Marți, la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis l-a primit pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în România cu ocazia unei reuniuni importante a NATO.
După poza oficială făcută în fața jurnaliștilor, cei doi oficiali, alături de echipele lor de consilieri, au purtat mai multe discuții extrem de importante.
S-au abordat mai multe teme arzătoare. Administraţia Prezidenţială informează că preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul de stat Antony Blinken ”au apreciat dinamica pozitivă actuală a relaţiilor bilaterale şi au reiterat angajamentul pentru dezvoltarea şi aprofundarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale”.
Cu această ocazie, șeful statului român a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de preşedintele SUA, Joe Biden, şi de Administraţia de la Washington pentru asigurarea unităţii în cadrul comunităţii transatlantice şi realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici şi globali în vederea gestionării situaţiei de securitate din vecinătatea ţării noastre.
”Preşedintele Klaus Iohannis a adresat mulţumiri pentru suplimentarea recentă a prezenţei militare americane în România, în scopul consolidării posturii de descurajare pe Flancul Estic al Alianţei şi ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni”, se arată în comunicat.
Un subiect de mare interes pentru cetățenii României a fost abordat de cei doi oficiali, marți, la Palatul Cotroceni. E vorba de vizele pentru America.
Klaus Iohannis şi Antony Blinken și-au arătat disponibilitatea de a lucra împreună pentru a ajuta România să acceadă în programul Visa Waiver, se mai arată în comunicatul oficial.
Nu au lipsit de pe masa discuțiilor nici temele legate de conflictul ruso-ucrainean de la graniță, problemele Republicii Moldova sau criza energetică.
”În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaţilor pentru Ucraina, context în care Secretarul de Stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente şi multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, respectiv pentru tranzitul de cereale, dar şi prin coordonarea eforturilor internaţionale în sprijinul ţării vecine”, precizează Administraţia Prezidenţială.
Klaus Iohannis a scos în evidență necesitatea continuării sprijinului pentru Republica Moldova.
În ceea ce privește subiectul crizei energetice actuale, Iohannis și Blinken ”au evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în sectorul energetic, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune”.