DEOSEBIREA dintre Kovacs şi Dumnezeu

Penibil şi controversat, finalul meciului de la Chiajna, dintre Concordia şi Dinamo, reactualizează o întrebare peste capetele înfierbîntate ale arbitrului Kovacs şi antrenorului Stoican: onor...
25.08.2014 | 00:00
DEOSEBIREA dintre Kovacs si Dumnezeu
ADVERTISEMENT

Penibil şi controversat, finalul meciului de la Chiajna, dintre Concordia şi Dinamo, reactualizează o întrebare peste capetele înfierbîntate ale arbitrului Kovacs şi antrenorului Stoican: onor conducerea CCA are ceva în capul ei? Nu pe cineva, ceva! Toată lumea fotbalului ştie că arbitrul român de etnie maghiară Istvan Kovacs, născut la doi paşi de muma sa etnică, la Carei, şi-a creat în timp o animozitate dusă pînă la adversitate cu echipele din Bucureşti, în special cu Dinamo. Galeria „cîinilor”, altfel cea mai inventivă şi impresionantă în ceea ce priveşte coregrafiile, este nu rea de gură, este de-a dreptul cîinoasă şi inconştientă în dragostea sa pentru culori. Naţionalistă, xenofobă chiar. Nu-i bine, dar e real. La meciul amintit, culmea, nu a reacţionat vehement la adresa lui Kovacs cînd acesta l-a eliminat pe căpitanul Valentin Lazăr, decizie excesivă dar nici o mirare la un arbitru cu 62 de cartonaşe roşii în 121 de meciuri de Liga 1 în octombrie 2013. Scandările xenofobe au venit mult mai tîrziu, spre final, cînd mai erau de jucat cîteva minute. Condamnabil şi atunci…

Dar ce a făcut Kovacs, cel care avea, primul dintre toţi, menirea să asigure ordinea, disciplina, liniştea partidei? În loc să dea dovadă de o minimă înţelepciune şi să treacă peste momentul tensionat, că doar avea la îndemînă raportul de joc în care putea să consemneze comportamentul inadecvat al tribunei, repet, mai era foarte puţin de jucat, el toarnă gaz peste foc, opreşte meciul, excaladează tensiunea, intră în conflict şi cu banca dinamovistă, îl trimite pe Stoican în tribuna care-l înjura deja, dovedind cel puţin o lipsă de tact, dacă nu o lipsă de clasă condamnabilă la pretenţiile sale. Totul cu acoperire regulamentară. CCA nu-i poate reproşa nimic, buba e la omul Kovacs, nu la arbitrul Kovacs.

ADVERTISEMENT

LPF2008 - CFR CLUJ - U CRAIOVA

Şi atunci unde e greşeala CCA? În delegarea lui Kovacs la acest meci, acolo e greşeala CCA. Greşeală elementară de psihologie. Se ştiau antecedentele lui Kovacs, mereu cu scandal cînd arbitrează marile bucureştene.

Septembrie 2009: după Gaz Metan Mediaş – Dinamo 1-0, Istvan Kovacs a fost reţinut de la delegări şi pus la dispoziţia asociaţiei judeţene din Satu Mare pentru prestaţia jenantă din care i s-au reţinut în sarcină două penaltiuri clare neacordate după faulturi la Gabi Torje şi Andrei Cristea.

ADVERTISEMENT

Martie 2012: la Oţelul – Dinamo 1-1 îl elimina pe căpitanul „câinilor”, Marius Niculae, la o fază la care mai mulţi specialişti au spus că nici galben nu trebuia acordat. După meci, Kovacs recunoştea: „Niculae nu trebuia să primească decît cartonaşul galben”. Fostul arbitru Adrian Porumboiu, pe atunci finanţatorul defunctei SC Vaslui, comenta foarte dur cariera lui Kovacs: „Acum doi ani, cînd spuneam că Istvan Kovacs nu are treabă cu arbitrajul, toată lumea mă făcea nebun. Şi noi am fost loviţi de acest sindrom Kovacs, anul trecut, la Astra, atunci cînd am pierdut campionatul în minutul 95. Nu are ce să caute în arbitraj. Un şmecher făcut arbitru la apelul de seară”.

Octombrie 2013: la Astra – Dinamo 2-1, îl elimina pe Cosmin Matei care a aplaudat galeria cînd aceasta îl gratula pe Kovacs la fel ca la Chiajna (jucătorul a spus că, de fapt, aplauda un puşti căţărat pe gard care le făcea declaraţii de dragoste dinamoviştilor, cine poate demonstra că n-a fost aşa?).

ADVERTISEMENT

Decembrie 2013: la Astra – Steaua 1-1, nu l-a eliminat pe Mureşan după ce l-a faultat pe Piovaccari în minutul 35 din postura de ultim apărător, nu l-a eliminat pe Yahaya după ce l-a faultat dur pe Bourceanu în minutul 67 şi l-a trimis în tribună pe Laurenţiu Reghecampf pentru prosteste. Apariţia Astrei în ultimele două cazuri este o simplă coincidenţă…

Revenind la Chiajna, CCA putea evita escaladarea urii dintre Kovacs şi Dinamo foarte simplu: delegînd alt arbitru la meciul acesta. O prevenţie elementară, la îndemîna comisiei celor în negru. Cînd ştii că un om are o bubă, nu i-o scarmeni dacă vrei să i-o vindeci, eviţi inflamarea ei, infectarea ei iremediabilă. Kovacs nu va păţi nimic după Concordia – Dinamo. N-are ce, regulamentar. Dinamo o va încasa rău, deşi chiar şi împotriva evidenţelor se poate pune, tot cu regulamentul în mînă, întrebarea dacă aia afost galeria lui Dinamo. Pentru că, oficial, conform unei hotărîri a Comisiei de Disciplină, Dinamo nu a avut galerie la meciul cu Concordia, accesul galeriei nu a fost admis, peluza oaspeţilor a fost închisă, în tribune au luat loc cetăţeni de diferite orientări fotbalistice, religioase, sociale şi etnice. Concordia lor împotriva lui Kovacs a fost spontană şi întîmplătoare. Nici vorbă de galeria lui Dinamo! Simplii cetăţeni… Regulamentul îl acoperă pe Kovacs, de ce nu ar acoperi şi pe Dinamo? Diferenţa dintre litera strictă şi spiritul legii este, cîteodată foarte mare…

ADVERTISEMENT

Un cuvînt şi despre arbitrul de la Steaua – Ceahlăul, Lucian Rusandu. În partida Dinamo (iar Dinamo!) – ASA Tîrgu Mureş, din etapa 3, în chiar minutul 6 Valentin Lazăr scapă singur spre poarta oaspeţilor, portarul Stăncioiu îl interceptează pe la vreo 20 de metri, îl faultează, iar arbitrul amintit dă doar galben, deşi era clar ultimul apărător din drumul dinamovistului spre gol. Repet, era minutul 6. Meciul s-a terminat 1-1. La partida de sîmbătă, din Ghencea, Rusandu l-a eliminat pe Chipciu după un al doilea galben scos din buzunar cînd stelistul nu atinsese încă pămîntul în urma unui duel în careul nemţean, cu Dumitraş, în minutul 87.

441192-lucian-rusandu

Este discutabil dacă a fost sau nu fault, e numai treaba arbitrului să decidă asta, dar intransigenţa fluieraşului, înainte ca „victima” să ceară penalty, a fost cel puţin exagerată. Pe reluarea din spatele porţii se vede în planul doi Rusandu ducînd mîna la buzunarul cu cartonaşe cînd, repet, Chipciu nici nu atinsese pămîntul! Mai grav, însă, după meci, evident frustrat de eliminare, lui Chipciu i-a scăpat un porumbel: „Ştiu foarte bine spre ce direcţie s-a arbitrat în această seară. Doar am fost la Braşov. Îl cunosc de acolo foarte, foarte bine. Dar mă opresc aici”. Dar de ce să te opreşti aici, Alex? Dacă ştii atît de bine ceva compromiţător despre Rusandu, de ce să te opreşti aici? Este a suta mia oară cînd un om din interiorul fenomenului are o declaraţie de genul ăsta, „Dacă mă apuc eu să vorbesc… dacă spun eu tot ce ştiu…” şi nimeni din forurile abilitate nu se autosesizează să-l întrebe oficial pe respectivul ce ştie şi nu vrea să spună. Poate ăsta ar fi cu adevărat un pas înainte, domnilor preşedinţi FRF şi LPF în zorii domniei domniilor dumneavoastră. Dacă tot aţi decapitat hidra din fotbal, de ce nu-i tăiaţi şi coada? Că toţi ştiţi multe, dar nu vreţi să spuneţi…

P.S. Era să uit… Titlul… „Deosebirea dintre Kovacs şi Dumnezeu”… Dumnezeu nu se crede Kovacs!

ADVERTISEMENT