News

Doi ani de la victoria lui Klaus Iohannis în fața Vioricăi Dăncilă! Cât de mult s-a prăbușit cota de imagine a președintelui după alegeri

Doi ani de la victoria lui Klaus Iohannis în fața Vioricăi Dăncilă! Ce s-a întâmplat în ultima perioadă și de ce cota de imagine a președintelui României s-a prăbușit în mod dramatic
24.11.2021 | 20:00
Doi ani de la victoria lui Klaus Iohannis in fata Vioricai Dancila Cat de mult sa prabusit cota de imagine a presedintelui dupa alegeri
Doi ani de la victoria lui Klaus Iohannis în fața Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus era încă departe când Klaus Iohannis și-a câștigat al doilea mandat de președinte. A făcut-o fără mari emoții beneficiind și de un contracandidat slab, unul în care nici măcar social democrații n-au crezut.

De fapt, emoțiile șefului de stat au fost mai mari în primul tur de scrutin desfășurat pe 10 noiembrie. Klaus Iohannis avea nevoie neapărat atunci să scape de omul USR-ului din cursă. Experții politici au tras numeroase semnale de alarmă și au transmis că dacă Dan Barna intră în marea finală atunci situația candidatului susținut de PNL s-ar putea schimba.

ADVERTISEMENT

Doi ani de la victoria lui Klaus Iohannis în fața Vioricăi Dăncilă, fost lider al PSD!

Partidul Social Democrat a mers pe mâna Vioricăi Dăncilă care a ținut morțiș să candideze la prezidențiale după ce a preluat frâiele formațiunii. Fostul premier nu a mai părut interesată de înțelegerea cu Călin Popescu Tăriceanu și a jucat „all in” pe propriile cărți.

A reușit să intre în turul al doilea depășindu-l pe Dan Barna, însă aici s-a cam terminat. Culmea, Klaus Iohannis a preferat să stea la cutie și nu a acceptat nici măcar o confruntare directă cu adversara sa.

ADVERTISEMENT

Al doilea tur a fost câștigat de Iohannis, cu puțin peste 200.000 de voturi mai multe decât în 2014. Acesta a obținut 66% din sufragii, în timp ce candidatul social-democraților a obținut 34%, cel mai slab scor din istoria PSD la alegerile prezidențiale.

Pentru că la ultimele alegeri prezidențiale, dar și la alegerile europarlamentare din 2019 au fost probleme numeroase cu votul românilor din diasporă, Autoritatea Electorală Permanentă a decis votul prin corespondență și simplificarea procedurilor la secțiile de votare din străinătate. Peste 85 la sută din voturile românilor aflați în străinătate au mers în dreptul lui Iohannis.

ADVERTISEMENT

Câți candidați au intrat în cursa pentru prezidențiale

Nu mai puțin de 27 de persoane și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale. Mulți au renunțat însă atunci când au aflat că trebuie să aducă 200.000 de semnături. Au fost invalidate candidaturile lui Miron Cozma, a Mariei Minea, a lui Bobby Păunescu, Nicolae Epurescu, Radu Moraru, Marin Duță și Bogdan Zamfir.

Pe lângă Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Dan Barna în cursă au intrat și alte nume grele. Discutăm despre Theodor Paleologu, Mircea Diaconu sau Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

A fost și o bătălie pentru recuperarea banilor mai ales că, potrivit legilor din România, au dreptul la rambursare doar competitorii electorali care au obținut minim 3% din totalul voturilor valabil exprimate.

Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă a decontat cheltuielile de campanie doar pentru primii șase clasați. Restul candidaților nu și-au recuperat sumele cheltuite.

Puțin peste 9 milioane de români au votat la secțiile din țară în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Prezența finală la vot a fost de 49,87%, un scor mai bun decât în primul tur, dar mai slab decât în 2014.

Cât de mult s-a prăbușit cota de imagine a președintelui după alegeri

Klaus Iohannis s-a impus fără drept de apel în fața Vioricăi Dăncilă și a continuat să bată monedă pe lupta împotriva corupției. A transformat PSD-ul într-o hidră cu mai multe capete pe care nu a ezitat să o acuze în termeni duri în debutul pandemiei de coronavirus.

De altfel, șeful statului a avut momente și ieșiri în fața țării în care a rostit mai des termenul de PSD decât cel de pandemie. Doar că lumea a părut că nu mai se urcă în locomotiva președintelui.

Restricțiile impuse, gafele de la guvernare și bâlbele de comunicare au fost primele semne că președintele pedalează în gol. Cota sa de imagine, una aflată pe culmi, a început să pice dramatic și numeroasele șanse oferite PSD-ului l-au costat enorm.

Culmea, retragerea USR-ului din coaliție și intrarea social democraților la guvernare cu largul sprijin al președintelui a făcut ca oamenii să nu mai aibă aproape deloc încredere în Klaus Iohannis.

Mii de aprecieri a pierdut șeful de stat numai pe rețelele de socializare. Îndemnul la golf, cazurile de infectare care cresc atunci când în Europa scad și invers, dar și reformele care n-au mai venit niciodată l-au adus pe președinte la cea mai joasă treaptă a încrederii de la intrarea în politică.

ADVERTISEMENT