News

Ce cadou i-a făcut Maia Sandu lui Klaus Iohannis. Momentul a fost filmat. Foto

29.12.2020 | 13:35
Ce cadou ia facut Maia Sandu lui Klaus Iohannis Momentul a fost filmat Foto
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis face o vizită oficială în Republica Moldova. Aceasta are loc la invitaţia Maiei Sandu, noul șef de stat de peste Prut.


UPDATE, ora 13.30 / Maia Sandu a declarat în prezența lui Klaus Iohannis, că de astăzi „Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă”.

ADVERTISEMENT

„Mă bucur foarte mult să vă găzduiesc aici, la Chișinău, în această primă vizită în Moldova după mulți ani de îngheț. De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă. Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state.

România a fost alături de Moldova din prima zi de independență. Ați fost alături de noi și la bine, și la greu. În anul care se încheie, România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente pentru gestionarea pandemiei de Covid-19. (…) Ne bucurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri Moldovei cât mai curând”, a spus președintele Republicii Moldova

ADVERTISEMENT

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că România va trimite 200.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19 și echipe de specialiști în Republica Moldova

”Am plăcerea a fi primul oaspete primit de Maia Sandu, după câștigarea mandatului de președinte. Este fără îndoială un semn de cooperare și colaborare între România și Republica Moldova. Mă bucur că această vizită la Chișinău se realizează pe fondul unui vot masiv al cetățenilor din Republica Moldova pentru o direcție europeană. Eu sper ca toate forțele politice din Republica Moldova să înțeleagă acest semnal limpede dat de cetățeni. Respectarea principiilor și valorilor democratice, o justiție independentă, lupta eficientă împotriva corupției stă la baza dezvoltării țărilor din UE. România își dorește ca Republica Moldova să prospere, iar cetățenii săi să se bucure de prosperitate și instituții consolidate.

ADVERTISEMENT

Doresc să subliniez în mod special că România va rămâne principalul partener al Republicii Moldova. Asistența și ajutorul dezinteresat acordat de România în ultimul an este o dovadă în acest an.

În acest sens îmi face plăcere să anunț un nou pachet de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova. România are în vedere următoarele: închierea cât mai rapidă a acordului pentru grantul de 100 de milioane de euro. De asemenea, România își asumă susținerea procesului de vaccinare prin furnizarea a 200.000 de doze de vaccin și trimiterea unor echipe de specialiști ai României la Chișinău pentru a împărtăși din expertiza lor. România va furniza echipemente de îngrijire pentru pacienții de Covid-19.

ADVERTISEMENT

De asemenea, știm cât de afectați au fost agricultorii din Republica Moldova, de aceea România va trimite 6000 de litri de motorină către Republica Moldova”, a spus Klaus Iohannis.

Maia Sandu, cadou pentru Klaus Iohannis

Maia Sandu i-a oferit un cadou lui Klaus Iohannis la finalul conferinței comune. Președintele României a primit în dar o monedă emisă de Banca Națională a Republicii Moldova.

“Eu vreau să vin cu un dar simbolic către dumneavoastră. Un dar care este recunoștință pentru sacrificiul medicilor în Republica Moldova și în România. Medicii sunt eroii vremurilor noastre. Aceasta este o monedă emisă de Banca Națională a Republicii Moldova care celebrează sacrificiul în această perioadă grea”, a spus Maia Sandu.

Momentul în care Klaus Iohannis primește un cadou de la Maia Sandu
Momentul în care Klaus Iohannis primește un cadou de la Maia Sandu

ȘTIREA INIȚIALĂ / În cadrul întâlnirii va fi adoptată o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral.

Mai mult de atât, vizita are ca obiectiv primordial transmiterea unui puternic mesaj de susţinere pentru noul Preşedinte al Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis, vizită oficială în Republica Moldova

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va efectua, marţi, 29 decembrie a.c., o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia Preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu.

Aceasta va fi prima vizită la nivel înalt primită, la Chişinău, de doamna Maia Sandu, după preluarea mandatului de Preşedinte, în urma votului covârşitor exprimat de către cetăţenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidenţiale din data de 15 noiembrie a.c.

Vizita Preşedintelui României la Chişinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susţinere pentru noul Preşedinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, (…)

(…) precum şi un mesaj de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de consolidare atât a parcursului european, cât şi a relaţiilor privilegiate cu România”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Se știe că în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19

Totodată, Declarația pe care cei doi șefi de stat o vor semna va cimenta relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la debutul Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, Declarația înseamnă și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european şi de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

De remarcat că va avea loc o ceremonie a primirii oficiale la Preşedinţia Republicii Moldova, urmată de convorbiri tête-à-tête şi apoi de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii.

ADVERTISEMENT