News

Klaus Iohannis și soția sa, la slujba de Floriile catolice. Ținuta lui Carmen Iohannis a atras toate privirile. Cum s-a îmbrăcat Prima Doamnă

14.04.2019 | 12:03
Klaus Iohannis si sotia sa la slujba de Floriile catolice Tinuta lui Carmen Iohannis a atras toate privirile Cum sa imbracat Prima Doamna

Președintele Klaus Iohannis sărbătorește astăzi Floriile! Șeful statului a luat parte la slujba de la Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime din Sibiu, împreună cu soția sa, Camen Iohannis. Prima Doamnă a României a ales să îmbrace pentru biserică o rochie scurtă. (Vezi imagini în GALERIA FOTO)

Klaus Iohannis și soția sa sărbătoresc Floriile

Carmen Iohannis este de confesiune greco-catolică, iar șeful statului are religia evanghelică luterană. Aceștia sărbătoresc Floriile astăzi, cu o săptămână înaintea creștinilor ortodocși. Așadar și Paștele va fi sărbătorit de catolici cu o săptămână mai devreme decât creștin-ortodocșii, respectiv pe data de 21 aprilie.

Lăcaşul de cult nu a fost ales întâmplător de șeful Statului și de soția sa. Este biserica de care aparţine Carmen Iohannis. La ieşire, prima doamnă a fost suprinsă ţinând în mână un buchet de sălcii, aşa cum se obişnuieşte în Duminica Floriilor.

Klaus Iohannis Floriile
Carmen Iohannis a purtat o fustă scurtă și la slujba de Florii

Ce trebuie să faci cu salcia de la biserică

Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: ”Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante din an, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.

Salcia înlocuieşte de fapt ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în România. În această zi se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici. Pe de altă parte, potrivit unei legende, salcia s-ar facut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să îşi continue drumul. Drept mulţumire, Fecioara Maria a dăruit sfinţenie salciei.

În zilele noastre, creştinii adună crenguţe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preoţi, apoi le aşază la icoane, ca să-i păzează pe toţi cei din casă de boli. Alţii respectă o altă tradiție de Florii: le prind la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa sau şi îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile.

În unele zone, sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an. Se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.