News

Klaus Iohannis, schimbare de viziune privind momentul aderării României la Schengen: ”E posibil un vot pe 8 decembrie”

La o zi după ce spunea că decizia privind aderarea României la Schengen ar putea fi amânată, Klaus Iohannis s-a răzgândit și spune că 8 decembrie e o dată posibilă.
24.11.2022 | 19:25
Klaus Iohannis schimbare de viziune privind momentul aderarii Romaniei la Schengen E posibil un vot pe 8 decembrie
”Continui să văd posibil un vot pe 8 decembrie”, Klaus Iohannis, despre momentul intrării României în Schengen. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a făcut noi declarații legate de momentul în care România ar putea fi primită în spațiul Schengen.

”Continui să văd posibil un vot pe 8 decembrie”, Klaus Iohannis, despre momentul intrării României în Schengen

Prezent, joi, într-o vizită oficială în Lituania, președintele României a declarat că vede posibil un vot în Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) al UE din 8 decembrie cu privire la aderarea țării noastre la Schengen.

ADVERTISEMENT

Iohannis e optimist că oficialii de la București au timp pentru a analiza și rezolva toate cerințele cerute de statele occidentale.

”Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele.

ADVERTISEMENT

Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie.

Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, în urmă cu 24 de ore: ”Decizia intrării României în Schengen ar putea fi amânată cu o lună sau două”

În urmă cu doar o zi, același Klaus Iohannis spunea că, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.

”Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca şi un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată, şi interesul meu, al nostru, este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen.

ADVERTISEMENT

(…) Dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câştig pentru Spaţiul Schengen”, a declarat liderul de la Cotroceni, miercuri.

ADVERTISEMENT