Video

Secretele EROULUI OLANDEI: “I-am DISTRUS psihic!”

Tim Krul. Un nume care nu spunea foarte multe şi, care din postura de al treilea portar al Olandei, nu spera să prindă vreun minut pe teren la această ediţie a Cupei Mondiale. Cillessen şi Vorm,...
07.07.2014 | 00:09
Secretele EROULUI OLANDEI Iam DISTRUS psihic

Tim Krul. Un nume care nu spunea foarte multe şi, care din postura de al treilea portar al Olandei, nu spera să prindă vreun minut pe teren la această ediţie a Cupei Mondiale. Cillessen şi Vorm, rivali şi la Ajax, păreau să fie cei doi care să se lupte pentru supremaţia buturilor olandeze. Dar Costa Rica, rezistentă pînă la eroism în faţa atacurilor batave, au schimbat normalul.

Cu meciul împins în prelungiri, totul părea să se transforme într-o surpriză. Dar lîngă scena verde, pe care cei 22 se luptau pe viaţă şi pe moarte, era un om care văzuse totul dinainte. Ştia. Avea planul. “Krul, la încălzire!”, a venit pe neaşteptate ordinal imperativ. Emiţătorul era Louis van Gaal, un vizionar care ticluise planul deja alături de Frans Hoek, asistentul său responsabil cu portarii. “Mă gîndeam că dacă se va ajunge la penalty-uri s-ar putea să intru. Am fost pus să studies cum executaseră costaricanii”, a spus după meci portarul de 26 de ani. Şi, pe finalul meciului, în timp ce Cillessen făcea minuni în poartă şi ţinea Olanda în meci, Krul intensifica mişcările de încălzire în faţa unor tribune stupefiate.

Doar 44 de secunde pe gazon!

Ajuns la marginea terenului, Krul aştepta întreruperea meciului, dar nu mai venea. Timpul official de meci se epuizase, iar mingea nu mai ieşea din joc. Momentul magic a venit rapid, cînd ceasul arăta 120:53. Un Cillessen stupefiat dă mîna cu Krul şi se repede cu piciorul într-o sticlă de apă. După ce-ţi ţii echipa în joc 120 de minute şi eşti scos cînd să-ţi depui CV-ul pentru postul de erou e normal să te încerce şi asemenea sentimente. După 44 de secunde pe gazon, timp în care nici n-a atins mingea, adevărata aventură a lui Krul la Mondial începea.

Tactica distrugerii psihice

Costa Rica a executat prima, iar Krul şi-a început numărul. “Încerci să faci tot ce poţi, dar fără să fii prea agresiv. Am încercat să intru în minţile lor”, a explicat la final tactica aleasă. Ce tactică? Înaintea fiecărui penalty, Krul s-a plimbat nervos de-a latul careului, după care a interpelat fiecare executant. “I-am distrus psihic!”, este declaraţia care-i măsoară mîndria portarului de la Newcastle. “I-am văzut contra Greciei şi i-am studiat. Le-am zis tuturor că ştiu unde vor şuta ca să-i enervez. Poate a mers”, îşi explică strategia Krul. Acel “poate” din discursul lui e de fapt o formă de modestie, pentru că e clar că a mers. A ghicit toate colţurile şi a fost aproape să intervină la fiecare penalty executat de jucătorii din Costa Rica. L-a blocat însă doar pe Ruiz, iar ultimul executant, Umana, avea mîinile tremurînde cînd şi-a aşezat balonul. Destinul era deja scris. Krul a sărit în stînga sa, a parat şi nu a mai fost nevoie de ultimul penalty al echipei sale. Olanda era deja în semifinale!

tim-krul-giancarlo-gonzalez

Rămîne tot rezervă

În acest timp, cel care se bucurase şi-l încurajase cel mai mult pe Krul era Cillessen cel frustrat de înlocuire. “Am fost nervos, dar degeaba. Mi-am cerut scuze şi mă bucur că a apărat el”, a spus portarul lui Ajax. Oricum, nu avea de ce să fie supărat în continuare. Chiar după meci, Van Gaal îl asigurase de locul în echipa de start cu Argentina: “Nici nu mă gîndesc să-l scot din poartă. A apărat excelent. L-am scos doar pentru că la anumite lucruri se pricep anumiţi oameni, iar eu am considerat că Tim Krul e mai potrivit pentru penalty-uri, că e mai înalt. Am riscat. Dacă nu-mi ieşea, era o greşeală“, a explicat tehnicianul.

Lampard, profesor de clasă

După ce totul s-a terminat, Krul putea să-şi savureze opera. “Sincer, nici acum nu-mi dau seama că am făcut asta, cît de importantă e contribuţia mea. Mă bucur că am ajuns aici cu echipa, sîntem foarte uniţi”, spunea olandezul. Acesta a analizat la rece felul în care i-a abordat pe costaricani şi susţine că nu e prima data cînd o face. “Ideea să mă duc să vorbesc cu ei ca să le intru în cap, să-i enervez, nu mi-a venit atunci. S-a mai întîmplat cînd am jucat împotriva lui Chelsea, iar Frank Lampard urma să execute un penalty. I-am zis că ştiu unde va trage şi am apărat. Doar am încercat-o din nou şi sînt tare bucuros că a mers şi azi”, explică portarul.

Performanţă remarcabilă şi în Anglia

Krul nu este însă doar un erou de-o zi, cum au fost mulţi de-a lungul istoriei. Olandezul, care nu a jucat niciodată în campionatul ţării sale, evoluează încă de la 17 ani la Newcastle United. Chiar dacă şi-a cîştigat greu locul de titular, Krul a devenit acum om de bază, iar Alan Pardew, antrenorul “coţofenelor”, cerea imperativ titularizarea elevului său la Mondial. Tim a avut un ultim sezon excelent în Anglia, cu meciuri de excepţie, motiv pentru care a fost ales chiar jucătorul lunii în Premier League. Realizarea este una remarcabilă, pentru că în cei 20 de ani de cînd aceste premii se acordă, doar şapte portari mai reuşiseră să o producă.

L-a vrut şi Barcelona!

Dacă la echipa naţională este pentru prima dată cînd se remarcă, Tim Krul are un istoric excelent la echipa de club. Prestaţiile portarului olandez al lui Newcastle l-au adus pe acesta în urmă cu două veri chiar pe lista uneia din cele mai bune echipe din lume. Proaspăt instalat pe banca echipei din Catalunya în vara lui 2012, regretatul Tito Vilanova a dorit insistent o “dublură” pentru Victor Valdes, dar nu una precum Pinto, o veşnică rezervă, ci un portar care să-i pună probleme titularului Barcelonei de la acea vreme. Faptul că Newcastle nu a vrut să renunţe la el, dar şi că s-a demut însă că va fi condamnat să fie rezerva catalanilor, Krul a refuzat atunci mutarea.

Mai jos, puteţi vedea un rezumat cu intervenţiile dintr-un meci cu Tottenham, cel mai bun făcut de Krul în luna noiembrie a anului trecut, cînd a fost desemnat jucătorul lunii în Premier League:

http://youtu.be/R53ChTF4LzI

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

 

Tags: