News

Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă, la celebrarea a 105 ani de la bătălia de la Mărăşeşti: “România, parte a civilizaţiei occidentale. Nu vom părăsi acest drum”

Prezent la manifestările comemorative de la Mausoleul de la Mărăşeşti, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că România și-a ales drumul civilizației occidentale, drum pe care nu-l va părăsi
06.08.2022 | 11:45
Klaus Iohannis si Nicolae Ciuca la celebrarea a 105 ani de la batalia de la Marasesti Romania parte a civilizatiei occidentale Nu vom parasi acest drum
Mesajul premierului și al preșdintelui cu ocazia comemorării luptei de la Mărășești. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă, prezent sâmbătă la manifestările comemorative de la Mausoleul de la Mărăşeşti, a afirmat că România a ales drumul său, este parte a civilizaţiei occidentale şi nu va părăsi acest drum.

România, parte a civilizației occidentale

Premierul României a subliniat că în alegerea drumului său, țara noastră are obligaţia să reziste împotriva acţiunilor şi discursurilor radicale, populiste sau revizioniste, menite „să genereze ură și violență în cadrul societăților libere”. Nicolae Ciucă a subliniat că este necesară rezistența în fața acestor idei care „au ca scop se divizeze şi să anuleze capacitatea noastră de mobilizare în faţa provocărilor”.

ADVERTISEMENT

„România a ales drumul său, este parte a civilizaţiei occidentale, este un stat democratic care a făcut eforturi uriaşe să ajungă un partener de încredere în rândul societăţii occidentale. Nu vom părăsi acest drum, pentru că este drumul nostru istoric. În astfel de momente, avem nevoie să exprimăm cu tărie valorile în care credem şi pe care le împărtăşim, alături de ţările partenere.

Cu aceeaşi perseverenţă a înaintaşilor noştri, avem obligaţia să rezistăm astăzi pentru a proteja şi a îmbogăţi valorile democratice împotriva acţiunilor şi discursurilor radicale, populiste sau revizioniste”, a declarat sâmbătă premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Premierul s-a referit în discursul său și la războiul din Ucraina, susținând că este un conflict ce va influența viața noastră dar și marile decizii ale țării de acum înainte.

„Nu departe de graniţele noastre, un alt popor rezistă eroic în faţa unei agresiuni nejustificate, greu de înţeles şi cu consecinţe şi mai greu de evaluat. Odată declanşat acest război al Rusiei împotriva Ucrainei, a influenţat şi va influenţa de acum înainte viaţa noastră şi toate marile decizii. Acest război are un impact uriaş în plan politic, economic şi social.

ADVERTISEMENT

Ne aflăm într-un moment de cumpănă istorică. De modul în care gestionăm acum crizele generate de acest conflict armat depind viitorul şi bunăstarea noastră viitoare. Din fericire, nu suntem singuri. Apartenenţa României la Uniunea Europeană reprezintă garanţia stabilităţii economice, iar apartenenţa la NATO reprezintă garanţia siguranţei şi securităţii noastre”, a mai spus Nicolae Ciucă, prezent, sâmbătă, la Mausoleul de la Mărăşeşti, la manifestările prilejuite de comemorarea a 105 ani de la luptele din Primul Război Mondial, în vara anului 1917.

Mesajul președintelui Iohannis

Într-un mesaj dedicat aceluiași eveniment, președintele Klaus Iohannis a transmis și el sâmbătă că jertfa înaintaşilor noştri pe câmpul de bătălie a reprezentat temelia dezvoltării României întregite, democratice şi europene. Şeful statului a precizat că “niciodată în perioada modernă existenţa statului român nu a fost într-un pericol mai mare ca în anul 1917”.

ADVERTISEMENT

„Armata României a zădărnicit intenţiile inamicului şi a fost biruitoare în marile bătălii de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, forţând astfel Puterile Centrale să renunţe la acţiunile ofensive pe frontul românesc. Moralul admirabil al soldaţilor români a fost reflectat de îndemnul “Pe aici nu se trece!”, de la Oituz, reînnoit la Mărăşeşti şi care a inspirat, totodată, generaţia următoare, în timpul bătăliei de la Păuliş din septembrie 1944. Sacrificiile soldaţilor noştri au făcut posibile nu doar câştiguri militare, ci au determinat şi o modernizare a societăţii româneşti.

Acordarea dreptului egal de vot pentru toţi cetăţenii, împroprietărirea ţăranilor, cu precădere a celor aflaţi pe front, de către Regele Ferdinand au reprezentat reforme semnificative, care au consolidat parcursul democratic al naţiunii noastre”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

În final, președintele statului a subliniat că astăzi România face parte din NATO, cea mai puternică alianţă militară din istorie, beneficiind de cele mai importante garanții de securitate din istorie.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost prezentat de Constantin Ionescu, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale, în cadrul evenimentului organizat la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti.

ADVERTISEMENT