News

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Mahmoud Abbas: “Pacea în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda externă a României”. Update

Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a fost primit de către președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, marți 19 iulie 2022. Cei doi lideri de stat au discutat mai multe teme actuale și importante.
18.07.2022 | 13:58
Klaus Iohannis sa intalnit cu Mahmoud Abbas Pacea in Orientul Mijlociu ramane o prioritate pe agenda externa a Romaniei Update
Mahmoud Abbas, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni
ADVERTISEMENT
19-07-2022
10:29

România va crește numărul de burse oferite tinerilor palestinieni

Klaus Iohannis, declarații comune cu Mahmoud Abbas. Președintele României a declarat că țara noastră va oferi, printre altele, un număr mai mare de adresate burse tinerilor palestinieni.

”Am avut contribuții solide de-a lungul timpului la întărirea Palestinei, inclusiv prin formarea în România a sute de experți din Palestina.

România dorește dezvoltarea și aprofundarea tuturor domeniilor de cooperare de interes comun. Am discutat despre noile oportunități pe care le putem identifica. Educația rămâne o prioritate. Am decis creșterea numărului de burse universitare acordate cetățenilor palestinieni. Sperăm ca tinerii palestinieni să pună cunoștințele din România în folosul țării dumneavoastră. Va fi semnat un program bilateral în domeniul educației.

Trebuie reluată finanțarea Uniunii pentru Palestina. România va continua să sprijine lansarea negocierilor pentru un acord de asociere UE – Palestina.

Am discutat și despre agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei. Am prezentat președintelui Abbas sprijinul acordat de România Ucrainei”, a punctat Iohannis.

 

“L-am asigurat pe domnul preşedinte că realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră externă. Am transmis întregul sprijin al României pentru rezolvarea justă şi durabilă a conflictului palestiniano-israelian, prin negocieri directe, care să conducă la implementarea soluţiei celor două state, care să co-existe în pace şi securitate. Această formulă este unica variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor popoarelor celor două părţi şi respectarea dreptului internaţional”, a mai spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.
 

19-07-2022
09:06

Mahmoud Abbas, primit la Cotroceni de președintele Iohannis

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a ajuns în România și a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis.

Cei doi lideri de stat vor discuta în orele următoare despre mai multe chestiuni importante, în special despre războiul din Ucraina.

Situația complicată din Orientul Mijlociu va fi, cu siguranță, discutată de Iohannis și Abbas în cursul acestei zile, în condițiile în care România vrea să mențină o relație de prietenie atât cu Palestina, cât și cu Israel.

 

Administrația prezidențială a anunțat, pe site-ul oficial, că președintele Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său Mahmoud Abbas, la Cotroceni. Relația dintre Palestina și România este considerată ”profundă și de lungă durată”.

Klaus Iohannis îl primește pe Mahmoud Abbas

”Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi marți, 19 iulie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră, la invitația Președintelui României.

ADVERTISEMENT

Vizita oficială a Președintelui palestinian în România reflectă și reconfirmă soliditatea relației bilaterale, care este profundă și de lungă durată”, a transmis Presidency.ro. Site-ul oficial al MAE a descris pe larg aceste relații:

”România a recunoscut oficial Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) ca reprezentant unic și legitim al poporului palestinian în mai 1972. În martie 1974 a fost deschisă Reprezentanța Permanentă a OEP la București. România a recunoscut Palestina la 16 noiembrie 1988. Pe această bază, în ianuarie 1989, Reprezentanța Permanentă a OEP la București a fost ridicată la rang de ambasadă a Palestinei.

ADVERTISEMENT

Primul șef a.i. al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah – Palestina, domnul Marin Albu, și-a prezentat scrisoarea de cabinet ministrului afacerilor externe al ANP la 20 octombrie 2009. Oficiul a fost inaugurat oficial la 26 octombrie 2009.   La data de 22 octombrie 2017, domnul Cătălin Ţîrlea a prezentat ministrului afacerilor externe al Palestinei scrisoarea de cabinet a ministrului afacerilor externe al României prin care a fost numit şef a.i. al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah. Ambasadorul Palestinei la Bucureşti este domnul Issam Tawfiq Masalha, care şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 24 august 2021”.

Președinții Palestinei și ai României vor discuta teme precum războiul din Ucraina, situația de securitate din Orientul Mijlociu și Procesul de pace din această zonă.

ADVERTISEMENT

Cu prilejul consultărilor oficiale, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Mahmoud Abbas vor evalua posibilitățile concrete de a dinamiza și consolida aspectele sectoriale ale cooperării bilaterale, pe toate domeniile de interes comun, cu accent pe dialogul politic, afacerile interne, educație, domeniul economic și comercial.

Totodată, agenda de discuții a celor doi înalți oficiali va mai cuprinde un schimb de opinii cu privire la evoluțiile cu impact regional în Orientul Mijlociu, stadiul și perspectivele Procesului de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM), situația de securitate și efectele generate de agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis administrația.

ADVERTISEMENT