitate și dincolo de lupta politică trebuie să primeze interesul României și al românilor”, spunea Viorica Dăncilă, solicitându-i președintelui să aprobe miniștrii propuși.