News

Klaus Iohannis, anunțul oficial pentru români: „Fără mască în exterior din 15 mai”. Ce măsuri se iau din weekend

13.05.2021 | 18:28
Klaus Iohannis anuntul oficial pentru romani Fara masca in exterior din 15 mai Ce masuri se iau din weekend
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații la finalul ședinței de lucru, la Palatul Cotroceni, la care au luat parte premierul și mai mulți miniștri din Cabinet. Șeful statului a anunțat că vom renunța la mască în exterior din 15 mai. 


Update, ora 18:25

Klaus Iohannis a anunțat măsurile de relaxare ce vor fi luate din acest weekend. Liderul de la Cotroceni a explicat că relaxarea se va face pas cu pas. De la 15 mai renuntăm la masca în exterior, cu câteva exceptii: piețele, târgurile sau stațiile de transport public.

ADVERTISEMENT

Tot de la 15 mai se elimină restricțiile de circulație noaptea, simultan se elimină orice restricții asupra magazinelor. Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate.

Astfel, primele măsuri vor intra în vigoare de la sfârșitul acestei săptămâni, următoarele vor fi la 1 iunie, 1 iulie și 1 august. „Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare și am dorit să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară”, a explicat Iohannis.

ADVERTISEMENT

„Așadar, e pregătim de relaxare, trebuie să fie o relaxare precaută. Noi vrem să scăpăm de pandemie, nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricții în august. Vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe activități, dar care nu ne expune pericolului revenirii pandemiei în forță.”

„Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul care cuprinde acești pași, până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârșitul verii să avem o reevaluare, pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiționate de doi factori extrem de importanti: pe de o parte de evoluția pandemiei, măsurată prin rata de incidență, de cealaltă parte – gradul de vaccinare”.

ADVERTISEMENT

„Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm. Așa de simplu este”, a subliniat președintele.

Acesta a dat și câteva exemple concrete de relaxare. „Acestea au fost disctutate astăzi, în întâlnirea pe care am avut-o. Ele vor fi în detaliu enunțate de Comitetul Național și, în final, vom avea o hotărâre de Guvern care impune aceste relaxări. Avem date cheie. Prima etapă de relaxare va avea loc chiar acum în 15 mai. Deci în weekendul care urmează deja vom avea câteva măsuri de relaxare funcționale. Următoarea etapă este întâi iunie, pe urmă 1 iulie, pe urmă 1 august”.

ADVERTISEMENT

„Așadar, din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva exceptii, desigur. Rămân excepțiile din exterior, unde trebuie să purtăm în continuare masca, cum ar fi piețele, târgurile sau stațiile de transport public, pentru că în mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie, cum va rămâne obligatorie și în spațiile din interior”.

„Deci, prima măsură, în spațiile din exterior, se renunță la această mască. A doua măsură care intră îmediat în vigoare este eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și simultan se elimină orice restricții asupra programului agenților comerciali. Deci magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut”.

„Tot din acest weekend, o să vă mai dau câteva exemple: activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, deci cu spectatori. În interior, vom avea, de asemenea, câteva relaxări care încep, majoritatea, din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante. Sunt foarte multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul Național și vor fi, toate, aduse la cunoștința publicului”.

La nunți, botezuri, mese festive, unde pot participa, de la 1 iunie, în exterior maximul 70 persoane. În interior, maximum 50 de persoane, tot de la 1 iunie. Numerele vor crește de la etapă la etapă

„Dacă organizatorul garantează că toți oamenii sunt vaccinați, se renunță la restricționarea numărului de participanți. Mai concret, dacă pe 15 iulie cineva dorește să organizeze o nuntă într-un spațiu închis și garantează co toată lumea este vaccinată, nu se aplică restricționarea numărului”. La fel se întâmplă și în cazul competițiilor sportive.

Șeful statului a precizat că relaxările sunt gândite pentru a ne proteja, pentru a ne relua viața normală, dar și pentru a încuraja vaccinarea. El a explicat și că, în cazul școlilor, se vor respecta în continuare normele care țin de rata de incidență. Se vor aplica aceleași norme, în funcție de scenariul localității. Relaxările se aplică și în cazul acestor instituții, dar revenirea în bănci se va face în funcție de scenariul în care se află localitatea. El a menționat și că este foarte probabil ca toți elevii să încheie anul școlar în bănci.


Știre inițială

De asemenea, la ședința va participa și șeful DSU, Raed Arafat, dar și dr. Adriana Pistol, de la INSP. În cadrul ședinței vor fi analizate propunerile de relaxare a măsurilor anti-Covid 19.

De la 1 iunie, autoritățile pregătesc un amplu pachet de măsuri de relaxare, după ce situația epidemiologică din țară s-a ameliorat considerabil.

Klaus Iohannis, ședință la Cotroceni cu premierul, șeful DSU și miniștrii pe tema relaxării măsurilor anti-Covid

”Ședință de lucru cu Prim-ministrul României și membri ai Guvernului. La ședință vor participa Prim-ministrul României, Florin Cîțu, Viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol”, anunță Administrația Prezidențială.

Recent, premierul Florin Cîțu anunța că sunt mai multe propuneri care vor fi discutate la cel mai înalt nivel în această perioadă. Relaxările se referă la organizarea de evenimente private și publice cu participarea persoanelor vaccinate.

În același timp, în birourile în care toți angajații sunt vaccinați se va putea renunța la mască, de la 1 iunie, potrivit unei alte propuneri înaintate de șeful Executivului.

O altă propunere care apare pe masa discuțiilor tot mai frecvent prevede ca la mare, pe plajă, și la munte, în zonele mai puțin aglomerate, să nu mai fie obligatorie masca de protecție.

Ce spunea Klaus Iohannis despre relaxările din 1 iunie

La finalul lunii trecute, președintele Klaus Iohannis avertizat că 1 iunie nu va fi data relaxării totale în România. Acesta spunea că se va renunța treptat la măsuri dacă numărul infectărilor noi cu COVID-19 scade foarte mult și pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate va crește.

”1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluați, este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi.

Eu sunt foarte optimist și cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident, până atunci mai sunt atâtea săptămni în care evaluăm mersul pandemiei.

Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult și, în paralel, numărul de vaccinați crește, atunci cu siguranță, rând pe rând, putem să renunțăm la anumite măsuri”, a mai spus președintele.

Sper foarte mult ca în plină vară să ajungem în faza în care măsurile vor fi atât de puține, încât românii vor putea să-și facă concediul în tihnă”, a spus Iohannis, pe 22 aprilie.

ADVERTISEMENT