Klaus Iohannis nu renunță la alegerile parlamentare, indiferent de situație. Mesajul clar al președintelui

Flaviu Popa   
în HotNews
07/10/2020, 18:38
Klaus Iohannis nu renunță la alegerile parlamentare, indiferent de situație. Mesajul clar al președintelui
Iohannis nu acceptă ca alegerile parlamentare să fie amânate. Foto: Hepta

România se apropie de 3.000 de cazuri de infectare pe zi cu noul coronavirus, astfel că România e în criză sanitară fără precedent din cauza pandemiei.

Majoritatea localităților importante pregătesc restricții, cu toate acestea președintele Klaus Iohannis dă asigurări că alegerile parlamentare nu vor fi amânate.

Aceste alegeri ar trebui să se desfășoare în 6 decembrie, însă Constituția ar permite ca aceste alegeri să fie amânate maximum trei luni, astfel că situația nu ar trebui evitată potrivit lui Iohannis.

Klaus Iohannis nu concepe ca alegerile parlamentare să fie amânate

Klaus Iohannis crede că alegerile locale din 27 septembrie au fost organizate exemplare, astfel că explozia de cazuri de infectare cu Covid-19 din ultima perioadă nu poate fi pusă pe seama alegerilor.

În consecință, alegerile din 6 decembrie vor fi organizate indiferent de ce se va întâmpla în viitor. „Alegerile trebuie să aibă loc, cât să tot amânăm? 3 luni? Atât de permite Constituția. Am avea un Parlament care nu mai poate da legi organice. Oricum, campania electorală ar trebui făcută în condiții speciale.

Suntem în pandemie, însă actul în sine, de mers la vot, nu e mai periculos decât mersul după pâine. Lucrurile au fost bine controlate, așa va fi și pe 6 decembrie la alegerile parlamentare”, a declarat Iohannis în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Cotroceni.

Mai mult, Iohannis a dat o replică dură acelor parlamentari care doresc să amâne alegerile până în luna martie. „Mandatul Parlamentului e fix 4 ani, nimic mai mult. Data alegerilor trebuie să se stabilească să se termine un mandat și să înceapă în timp util un alt mandat. Constituția prevede că în anumite situații alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului, dar nu mai mult de 3 luni. Unii parlamentari vor să rămână puțin mai mult în funcție ca să șurubească puțin la legi, dar nu e posibil”, a completat Iohannis.

Închide ×