News

Kremlinul acuză România că trimite armament în Ucraina. Replica MApN: „O denaturare grosolană a realității”. Update

Rușii susțin că Ucraina primește transporturi de armament și muniție prin România. Kremlinul a amenințat în mod explicit forțele aliate care sprijină militar Ucraina.
01.05.2022 | 18:09
Kremlinul acuza Romania ca trimite armament in Ucraina Replica MApN O denaturare grosolana a realitatii Update
Armata Ucrainei ar fi aprovizionată cu armament de forțele NATO prin România, susțin oficialii ruși / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
01-05-2022
18:08

Ministerul Apărării, despre afirmațiile luiu Mizințev: „Speculații din arsenalul de manipulare a realității”

Într-un punct de vedere al Ministerului Apărării Naționale, citat de Adevărul, sunt respinse acuzațiile făcute de partea rusă, MApN etichetându-le drept „denaturare grosolană a realității” și „speculații din arsenalul de dezinformare și manipulare a realității”.

Cu privire la afirmaţiile care circulă în mediul online, atribuite generalului-colonel Mihail Mizinţev, şeful Centrului Naţional pentru Managementul Apărării din cadrul Statului Major General al forţelor armate ruse, potrivit căruia, căile feroviare, rutiere şi fluviale (pe Dunăre) dintre România şi Ucraina ar fi uzitate pentru exportul de cereale ucrainene prin România, şi încărcarea mijloacelor de transport respective, la revenirea în Ucraina, cu armament şi muniţii de provenienţă străină, precizăm că aceste alegaţii reprezintă o denaturare grosolană a realităţii”, se spune în punctul de vedere al MApN.

Ministerul amintește că România ese implicată în acțiuni umanitare pentru refugiații ucraineni prin hub-ul logistic de la Suceava, folosit de mai multe state.

În ceea ce priveşte sprijinul economic acordat Ucrainei, inclusiv prin deschiderea unor căi care să permită reluarea exporturilor de cereale, România va continua acţiunile concrete de solidaritate, inclusiv prin asigurarea continuităţii lanţului de aprovizionare cu produse agricole.

Orice speculaţii privind utilizarea acestor transporturi comerciale ca acoperire pentru alte acţiuni de natură militară fac parte din arsenalul de propagandă şi manipulare a realităţii activat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina”, precizează sursa citată.

Generalul Colonel Mihail Mizințev, șef al Centrului de Management al Apărării din Federația Rusă a declarat pentru agenția Interfax că România este una din țările care aprovizionează Ucraina în mod regulat cu armament și muniție.

Ucraina primește arme în locul cerealelor pe Dunăre, susțin rușii

„Zilnic, autorităţile ucrainene organizează transporturi în cantităţi mari pe căi rutiere şi feroviare, precum şi cu barje din portul Izmail, pe Dunăre, de cereale, porumb, culturi oleaginoase şi animale de fermă către România. Până în prezent, aproximativ 20 de milioane de tone au fost exportate.

ADVERTISEMENT

La întoarcere, în schimbul produselor agricole specificate, armele şi muniţiile străine sunt aduse în Ucraina”, a explicat oficialul rus.

Oficialii ruși au avertizat țările NATO să nu ajute militar Ucraina

Kremlinul a lansat amenințări dure către statele care ajută Ucraina din punct de vedere militar, Rusia considerând aceste acte drept o intervenție în conflictul pe care cele două țări îl au de la sfârșitul lunii februarie.

ADVERTISEMENT

„Înţelegem corect că pentru a pune capăt logisticii din spatele ajutorului militar trimis Ucrainei, Rusia poate lovi ţinte militare de pe teritoriul statelor NATO care aprovizionează regimul de la Kiev cu arme”, a declarat Maria Zacharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe al Rusiei.

România nu poate trimite arme proprii în Ucraina pentru că nu-i permite legea

Poziția oficială a României este că până în acest moment nu a livrat armament și muniție Ucrainei, cu excepția unor căști și a unor veste antiglonț.

ADVERTISEMENT

Acest lucru s-ar putea schimba dacă se va face o modificare la legea 122/1998, care ar putea permite donarea din rezerve proprii a forțelor destinate apărării, în funcție de evoluția mediului de securitate.

Ucraina exportă cereale prin portul Constanța

Pe de altă parte, Ucraina folosește tot mai des România ca rută e export a cerealelor, în condițiile în care porturile maritime ale Ucrainei sunt blocate încă de la începerea războiului.

ADVERTISEMENT

Ucraina este al patrulea producător de cereale al Europei, așa că în prezent a ajuns să depindă de România în ceea ce privește comerțul maritim.

O astfel de navă a fost părăsit portul Constanța, în urmă cu câteva zile, având la bord 71.000 de tone de porumb din Ucraina.

Portul din Constanța, operat de compania Comvex, deține în acest moment terminalul cu cea mai rapidă încărcare din Europa, cu o capacitate de procesare de 70.000 de tone pe zi. De asemenea, Comvec deține un terminal de manipulare a mineralelor.

O navă cu 35.000 de de tone de minereu de fier din Ucraina a părăsit Constanța, săptămâna trecută, iar a doua navă ar putea fi încărcată în jurul datei de 15 mai.

ADVERTISEMENT
Tags: