News

Laura Codruţa Kovesi ar putea pierde şefia Parchetului European. ÎCCJ i-a retras gradul profesional

ÎCCJ a admis recursul CSM și a stabilit că Laura Codruța Kovesi nu are gradul profesional de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
12.11.2021 | 13:08
Laura Codruta Kovesi ar putea pierde sefia Parchetului European ICCJ  ia retras gradul profesional
ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis joi, 11 noiembrie, recursul CSM și a stabilit că Laura Codruța Kovesi nu are gradul profesional de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Kovesi se întoarce la gradul profesional de procuror la instanță

CSM admite recursul, iar Laura Codruța Kovesi își poate pierde gradul profesional, astfel va pierde și funcția la EPPO.

ADVERTISEMENT

„Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinței civile nr. 1248 din 09 aprilie 2019 a Curții de Apel București – Secția a VII-a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecată. Respinge acțiunea formulată de reclamanta Kovesi Laura Codruța, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 11 noiembrie 2021”, se arată în soluția ÎCCJ.

Gradul de PESC una dintre condițiile Parchetului European

Statutul profesional de PESC a reprezentat una din condițiile pentru postul de procuror-șef al Parchetului European. Prin urmare, procurorul-șef al EPPO poate fi ales din rândul procurorilor „care posedă calificările necesare pentru a fi numiți în cele mai înalte funcții de procuror și de judecător în statele lor membre respective”, conform regulamentului EPPO.

ADVERTISEMENT

Kovesi a atacat decizia și a câștigat, însă ÎCCJ a anulat hotărârea

În temeiul Regulamentului EPPO, Curtea de Justiție are dreptul, la solicitarea Parlamentului European, dar și a Consiliului sau a Comisiei, să demită din funcție procurorul european, după ce constată că respectivul procuror european în cauză nu mai corespunde cerințelor impuse de îndeplinirea sarcinilor care îi revin.

În data de 6 noiembrie 2018, Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins solicitarea înaintată de către Laura Codruța Kovesi pentru recunoașterea rangului său profesional aferent funcției de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ). Ulterior, Kovesi a contestat această hotărâre la Curtea de Apel București și a obținut câștig de cauză. Joi, hotărârea CAB a fost anulată chiar de ÎCCJ.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu legea, în perioada în care lucrează la DNA și DIICOT, procurorii care lucrează la parchetul special capătă provizoriu gradul de PÎCCJ.

Kovesi ar fi trebuit să revină la DIICOT Sibiu

După ce se reîntorc la parchetul de la care provin, își recapătă, de asemenea și gradul profesional pe care l-au obținut în urma examenului. Procedura a fost stabilită prin OUG 56/2009. La momentul revocării lui Kovesi de la DNA, Secția pentru procurori a CSM considerase că ea ar fi trebuit să revină la DIICOT Sibiu, întrucât avea calitatea de PÎCCJ temporar și, prin urmare, ar fi putut fi detașată la PÎCCJ.

ADVERTISEMENT

Din momentul în care Laura Codruța Kovesi a fost numită procuror-șef al EPPO, aceasta, prin urmare, a renunțat să mai lucreze la DIICOT și/sau la PÎCCJ. Ca urmare, a revenit practic în mod automat la rangul profesional anterior, anume, de procuror de instanță. Ceea ce înseamnă că fosta șefă a DNA încetează să mai întrunească criteriile stabilite la articolul 14 alineatul (2) litera (a). 2(c) din Regulamentul EPPO.

Se pot pierde toate procesele EPPO inițiate de Kovesi

Cu toate că Parlamentul European, Consiliul UE sau Comisia Europeană nu au solicitat Curții de Justiție a UE recunoașterea aceste chestiuni și revocarea Laurei Kovesi, poziția fostului șef al DNA ar putea conduce la împiedicarea proceselor viitoare ale EPPO. Toate documentele cu caracter oficial pe care Kovesi le-a încheiat ar urma să fie atacate pe fondul ocupării ilegale a postului.

ADVERTISEMENT