News

Klaus Iohannis și 4 șefi de partide au semnat Pactul Național: „Lista semnatarilor rămâne deschisă”

13.06.2019 | 16:33
Klaus Iohannis si 4 sefi de partide au semnat Pactul National Lista semnatarilor ramane deschisa

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații la Palatul Cotroceni după discuțiile purtat cu mai multe partide despre pactul național pe care l-a propus. Semnatarii sunt șefii USR, PNL, PRO România și PMP. Singurul partid care nu a fost reprezentat la Cotroceni a fost PSD, iar președintele a spus că partidul condus de Dăncilă se mai poate răzgândi și că lista semnatarilor rămâne deschisă.

Semnatarii pactului: șefii PNL, USR, PRO România și PMP

Pactul a fost semnat de Ludovic Orban de la PNL, Dan Barna de la USR, Victor Ponta de la PRO România și Eugen Tomac de la PMP. Este vorba, de fapt, despre Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României. În acest pact, se vorbește în special despre interzicerea ingerinței politice în justiție.

Iohannis a spus că PSD va pierde și următoarele alegeri, căci urmează prezidențialele, apoi alegerile locale și cele parlamentare. Președintele a mai criticat partidul aflat la putere că simulează o schimbare și că, de fapt, nu se va schimba niciodată. Iohannis a declarat astăzi după consultări că pesediștii au depus mai multe amendamente la acest acord decât numărul articolelor ce îl conțin.

Acordul Politic Naţional propus de preşedintele Iohannis, semnat azi la Palatul Cotroceni http://bit.ly/2KOcSIO

Gepostet von StirileProTV am Donnerstag, 13. Juni 2019

Cioloș a lipsit de la semnarea acordului

Din seria semnatarilor, interesant de remarcat este că a lipsit liderului PLUS, Dacian Cioloș. Cel mai probabil, Iohannis a făcut referire la PLUS și la UDMR când a spus că lista semnatarilor rămâne deschisă. Absența lui Cioloș la semnarea pactului național poate fi explicată prin faptul că PLUS nu este un partid parlamentar.

„Înainte de referendum au spus că este inutil. Unele formațiuni au încercat să îl boicoteze, alții au declarat că nici nu vor participa. Au spus că întrebările sunt inutile și că nu se va întâmpla nimic, dar s-a întâmplat.

A doua zi după vot, spațiul politic românesc s-a schimbat și trebuie să recunoaștem acest lucru și asta se datorează votului românilor. Acest referendum trebuie implementat. Am analizat cu mare atenție ce au votat românii. Au votat pentru România europeană. 

După consultările cu partidele am formulat concluziile într-un document pe care l-am propus spre semnare, un acord național pentru consolidarea parcursului european. USR, PNL, PRO România și PMP semnează acordul. Președinții acestor partide sunt prezenți aici pentru a semna acest pact.

PSD nu a dorit să semneze acest pact. PSD a pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg. A rămas doar cu aparența schimbării. PSD urmărește în continuare aceleași obiective. Răspunsurile lor au fost practic un refuz. Aveau mai multe amendamente decât articole în acest acord.  PSD a dăunat foarte mult României. România nu s-a dezvoltat mai mult și nu se dezvoltă nici mai mult acum. Lista semnatarilor rămâne deschisă (n.r.: făcând referire la PSD)”, a declarat Iohannis la Cotroceni.