Fotbal international

Kosovo, marea surpriză a Europei! A bătut Cehia în preliminariile EURO 2020 şi este invincibilă de doi ani! Video

07.09.2019 | 18:26
Kosovo marea surpriza a Europei A batut Cehia in preliminariile EURO 2020 si este invincibila de doi ani Video

Kosovo este marea surpriză a Europei în preliminariile pentru turneul final de anul viitor. Micuţa selecţionata a învins-o pe Cehia, scor 2-1, în preliminariile EURO 2020 şi nu a mai cunoscut înfrângerea din 2017. În tot acest timp, naţionala antrenată de Bernard Challandes a reuşit să promoveze în Liga a 3-a din UEFA Nations League, unde ar putea să fie adversara României.

  • Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 23 este cota pentru victoria naţionalei statului Kosovo în meciul cu Anglia. Vezi toate cotele AICI

Kosovo a învins Cehia în preliminariile EURO 2020. Cel mai bun rezultat din istoria naţionalei

Sâmbătă, Kosovo a învins Cehia, scor 2-1, în preliminariile EURO 2020. Vedat Muriqi şi Mergim Vojvoda au marcat golurile victoriei, iar selecţionata antrenată de Bernard Challandes a obţinut cel mai important rezultat din istoria de cinci ani a naţionalei. Pe 5 martie 2014, Kosovo juca primul meci oficial, la două luni de când a devenit membră FIFA.

Victoria cu Cehia este surprinzătoare în condiţiile în care Kosovo fusese una dintre cele mai slabe selecţionate în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2018. Aflată în Grupa I, naţionala galben-albastră a obţinut o singură remiză în zece meciuri, fiind învinsă de nouă ori. Mai mult decât atât, kosovarii au reuşit să înscrie doar trei goluri, primind 24.

Kosovo a învins Cehia în preliminariile EURO 2020 (sursă foto: Twitter)
Kosovo a învins Cehia în preliminariile EURO 2020 (sursă foto: Twitter)
  • 120 este locul ocupat de Kosovo în clasamentul FIFA

Kosovarii nu au mai pierdut din toamna lui 2017

Pe 9 octombrie 2017, în ultima etapă din Grupa I a preliminariilor pentru Mondialul din Rusia, Kosovo era învinsă de Islanda, scor 0-2. De atunci şi până în prezent, selecţionata pregătită de Bernard Challandes nu a mai cunoscut înfrângerea. Un motiv pentru aceste rezultate este acela că micuţa naţională a jucat în Liga a 4-a din UEFA Nations League, unde a întâlnit adversari modeşti.

În preliminariile EURO 2020, Kosovo face parte din Grupa A, alături de Anglia, Cehia, Muntenegru şi Bulgaria. La prima vedere, kosovarii nu aveau prea mari şanse să facă puncte, însă calculele hârtiei au fost date peste cap. După patru meciuri jucate, selecţionata balcanică a obţinut opt puncte şi visează la o calificare istorică.

  • Kosovo – Bulgaria 1-1
  • Muntenegru – Kosovo 1-1
  • Bulgaria – Kosovo 2-3
  • Kosovo – Cehia 2-1

Vedetele naţionalei Kosovo: jucători în campionatele Italiei, Belgiei şi Elveţiei. Selecţionerul este scouter la FC Basel

Pentru dubla cu Cehia şi Anglia, Bernard Challandes are un lot în care vedetele echipei sunt Valon Berisha (Lazio), Florent Hadergjonaj (Huddersfield) şi Bersant Celina (Swansea City). În plus, kosovarii mai au fotbalişti care joacă la FC Basel, Fenernahce, Heernveen sau Hannover 96. Vedat Muriqi, autorul primului gol în meciul cu Cehia, joacă la Fenerbahce şi este cotat la 2.500.000 de euro. Mergim Vojvod a adus victoria kosovarilor cu reuşita din minutul 67. Fundaşul de 24 de ani a revenit în această vară la Standard Liege, club unde şi-a făcut ultima parte din juniorat, în perioada 2011-2014.

Kosovo a învins Cehia în preliminariile EURO 2020 (sursă foto: Twitter)
Kosovo a învins Cehia în preliminariile EURO 2020 (sursă foto: Twitter)

Bernard Challandes este selecţionerul naţionalei Kosovo din martie 2018. Fost fotbalist elveţian este în acelaşi timp şi scouter la FC Basel, funcţie pe care o deţine din 2015. Înainte să vină la cârma selecţionatei balcanice, Challandes le-a mai pregătit pe Servette Geneva, FC Zurich, Sion, Young Boys Berna şi naţionala Armeniei.

  • 7.000.000 de euro este cota lui Valon Berisha (Lazio), cel mai valoros fotbalist al naţionalei statului Kosovo