News

Klaus Iohannis convoacă CSAT! Ce se întâmplă cu tehnologia 5G după întâlnirea cu Donald Trump

21.08.2019 | 11:29
Klaus Iohannis convoaca CSAT Ce se intampla cu tehnologia 5G dupa intalnirea cu Donald Trump

Președintele Klaus Iohannis a anunțat după întâlnirea cu Donald Trump că va convoca o întâlnire a CSAT în care se va discuta despre tehnologia 5G. De altfel, acesta a fost unul dintre punctele de discuții dintre cei doi președinți și a apărut pe agenda de discuții în contextul scandalului în care este implicată compania chineză Huawei.

Klaus Iohannis și Donald Trump au vorbit despre tehnologia 5G

Președintele României a anunțat la Washington că a fost semnat un memorandum de înțelegere între cele două guverne, privitoare la tehnologia 5G: „Cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a V-a pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale”, a spus Iohannis, într-o declarație sustinuță la Ambasada României în SUA, dupa întâlnirea cu Trump.

Șeful statului s-a ținut departe să vorbească despre vreo companie anume: „În România se pregătește o procedură publică pentru asta și eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni și noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept și așa mai departe”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit cu Donald Trump despre tehnologia 5G
Klaus Iohannis a vorbit cu Donald Trump despre tehnologia 5G, în contextul scandalului cu Huawei *foto: cnbc.com

Ce se întâmplă cu tehnologia 5G în România. Klaus Iohannis va convocat CSAT-ul

Întrebat dacă țara noastră va trebui să analizeze atent afacerea Huawei pentru a lua o decizie privind infrastructurile critice, Donald Trump a declarat că „România va face acest lucru”. Reamintim că România intenționează sa lanseze în al patrulea trimestru al acestui an o licitație privind frecvențele necesare pentru retelele de tip 5G. Săptămâna trecută Iohannis a spus că în România „unii nu sunt suficient de îngrijorați” cu privire la tehnologia 5G, iar acest subiect va fi discutat și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Reacția lui Iohannis vine după ce în această vară ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a declarat că licitația privind infrastructura 5G va fi deschisă tuturor, inclusiv companiilor care folosesc echipamente Huawei.

Compania Huawei este cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume. Chinezii sunt monitorizați atent în Occident, din cauza relațiilor pe care le au cu instituțiile guvernamentale. De altfel, Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activități de spionaj. Americanii și-au avertizat aliații în ultimele săptămâni să nu aleagă Huawei sau să înceteze colaborarea cu grupul chinez.