News

Klaus Iohannis se prăbușește în sondaje. Cine este politicianul în care bucureștenii au cea mai mare încredere

Klaus Iohannis este în cădere liberă, în ceea ce privește nivelul de încredere. Șeful statului este abia pe locul 8 într-un top al personalităților politice.
19.06.2022 | 22:58
Klaus Iohannis se prabuseste in sondaje Cine este politicianul in care bucurestenii au cea mai mare incredere
Klaus Iohannis nu mai este considerat un politician de încredere / Foto Hepta / EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Un sondaj realizat de CURS în municipiul București, în perioada 7-17 iunie, îl indică pe Klaus Iohannis ca fiind politicianul cu cea mai mare cădere într-un clasament al încrederii în clasa politică.

Klaus Iohannis, sub George Simion și Nicușor Dan, la nivel de încredere

Șeful statului se clasează abia pe locul 8, sub George Simion sau Nicușor Dan (care a coborât în topul încrederii, de când a ajuns primar general).

ADVERTISEMENT

Cel mai de încredere personaj politic al momentului este, în acest moment, Alexandru Rafila, urmat îndeaproape de Marcel Ciolacu (liderul PSD) și Nicolae Ciucă (președintele PNL).

Topul încrederii în personajele politice din România

Iată rezultatele sondajului CURS, la întrebarea: ”Câtă încredere aveți în următoarele personalități politice”:

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila – 30%

Marcel Ciolacu – 27%

Nicolae Ciucă – 25%

Gabriela Firea – 23%

George Simion – 20%

Nicușor Dan – 20%

Ciprian Ciucu – 18%

Klaus Iohannis – 16%

Dacian Cioloș – 15%

Vlad Voiculescu – 14%

Cătălin Drulă – 12%

Ludovic Orban – 11%

Liviu Dragnea – 10%

Iohannis a ieșit pe locul 3 în clasamentul politienilor în care să nu ai încredere

Pe de altă, dintre personalitățile politice în care bucureștenii au puțină sau foarte puțină încredere, Klaus Iohannis este pe locul 3, cu 79%, fiind depășit doar de Liviu Dragnea (82%) și Ludovic Orban (81%).

La aceeași întrebare adresată, 28% dintre respondenți au declarat că nu-l cunosc sau că n-au auzit de Cătălin Drulă, președintele interimar al USR. El este urmat de Cătălin Ciucu, primarul sectorului 6 (19%) și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății (13%).

ADVERTISEMENT

PSD ar câștiga detașat dacă duminică s-ar organiza alegeri

Pe de altă parte, Partidul Social Democrat conduce detașat în topul preferințelor bucureștenilor legate de partidele politice.

Întrebați cu cine ar vota, dacă duminică ar fi organizate alegeri, 33% au răspuns PSD, în timp ce Partidul Național Liberal (PNL) a fost preferat de 22%. Pe locul 3 se situează Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu 14%.

ADVERTISEMENT

Uniunea Salvați România (USR) a coborât pe locul 4 în preferințele respondenților, cu 10%, în timp ce Partidul Mișcarea Populară (PMP) s-a întors la 5%.

Partidul lui Liviu Dragnea are 2%, în București

Sub 5 procente ar obține Partidul Umanist social-liberal (PUSL) – 4%, Pro România  – 2%, Forța Dreptei (FD) – 2%, Alianța Pentru Patrie (APP – partidul lui Liviu Dragnea) – 2% și Partidul Ecologist Român – 2%.

Sondajul a fost realizat de CURS într-un eșantion de 1.005 respondenți cu vârste de 18 ani și peste, care locuiesc în municipiul București. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/- 3,1%. Toți respondenții au drept de vot.

ADVERTISEMENT