News

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții: masca redevine obligatorie, elevii intră în vacanță, certificat verde pentru majoritatea activităților. Update

Klaus Iohannis i-a convocat la Cotroceni pe Florin Cîțu, Raed Arafat și pe unii membri ai guvernului pentru a găsi soluții la criza provocată de pandemia de Covid-19. La finalul întâlnirii, șeful statului a anunțat ce restricții s-au decis.
20.10.2021 | 17:47
Klaus Iohannis a anuntat noile restrictii masca redevine obligatorie elevii intra in vacanta certificat verde pentru majoritatea activitatilor Update
ADVERTISEMENT
20-10-2021
16:09

Iohannis: „Singura soluție este vaccinarea

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri seara, că de luni redevine obligatorie purtarea măștii de protecție atât în spațiile închise, cât și cele deschise. 

De asemenea, va fi restricționată circulația pe timpul nopții  pentru persoanele nevaccinate, cu excepția celor care au un  document ce poate proba deplasarea în interes de serviciu.

O altă decizie este intrarea în vacanță a tuturor elevilor, nu doar a celor din clasele I-IV, pentru următoarele două săptămâni.

Iată principalele declarații ale președintelui Iohannis:

„Vreau să fiu foarte clar: dacă vrem să se oprească pandemia singura soluție este vaccinarea.  Dragi români, dacă vreți să se termine cu pandemia, vaccinați-vă! În vestul Euuropei unde oamenii s-au relaxat în masă, s-au relaxat,  pandemia nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde oamenii au reticențe din varii motive, suntem în plin val pandemic. La noi s-a declanșat o adevărată catastrofă.”

-„Până vă convingeți să vă vaccinați, este nevoie de restricții. Școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, precum și prin personalul care se îmbolnăvește. În mod normal, de luni, este vacanță pentru cei mici. Azi s-a decis ca vacanța va fi valabilă și pentru gimnaziu și liceu, astfel că două săptămâni va fi vacanță începând de luni.”

-„De  luni masca este obligatorie peste tot. Și în interior și în exterior, la școală, pe stradă. Este regretabil care trebuie să instituim restricții. Guvernul va hotărî vineri ce restricții mai intră în vigoare. De exemplu, va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați. În timpul zilei, la majoritatea activităților accesul va fi permis doar cu certificatul verde. Aceste lucruri se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze.”

 

20-10-2021
14:48

Ședința organizată de Klaus Iohannis la Cotroceni, pe tema pandemiei de Covid-19, a început

În jurul orei 17:30, la Palatul Cotroceni, a început ședința organizată de președintele Klaus Iohannis pe tema luării unor noi decizii în privința evoluției pandemiei de Covid-19 din România.

La masa discuțiilor, alături de șeful statului, se mai află premierul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltan Cseke, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, precum şi preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.

Într-o nouă săptămână cu cifre record în pandemie, președintele Klaus Iohannis a convocat, la Palatul Cotroceni, o ședință cu cei responsabilii în gestionarea crizei sanitare.

Marți, în ziua când România a trecut de 500 de decese de SARS-CoV-2 în 24 de ore, șeful statului anunţat clar că se pregătesc noi restricții pentru limitarea răspândirii virusului.

ADVERTISEMENT

În acest sens, se așteaptă ca la finalul discuțiilor de la Cotroceni, la care vor fi prezenți printre alții Florin Cîțu și Raed Arafat, să avem un nou set de măsuri restrictive.

Klaus Iohannis, ședință cu Florin Cîțu, Raed Arafat și alți membri din Guvern pe tema pandemiei de Covid-19

Klaus Iohannis va avea miercuri, 20 octombrie 2021, la ora 17,30, o ședință de lucru cu responsabilii guvernamentali privind gestionarea epidemiei de Covid-19, anunță site-ul Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

La întâlnirea extrem de importantă din această după amiază vor participa premierul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltan Cseke, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Această ședință a fost anunțată încă de ieri de șeful statului, însă nu se cunoștea ora la care va avea loc.

ADVERTISEMENT

Ședința de miercuri are loc în contextul în care situația pandemică din țara noastră s-a agravat în ultimele săptămâni. Marți, 19 octombrie, a fost ziua cu un vârf de decese dar și de noi îmbolnăviri: aproape 19.000 de cazuri noi și 574 de decese provocate de Covid-19.

Se ia în calcul o vacanță prelungită pentru elevi

Autoritățile, prin vocea ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, iau în calcul o vacanță prelungită pentru elevii din România.

ADVERTISEMENT

”Toate variantele sunt deschise în condițiile în care nu înțelegem să ne vaccinăm!

În situația în care se suspendă și alte activități, în interesul protejării dreptului la sănătate al elevilor și cadrelor didactice, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologica extrem de gravă”, a spus Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro.

Conform sursei citate, se discută propunerea ca toate clasele primare și gimnaziale să intre în vacanță pentru 2 săptămâni (ciclul primar și grădinițele) și 3 săptămâni clasele V-XII.

Potrivit structurii anului școlar, elevii din învățământul preșcolar și primar au vacanță între 25 și 31 octombrie 2021.

Klaus Iohannis: ”Sunt necesare măsuri urgente, restrictive”

În urmă cu 24 de ore, președintele Iohannis a anunțat că sunt necesare cât mai rapid măsuri eficiente de combatere a răspândirii SARS-CoV-2, el menționând adoptarea de ”măsuri restrictive”, care numai acestea ar putea să reducă incidența cazurilor de coronavirus.

”Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților și cifrele de azi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum.

Am decis să convoc, mâine, o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor.

Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem însă altă opțiune decât să o depășim.

Prioritatea zero este în acest moment salvarea vieții semenilor noștri, protejarea sănătății celor vulnerabili și a celor bolnavi, pe care asistența medicală îi poate ajuta să depășească cu bine această maladie”, a spus președintele, marți, într-o declarație de presă.

ADVERTISEMENT