În vremuri de criză și de război, poetul și pamfletarul Mircea Dinescu își păstrează simțul umorului. Dacă îl întrebi cu ce se ocupă în momentul respectiv, răspunde scurt: „Construiesc capitalismul!”. Dar cum NATO este o parte importantă a lumi… capitaliste, inevitabil discuția alunecă spre ipoteza tot mai vehiculată ca președintele Klaus Iohannis să devină secretarul general al Alianței. „Ar fi bine pentru România, că scăpăm de el”, se amuză poetul…
Încă din luna mai, fostul premier Adrian Năstase vorbea la emisiunea „Marius Tucă Show” despre posibilitatea producerii unei rocade: Klaus Iohannis să ocupe la Bruxelles, iar Mircea Geoană să revină, în forță, în politica de la București. „Președintele Iohannis nu mai iese să vorbească despre problemele de politică internă. Explicația, în opinia mea, este că se pregătește un transfer la Bruxelles, la NATO, și eventual o rocadă, Iohannis la Bruxelles, Geoană la București”, a afirmat Năstase.
„Într-adevăr, noi, românii, avem o anumită abilitate de a ne băga sub pielea altora. Dar ca să-l consideri atât de abil pe Iohannis ar fi ceva strigător la cer. El nu e deloc abil. Eu nu-mi închipui așa ceva, deși, dacă mâine s-ar duce, ar fi bine să plece din România. O va da în bară repede acolo, la NATO, și uite așa, o să scăpăm de el”, a declarat Mircea Dinescu, în exclusivitate pentru FANATIK.
Poetul a continuat, în stitul său caracteristic: „Dar mie, sincer, nu-mi vine să cred că ar putea da ăștia NATO pe mâna românilor. Adică, să fie Iohannis secretar general, și Geoană, adjunctul lui. Nu, nu cred! Probabil că mai mult este vorba despre zvonuri. La un moment dat, și despre Băsescu s-a spus același lucru…”
Atacul lui Mircea Dinescu s-a întețit, iar interlocutorul nostru a recurs la o comparație între actualul președinte și fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu. Ba, mai mult, poetul a recurs la un ton agresiv, fără… „delicatețuri”.
„Eu nu pot să-mi închipui că ăștia de la NATO pot lua un prost pe post de șef! Pe de altă parte, ăsta ar fi și un pericol. Uneori, prostul e mai rău decât ăla răul. Nu știu dacă Iohannis este sau nu sfătuit de cineva, dar acest lucru este mai puțin important”, a precizat intervievatul nostru.
„Pe de altă parte, așa au făcut comuniștii ăia deștepți cu Nicolae Ceaușescu. Au crezut că e mai prost, și l-au pus în frunte. Au greșit, și poate că așa stau lucrurile și acum”, și-a subliniat ideea partenerul nostru de dialog.
Mircea Dinescu s-a referit și la recenta conferință de presă susținută de șeful statului, în care un reporter a insistat pe tema posibilei preluări a postului de secretar general al Alianței. Întrebat dacă a discutat despre această variantă cu liderii NATO, Klaus Iohannis a răspuns: „Cred că v-am răspuns exhaustiv!”.
„Este stilul lui Iohannis să răspundă în acest mod. Dar nu cred că știe ce înseamnă cuvântul „exhaustiv””, a comentat Dinescu.
Precizăm că, potrivit DEX, cuvântul „exhaustiv” înseamnă „care epuizează un subiect; în întregime”.
Interlocutorul FANATIK s-a referit și la probabilitatea unei posibile încercări a președintelui Klaus Iohannis de a-și crește cota de popularitate: „Nu cred, totuși, că este vorba despre un exercițiu de imagine. Mai ales că a trecut și povestea cu posibila suspendare. Acum, cine dracu’ să-l suspende, că ăștia toți sunt bot în bot. Teoria era valabilă acum un an, până să intre PSD-ul la guvernare alături de liberali!”.
Mircea Dinescu s-a referit și la poziția pe care România a căpătat-o în cadrul Alianței Nord–Atlantice. Dincolo de poziția geostrategică și de implicarea țării noastre în războiul dintre Rusia și Ucraina, scriitorul a comentat aspectul înarmării. Așa cum era firesc, dincolo de factorul comparativ cu alte țări și cu alte perioade istorice, discuția a revenit la șeful statului…
„Ideea că noi vom fi o țară plină de armament, precum o țară din lumea a treia, cum erau cele din America Latină, conduse de dictatori, este comică”, a spus Dinescu.
„Sigur, Klaus Iohannis e un tip milităros, și este foarte fericit, din acest punct de vedere. Tropăie prin fața soldaților, dar pentru noi e destul de trist. După ce am stat timp de 50 de ani sub comunism, devine deprimant”, a argumentat poetul.
După părerea lui Mircea Dinescu, teoria potrivit căreia pericolul rusesc plutește asupra țării noastre din pricina ajutorului pe care Bucureștiul îl oferă Kievului, și mai ales faptul că mișcările de trupe, la propriu și la figurat, ar trebui să ne neliniștească, reprezintă diversiuni.
De altfel, și din acest punct de vedere, scriitorul a recurs la comparația cu perioada de dinaintea Revoluției din 1989: „Când noi făceam scandal în ședințele de la Uniunea Scriitorilor, ni se spunea: „Stimați tovarăși, tocmai acum v-ați gândit să ne creați probleme? Taman acum, când trupele sovietice fac manevre la granița României?…”. Așa voiau să ne liniștească activiștii de la Comitetul Central. Acum, o luăm din nou pe aceeași temă, dar lucrurile sunt total diferite față de perioada de dinaintea lui decembrie ‘89”.
Intervievatul nostru s-a referit și la cadrul geopolitic, generat de războiul din Ucraina. Potrivit lui Mircea Dinescu, întreaga situație este rezultatul intereselor materiale, de ambele părți ale baricadei.
„Acum, teoretic sau nu, Rusia este o țară capitalistă. Pe atunci, adică pe vremea la care mă refeream mai sus, era comunistă. Dar la fel de adevărat este că americanii au nevoie de un „Bau Bau”, ca să-și țină armamentul „în priză” și să facă afaceri. La fel procedează și Rusia, în felul ei, mai ales că jumătate din bugetul țării va fi investit în armament”, a comentat scriitorul.
De altfel, previziunile acestuia în privința continuării conflagrației sunt pesimiste. „Va fi ceva „frumos”! Putin nu întreabă Guvernul sau Marea Adunare Națională dacă îi dă bani pentru armată. Cât vrea el, atâția bani bagă. Serios, ne așteaptă vremuri sinistre!”, a încheiat Mircea Dinescu.