News

Kovesi reacționează după câștigul de la CEDO: “Mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește”

05.05.2020 | 14:08
Kovesi reactioneaza dupa castigul de la CEDO Mai sunt si alte lucruri pe care le lamureste
Kovesi reacționează după câștigul de la CEDO: "Mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește". Sursa foto:: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Laura Codruța Kovesi a reacționat, marți, după câștigul de la CEDO și spune că decizia Curții Europene clarifică independența procurorilor dar “mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește”.

Ce spune Kovesi despre victoria de la CEDO

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, a reacționat, marți, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a concluzionat că demiterea sa de la șefia DNA a fost abuzivă, informează Biziday.

ADVERTISEMENT

“Această decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește.

Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei”, a declarat Kovesi, pentru Biziday.

ADVERTISEMENT

Fosta șefă a DNA spune că s-a adresat CEDO pentru ca procurorii să se poată folosi de acest precedent pe viitor, dar și pentru a opri puterea discreționară pe care o avea ministrul Justiției.

Fosta șefă a DNA a primit câștig de cauză

“Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că ”doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public”, a mai declarat Laura Codruța Kovesi.

ADVERTISEMENT

CEDO a transmis, marți, că statul român a încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare prin decizia Curții Constituționale, care a validat demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.