News

Klaus Iohannis va susține Declarația Națională la COP26. Ce va trebui să facă România

Președintele României, Klaus Iohannis, ia parte în aceste zile (1-2 noiembrie) la Summitul liderilor mondiali din Scoția, anume la Conferința Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26) de la Glasgow.
01.11.2021 | 08:33
Klaus Iohannis va sustine Declaratia Nationala la COP26 Ce va trebui sa faca Romania
Klaus Iohannis va susține Declarația Națională la COP26. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele va susține o Declarație Națională referitoare la eforturile pe care le face România pentru a împiedia efectele schimbărilor climatice. De asemenea, Klaus Iohannis va lua parte și la evenimente multilaterale și bilaterale unde se va discuta despre reducerea emisiilor din sistemul energetic și, evident, schimbările climatice.

Scopul COP26 are scopul îmbunătățirii implementării Acordului de la Paris și limitarea până la 1, 5 grade Celsius a încălzirii globale. Se dorește ca până în anul 2050 să existe un agajament la nivel mondial pentru zero emisii nete și asumarea unor reduceri majore până în anul 2030.

ADVERTISEMENT

Peste 120 de șefi de stat și de Guvern participă la COP26

La reuniune participă peste 120 de șefi de stat și de Guvern. Totodată, se pune accentul pe o bună cooperare în ideea dezvoltării unor tehnologii verzi, iar statele cu o putere economică mai mare să le sprijine pe cele subdezvoltate cu finanțări pentru combaterea schimbărilor climatice.

”Schimbările climatice constituie una dintre cele mai mari provocări la adresa omenirii, în contextul în care traversăm o perioadă de urgență climatică. Efectele schimbărilor climatice nu cunosc granițe naționale, iar cetățenii sunt din ce în ce mai expuși la acestea.

ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis este decis să se implice activ, alături de alți lideri mondiali, organizații internaționale, mediul instituțional, asociativ și de business pentru a sprijini efortul global de combatere a schimbărilor climatice.

În cadrul reuniunii, Președintele Klaus Iohannis va susține Declarația Națională, în care va transmite poziția României, cu accent pe demersurile pe care le face țara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice.

ADVERTISEMENT

Declarația Președintelui României va reflecta astfel abordarea integrată pe care țara noastră o propune în procesul de combatere a schimbărilor climatice, cu soluții bazate pe natură în procesul de captare a carbonului, tehnologii verzi care să reducă emisiile din sectorul energetic și industrial, schimbarea comportamentului cetățenilor prin conștientizarea și educarea cu privire la problematica schimbărilor climatice”, este menționat într-un comunicat al Administrației Prezindențiale.

România, ca stat membru al UE, este obligată astfel, să se adapteze la cerințele COP26. Conform unor spuse ale Roxanei Bojariu, președinta Consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, țara noastră ar avea ca scop ca până în anul 2100 să atingem obiective precum:

ADVERTISEMENT

-O creștere medie a temperaturilor, reprezentate de mai puține ploi, iar atunci când acestea se vor manifesta vor fi însoțite de precipitații abudente,

-Reducerea grosimii stratului de zăpadă și asumarea creșterii fenomenelor meteo extreme. Păstrarea celor 4 anotimpuri, dar cu acceptarea faptului că se vor schimba condițiile vremii.

COP26 trebuia să aibă loc și anul trecut

Evenimentul a început pe 31 octombrie și se va încheia pe data de 12 noiembrie 2021. COP26 ar fi trebuit să se susțină anul trecut, în intervalul 9-19 noiembrie, dar restricțiile prevăzute de pandemie au împiedicat desfășurarea.

Pentru Scoția evenimentul este unul istoric în contextul în care la nivel național a început să se discute tot mai mult despre sistemul ecologic.

ADVERTISEMENT