News

Klaus Iohannis s-a retras din cursa pentru șefia NATO. România a decis să-l susțină pe Mark Rutte

Președintele României a informat CSAT că și-a retras candidatura la funcția de secretar general al NATO și a cerut Consiliului să se pronunțe asupra candidaturii lui Mark Rutte.
20.06.2024 | 15:35
Klaus Iohannis sa retras din cursa pentru sefia NATO Romania a decis sal sustina pe Mark Rutte
Klaus Iohannis nu mai candidează la șefia NATO Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a mai informat CSAT că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.

Klaus Iohannis s-a retras din cursa pentru șefia NATO

Miercuri, șeful statului anunțase că va prezenta poziția sa privind candidatura la șefia NATO în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

ADVERTISEMENT

„În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis și-a anunțat oficial candidatura la funcția de secretar general al NATO din partea României, pe 12 martie că, în ciuda faptului că țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța își anunțaseră anterior sprijinul pentru Mark Rutte.

Rutte a obținut apoi sprijin și din partea celorlalte state, cel mai recent marți, când Ungaria și Slovacia și-au anunțat pozițiile oficiale.

ADVERTISEMENT

„Slovacia este pregătită să îl susțină pe Mark Rutte în calitate de viitor secretar general al NATO”, a declarat marți președintele slovac Peter Pellegrini. Inițial, Slovacia a susținut că și-ar dori ca postul să fie ocupat de o persoană dintr-o țară est-europeană.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat marţi sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post şi a precizat că Alianţa este foarte aproape de a lua o decizie asupra succesorului său.

ADVERTISEMENT

Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie. Norvegianul est în fruntea Alianței Nord-Atlantice din 2014, iar mandatul său i-a  fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT