News

Klaus Iohannis, solidar cu actorii. Mesajul transmis de președinte înainte de protestul artiștilor, din Piața Victoriei

30.06.2019 | 18:05
Klaus Iohannis solidar cu actorii Mesajul transmis de presedinte inainte de protestul artistilor din Piata Victoriei

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de solidaritate cu actorii care protestează față de tăierile bugetelor instituțiilor de cultură. Șeful statului a atacat din nou Guvernul și spune că bugetul statului a fost “construit pe cifre false”. El mai susține și că Executivul condus de Viorica Dăncilă a pus cultura “la coadă”, la fel ca “multe alte obiective majore ale românilor”.

De ce protestează actorii

Artiștii au anunțat un protest pentru duminică seara în Piața Victoriei, care urmare a tăierilor bugetare de la instituţiile de cultură, care au dus şi la concedieri. „E momentul ca toţi: artişti şi persoane angajate sau în colaborare cu instituţii din mediul cultural din Bucureşti, şi nu numai, să ne strângem într-un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediaţi ca umare a taierii bugetului şi a întârzierii subvenţiilor din partea primăriei municipiului Bucureşti”, se arată în mesajul evenimentului, postat pe Facebook.

„Sunt alături de artiștii care protestează din cauza tăierii drastice a bugetelor instituțiilor de cultură. În loc să ne bucurăm de această resursă inestimabilă, suntem chemați să apărăm cultura română de la faliment. Dezastrul din cultură a fost provocat de acest Guvern al incompetenței, prin bugetul rușinii naționale, construit pe cifre false. Cultura a fost pusă acum la coadă, ca multe alte obiective majore ale românilor. Artiștii și instituțiile de cultură au nevoie de solidaritatea noastră. Ei servesc și reprezintă moștenirea noastră culturală”, a scris Iohannis pe Facebook.

Actorii de la TNB protestează sub deviza #Demnitate foto: Facebook

Ce spune ministrul Culturii despre protestul artiștilor

Artiștii se plâng că sunt spectacole mai puține, salariile le sunt întârziate și proiectele lor sunt anulate. “Situaţia este deosebit de dezastruoasă, cu toţii o resimţim direct: onorarii întârziate luni de ziile, proiecte anulate, spectacole tot mai puţine, o totală lipsă de siguranţă din orice punct de vedere. Foarte curând vom fi traşi răspundere în legătură cu contribuţiile sociale datorate la stat pentru anul trecut iar noi nu suntem plătiţi pentru munca depusă anul acesta”, arată organizatorii protestului, intitulat #Demnitate, potrivit News.ro.

Ministrul Culturii a anunțat că va dispune un control la TNB pentru a vedea cum sunt cheltuiți banii. Acesta susține că, în 2019, Teatrul Național București are un buget de circa 57 de milioane de lei, iar salariile actorilor au fost aproape triplate. “Este vorba de o firmă care colaborează cu Teatrul Național, care are un anumit contract de prestări servicii cu Teatrul Național, o firmă care nu știu de ce, cândva, a fost semnat acest contract, când eu cred că Teatrul Național ar fi avut angajați care să desfășoare asemenea activități.

În al doilea rând, bugetul Teatrului Național din București este mai mare cu aproape un milion de dolari față de anul trecut. Eu doar atât am cerut, și domnului manager, să cheltuiască cu responsabilitate banii și să se gândească de cinci ori atunci când semnează un contract dacă banii publici merită să fie risipiți”, a declarat ministrul Culturii, la Antena 3.