News
notix pixel id

Klaus Iohannis susține vaccinarea obligatorie a angajaților din domeniile esențiale

Președintele Klaus Iohannis este de acord ca angajații din domeniile esențiale să fie vaccinați în mod obligatoriu.
22.09.2021 | 12:04
Klaus Iohannis susține vaccinarea obligatorie a angajaților din domeniile esențiale
Klaus Iohannis, de acord cu vaccinarea obligatorie a anumitor angajați. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, aflat miercuri la New York, în cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, a precizat că imunizarea anti-Covid ar trebui să devină obligatotie pentru anumite categorii de angajați, din domeniile importante. Asta în condițiile în care numărul cazurilor de coronavirus a crescut foarte mult în ultimele zile.

Șeful statului a dat ca exemplu medicii. ”Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”, a declarat Klaus Iohannis jurnaliştilor care îl însoţesc la New York.

Președintele crede că restricțiile anti-Covid trebuie să fie diferențiate pentru vaccinați și nevaccinați

Întrebat și despre restricțiile împotriva coronavirusului, Klaus Iohannis este de părere că acestea ar trebui să fie diferite pentru persoanele vaccinate și nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Totodată, președintele a spus că certificatul verde (prin care se atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă a) este soluţia pentru mai puţine restricţii.

Ce crede Alexandru Rafila despre vaccinarea obligatorie a angajaților din domeniile esențiale

Fostul reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, și actual deputat al PSD, a reacționat după declarația șefului statului, referitoare la vaccinarea obligatorie a anumitor angajați.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila nu a privit cu ochi buni ceea ce a spus Klaus Iohannis. Deputatul crede că o astfel de propunere ar fi trebuit adusă la cunoștință în țară și nu la New York. Alexanfru Rafila mai cataloghează ”defazate” măsurile cu impact serios, despre care mai consideră că ar fi trebuit aplicate mai din timp.

“E o propunere care poate fi discutată. Totuși, aceste propuneri cred că trebuiau făcute mai degrabă în România, decât de la New York și discutate în România.

ADVERTISEMENT

Ideea aceasta a măsurilor multiple, cu impact serios și așa mai departe, care sunt luate acum, după ce avem deja problema de sănătate publică majoră, mi se par defazate, pentru că în mod evident, țările care gestionează în momentul de față foarte bine pandemia sunt cele care au luat măsuri în timpul verii, nu au așteptat ca lucrurile să devină necontrolabile.

Așa că orice discuție de acest gen trebuie făcută și cu reprezentanții profesionali ai medicilor, ai asistenților medicali, trebuie implicate toate aceste entități, încât să discutăm în primul rând de conștientizare și de participare voluntară la această activitate de vaccinare” a declarat Alexandru Rafila la RFI.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Alexandru Rafila a subliniat faptul că oamenii și-au pierdut încrederea în autorități, din cauza felului cum aplică măsurile anti-Covid. De altfel, Alexandru Rafila este de părere că autoritățile ar trebui să-și schimbe comportamentul, astfel încât să prezinte credibilitate.

”Acceptabilitatea din partea populației se bazează și pe încrederea în autorități. Sigur, nu politizez lucrul ăsta, e pur și simplu o observație de bun simț. Când vezi că autoritățile nu numai că nu au făcut nimic trei-patru luni de zile, dar au și încurajat diverse manifestări cu număr extrem de mare de persoane, care au accelerat transmiterea infecției și acum să vii după zece zile de la… că până în data de 10 septembrie n-am avut nici o problemă de sănătate publică, în opinia autorităților, problemele au început din 11 septembrie și atunci discutăm de obligativitate, de măsuri dure și așa mai departe.

ADVERTISEMENT

Nu prea oferă prea multă credibilitate genul ăsta de comportament. Sigur, îmi dau seama că trebuie să ajutăm cu toții la oprirea pandemiei, dar cei care n-au făcut nimic trebuie să-și asume public lucrul ăsta și să nu caute vinovați în altă parte, când principalii vinovați sunt chiar ei.

Adică oamenii cred că ar avea mai mare încredere dacă, știu eu, primul-ministru, de exemplu, ar ieși în fața tuturor și ar spune: da, am greșit, nu am făcut nimic, dar acum trebuie să găsim o soluție împreună la situația de criză în care ne aflăm. Fuga asta de răspundere, de asumare mi se pare intolerabilă la acest nivel”, a mai declarat Alexandru Rafila pentru RFI.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri