Klaus Iohannis, aflat pe finalul celui de-al doilea mandat de președinte al României, a participat joi la manifestările dedicate Zilei Marinei Române, organizate în Portul Tomis din Constanța.
Șeful statului a declarat, în cadrul ultimului său discurs în această calitate, că țara noastră este recunoscută și apreciată de către aliații din NATO ca un pilon solid de securitate regională.
„(…) la recentul Summit NATO de la Washington, când toţi aliaţii au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru ţara noastră.
Iată, aşadar, că România este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a dezvăluit că este emoționat, aceasta fiind ultima sa participare la celebrarea Zilei Marinei Române în calitate de șef al statului.
„În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoționant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună una dintre cele mai așteptate sărbători.
Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici! Mă bucur să văd atât de mulți români veniți special aici pentru a participa la festivitățile dedicate navigatorilor noștri, militari și civili deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume”, a mai declarat Klaus Iohannis.
Șeful Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, i-a succedat președintelui la pupitrul amenajat în Portul Tomis. Fostul premier a subliniat importanța rutelor maritime, dând exemplul Portului Sevastopol, ocupat de ruși la debutul invaziei în Ucraina.
„Adesea, vremurile ne încearcă, ne testează curajul, credinţa şi patriotismul. Dar asta nu ne opreşte, ne face mai puternici, ca naţiune.
Traversăm o perioadă tulbure în regiune, la mică distanţă de aici, se aude sunetul războiului. Ucraina luptă cu statul agresor Rusia nu doar pentru a-şi apăra teritoriul, ci şi în numele valorilor democratice şi ordinii de drept.
Trebuie precizat că invadarea ilegală a teritoriului ucrainean a început în Crimeea, iar unul dintre primele puncte cucerite de Rusia a fost portul Sevastopol. Acest lucru ne arată cât de relevante sunt rutele maritime şi cât de importantă este apărarea lor.
Ca stat membri NATO, România a pledat pentru creşterea prezenţei militare aliate pe flancul estic al NATO, înţelegând specificul regiunii Mării Negre şi prioritatea sa în arhitectura de securitate”, a spus Nicolae Ciucă.
Președintele Senatului a mai susținut că România trebuie să-şi dezvolte industria de apărare pentru a-și dezvolta securitatea.
„A investi în propria apărare şi securitate este o chestiune de responsabilitate în primul rând faţă de România şi de cetăţenii noştri.
De asemenea, trebuie să continuăm să dezvoltăm industria de apărare. Printr-un program pe termen lung de înzestrare a Forţelor Navale Române consolidăm apărarea flancului estic al NATO.
România contribuie la securitatea în regiune, pentru că ne dorim ca Marea Neagră să fie un spaţiu al democraţiei şi libertăţii, al păcii şi nu al războiului”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.
Ministrul Apărării Naţionale a transmis, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care subliniază rolul esențiale al Forţelor Navale Române în arhitectura de securitate națională.
„În această zi importantă, în care prăznuim Adormirea Sfântei Fecioare Maria, le spunem ‘La mulţi ani’ marinarilor militari!
Azi, mai mult ca oricând, rolul Forţelor Navale Române este esenţial în arhitectura de securitate naţională, în context aliat şi european, mai ales în actualul mediu de securitate, afectat de războiul ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.
Mulţumesc marinarilor noştri militari care asigură prezenţa continuă cu nave şi alte capabilităţi militare în zonele de responsabilitate de pe mare şi de la Dunăre. Bun cart înainte!”, a scris ministrul în mesajul său.
Marele absent de la ceremoniile din Portul Tomis a fost primul-ministru care a decis să marcheze sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului printr-un pelerinaj la mănăstirea Văratec din județul Neamț. Acesta a transmis, prin intermediul aceleiași rețele de socializare, un mesaj militarilor români.
„Îi felicit, îi respect și le mulțumesc tuturor marinarilor români, militari sau civili, pentru efortul și munca lor de zi cu zi.
‘La mulți ani;, în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni!”, a scris Marcel Ciolacu.