News

Klaus Iohannis, ședință de urgență privind gestionarea pandemiei COVID-19: „În secțiile ATI sunt 3.065 de paturi și 2.252 ventilatoare” Video

27.10.2020 | 18:07
Klaus Iohannis sedinta de urgenta privind gestionarea pandemiei COVID19 In sectiile ATI sunt 3065 de paturi si 2252 ventilatoare Video
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat o ședință de urgență la Cotroceni privind gestionarea pandemiei COVID-19. La capătul ședinței, președintele a susținut o declarație de presă în care a spus că  secțiile de Terapie Intensivă au peste 3.000 de paturi, inclusiv pentru pacienții non-COVID, precum și 2.252 de ventilatoare.

Iohannis a dat asigurări că achizițiile de aparatură vor continua, inclusiv prin fonduri europene. Astfel 123 de paturi noi la ATI vor fi instalate în București în următoarele 7 zile.

ADVERTISEMENT

UPDATE 18.09: Iată principalele declarații ale șefului  statului:

„-Situația epidemiologică se agravează constant. Peste 100 de români au pierdut lupta cu virusul în ultima zi.

-Am făcut o analiză a resurselor ATI la nivel național. Guvernul a elaborato strategie de creștere a capacității de la începutul pandemiei, cu achizișii de ventilatoare, monitoare, paturi astfel că acum avem 3.065 de paturi de Terapie Intensivă pentru toți pacienții, 2252 ventilatoare, 2756 monitoare. Se adaugă 5 unități de Terapie Inteisăv mobile, două spitale modulare, cu un total de 169 de paturi.

ADVERTISEMENT

-În aprilie-octombrie creșterea capacității de ventiulatoare a fost de 73%, iar până în decembrie se adaugă 15%. Planul prevede etape clare de implementare și deschiderea unor noi capacități de terapie intensivă. Am solicitat date despre București și aici vom avea în 7 spitale o extensie a capacității de terapie intensivă și în 10 zile vom avea 123 de paturi de ATI în plus. Autoritățile au planuril clare pentru îngrijirrea pacienților la ATI.

-Accesarea fondurilor europene va duce la o creștere semnificativă la fiecare din acești indicatori. De exemplu, 662 de paturi ATI au fost deja avizate pentru finanțare.

ADVERTISEMENT

-Pentru a stopa răspândirea virusului este nevoie și de implicarea cetățenilor pentru că măsurile nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toții parte a acestui efort național de a salva cât mai multe vieți.”


Știrea inițială: Întâlnirea va avea loc marți, la ora 17:00, iar la ea vor lua parte, alături de șeful statului, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Dorel Săndesc, și Șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, Dan Corneci.

ADVERTISEMENT

La finalul ședinței, președintele României va susține o declarație de presă în fața jurnaliștilor acreditați la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis, ședință de urgență privind gestionarea pandemiei COVID-19

În contextul crizei grave provocate de pandemie de COVID-19, Klaus Iohannis se va întâlni, pentru discuții, la Cotroceni, cu nume importante din Sănătate.

Astfel, la ședință vor participa ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Dorel Săndesc, și șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I, de la spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București, Dan Corneci.

La începutul pandemiei de coronavirus, în perioada stării de urgență, președinele Iohannis avea săptămânal întâlniri la Cotroceni cu miniștrii implicați în eforturile de combatere a efectelor SARS-CoV-2.

România, peste 800 de pacienți la ATI

Ședința de urgență convocată în prezent de Klaus Iohannis vine în condițiile în care România traversează o perioadă extrem de complicată în pandemia de coronavirus.

Conform raportării de marți a Grupului de Comunicare Strategică, țara noastră are 824 de bolnavi în stare gravă la secțiile de Anestezie și Terapie Intesivă (ATI).

Tot în cursul acestei zile, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că în prezent sunt pregătite peste 1.200 de locuri pentru ATI. Oficialul Guvernului a menționat că până la finalul lunii speră să existe încă 200 de paturi.

”Noi am plecat la început cu spitalele suport Covid, cele 226 de spitale, cu Terapie Intensivă în care aveam 740 de paturi complet utilate. În acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate. Sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi să putem merge strict pe suport Covid”, a spus ministrul, conform România TV.

ADVERTISEMENT