News

Klaus Iohannis vrea sprijin de la Ungaria în privința aderării României la Schengen: ”Poate să încerce să lămurească Austria”

În timpul vizitei în Ungaria, Klaus Iohannis a cerut sprijin statului vecin în chestiunea aderării României la Schengen. Oficialul român cere Budapestei să discute cu Austria.
11.10.2023 | 16:37
Klaus Iohannis vrea sprijin de la Ungaria in privinta aderarii Romaniei la Schengen Poate sa incerce sa lamureasca Austria
Klaus Iohannis cere ajutor de la Ungaria privind intrarea României în Schengen: ”Poate să încerce să lămurească vecinii de la vest”. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Budapesta, că Ungaria ar putea apela la căi diplomatice pentru a încerca ”să îi lămurească și pe vecinii mai de la vest (n.r. Austria)” că nu există impedimente pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Klaus Iohannis cere ajutor de la Ungaria privind intrarea României în Schengen: ”Poate să încerce să lămurească vecinii de la vest”

Subiectul extrem de delicat legat de aderarea României la Schengen s-a aflat pe masa discuțiilor purtate de Klaus Iohannis la Budapesta, miercuri, cu omologul său Katalin Novak.

ADVERTISEMENT

Președintele țării noastre a declarat, într-o conferință de presă comună cu președinta Ungariei, că nu a înţeles argumentul Austriei care a susținut că nu are nimic împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen, dar că spațiul european de liberă circulație nu funcționează bine şi atunci ei se opun aderării acestor state.

În replică, Novak a promis că atunci când Ungaria va prelua președinția Consililui UE, va face totul pentru ca, în al doilea semestru în anul următor, România şi Bulgaria să intre în zona Schengen.

ADVERTISEMENT

Iohannis nu s-a ferit în a cere public sprijinul Budapestei în chestiunea Schengen. Președintele României a cerut statului vecin să susţină intrarea țării noastre în spatiul de liberă circulație printr-un dialog cu Austria.

Ungaria a fost din capul locului un partener corect şi ferm în această chestiune, şi-a exprimat de la început opinia că este pentru aderarea României la Schengen şi îi mulţumim pentru această atitudine fermă.

ADVERTISEMENT

În continuare, evident pe căile diplomatice bine cunoscute de Budapesta, poate în continuare să încerce să îi lămurească şi pe vecinii Ungariei mai din vest (n.r. Austria) că aşa stau lucrurile. Repet. Nu există niciun argument contra aderării României”, a spus Iohannis.

Iohannis: ”România trebuia să fie în Schengen de mulți ani”

În opinia șefului statului de la București, dacă s-ar respecta procedurile tehnice, “România trebuia să fie în Schengen de mulţi ani“. Iohannis este de părere că aderarea ţării noastre şi a Bulgariei “nu ar face doar Spaţiul Schengen mai puternic, ci ar înlesni şi negocierile de îmbunătăţire a procedurilor din Schengen”.

ADVERTISEMENT

Nu suntem. Şi, în continuare, noi am înţeles că este nevoie să convingem partenerii noştri că suntem un câştig pentru Spaţiul Schengen. Ultimul argument adus de cei care s-au opus a fost un pic greu de înţeles. Afirmaţia lor a fost că ei nu au nimic împotriva României şi a Bulgariei, dar Spaţiul Schengen nu funcţionează bine şi atunci ei sunt împotrivă”, a mai precizat Iohannis, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
A MURIT PREȘEDINTELE într-un ACCIDENT AVIATIC! Informația, confirmată OFICIAL
A MURIT PREȘEDINTELE într-un ACCIDENT AVIATIC! Informația, confirmată OFICIAL
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Milionarul României, în mare impas. Cine i-a sărit în ajutor
Milionarul României, în mare impas. Cine i-a sărit în ajutor
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii