News

Klaus Iohannis, tentat să preia funcția de secretar general al NATO de la Jens Stoltenberg: ”Aș face o declarație publică”

În conferința de presă susținută marți, Klaus Iohannis a declarat că va evalua foarte atent o eventuală propunere de preluare a conducerii NATO la actualul secretar general al Alianței, Jens Stoltenberg.
05.07.2022 | 20:48
Klaus Iohannis tentat sa preia functia de secretar general al NATO de la Jens Stoltenberg As face o declaratie publica
Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg s-au întâlnit la Summitul NATO de la Madrid. Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a primit întrebarea în contextul în care, în luna februarie, jurnaliștii agenției de presă DPA (Deutsche Presse-Agentur) au publicat o listă cu posibilii înlocuitori ai lui Jens Stoltenberg. Pe acea listă se afla și numele președintelui României.

Klaus Iohannis poate pleca de la Cotroceni mai devreme

Menționăm că mandatul actualului secretar general al NATO va expira în septembrie 2023, după ce în martie 2022 a fost prelungit cu un an, în contextul izbucnirii războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

În același context, mandatul lui Klaus Iohannis se va termina în 2024, anul viitoarelor alegeri prezidențiale. Mai departe, redăm întrebarea pusă de jurnalist cu privire la posibila preluare a conducerii NATO de către Klaus Iohannis.

”Jurnalist: În mediile politice interne și externe se discută despre posibilitatea ca dumneavoastră să fiți succesorul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, atunci când mandatul acestuia se va termina.

ADVERTISEMENT

Dacă vi se va face o asemenea propunere, ținând cont că este posibil să fie făcută în timpul mandatului dumneavoastră de președinte, ați accepta-o?

Președintele României: Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică. Jurnalist: Ați avut vreo discuție cu liderii NATO pe acest subiect?

ADVERTISEMENT

Președintele României: Cred că v-am răspuns exhaustiv”, se arată pe site-ul administrației prezidențiale, presindency.ro, pe care puteți urmări integral toate întrebările primite de șeful statului.

Succese pentru diplomația românească

Altfel, amintim că în deschiderea conferinței de presă, Iohannis a subliniat că ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România, dar au fost săptămâni foarte bune. Ulterior, președintele s-a referit la Summitul NATO de la Madrid și la Consiliul European.

ADVERTISEMENT

Acesta a reliefat ”rezultatele bune care au fost obținute de România pentru România” la aceste două evenimente: ”Aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori. Și acum cred că răspunsul este pe măsură: România este un actor foarte implicat în politica europeană și în politica de securitate.

Românii sunt mai bine apărați, România este mai bine protejată și, dacă ne uităm și la Vecinătate, faptul că Ucraina, dar, remarcabil, și Moldova au primit statutul de candidat pentru a intra în Uniunea Europeană, ne dăm seama că și pe acest palier, pentru România, evoluția a fost una deosebit de pozitivă.”

 

ADVERTISEMENT