News

Klaus Iohannis solicitare de ultimă oră pentru Guvern si Parlament! Ce lege a cerut șeful statului

19.06.2019 | 15:21
Klaus Iohannis solicitare de ultima ora pentru Guvern si Parlament Ce lege a cerut seful statului

Președintele Klaus Iohannis a ieșit astăzi public, la pupitrul de la Palatul Cotroceni, pentru a oferi soluțiile pe care le-a găsit, în urma consultării cu românii, cu societatea civilă și cu experții în organizarea alegerilor, pentru ca toți cetățenii români din țară și din străinătate să poată vota fără probleme, iar situația din 26 mai să nu se mai repete.

Klaus Iohannis cere vot anticipat și prin corespondență pentru toate tipurile de alegeri

Iohannis a transmis o scrisoare detaliată guvernului României cu soluțiile pe care le consideră extrem de necesare. Măsurile vizează: debirocratizarea procesului de votare în secțiile din afară, dotarea corespunzătoare, modificarea legislației electorale la închiderea secțiilor, mărirea numărului secțiilor de votare, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui, extinderea votului de corespondență la toate tipurile de alegeri.

Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi infernale pentru a vota. Foarte mulți nici măcar nu au mai apucat să voteze. Dreptul la vot este unul fundamental, câștigat prin multe sacrificii în decembrie 1989. Votul ține de esența oricărui regim democratic și niciun cost nu e prea mare pentru a găsi mecanismele electorale funcționale ca românii să-și exprime opțiunea”, a spus președintele României astăzi.

Iohannis amenință cu o sesiune extraordinară dacă nu se iau măsuri urgente pentru repararea legii electorale. Sursa foto: HEPTA.RO

Iohannis nu îi lasă pe parlamentari să plece în vacanță fără o lege electorală care să repare greșelile din 26 mai

Iohannis susține că instituțiile abilitate au obligația să ia toate măsurile pentru eliminarea factorilor care au împiedicat votul. Măsurile trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri în opinia președintelui. Imediat după incidentele înregistrate pe 26 mai a anunțat constituirea unui grup de lucru la Cotroceni, iar acum le-a mulțumit tuturor românilor care au transmis propunerile lor pentru îmbunătățirea condițiilor de vot.

„În urma unui dialog consistent cu experți au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate ca să ne asigurăm că toți cetățenii trebuie să voteze în condiții decente. Solicit guvernului să adopteze un proiect de lege până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

Solicit partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile ca proiectul să deplină standardele de conduită electorală pentru ca situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Dacă se va impune, va cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență pentru a fi adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare. Șeful statului a reamintit că acordul politic național prevede în mod explicit angajamentul partidelor semnatare de a transpune măsurile necesare asigurării a exercitării efective a dreptului de vot.