Fotbal international

KuPS, adversara lui CFR Cluj din Europa League, traversează o formă de invidiat. Care sunt cei mai buni fotbaliști de la finlandezi

28.09.2020 | 20:35
KuPS adversara lui CFR Cluj din Europa League traverseaza o forma de invidiat Care sunt cei mai buni fotbalisti de la finlandezi
ADVERTISEMENT

Campioana României o va înfrunta joi pe cea a Finlandei, Kuopion Palloseura, cunoscută drept KuPS, în play-off-ul Europa League. Echipa antrenată de Dan Petrescu este formația mai bine cotată, dar nordicii traversează o formă extrem de bună.

CFR Cluj mai are de trecut un singur hop până să ajungă în grupele Europa League. KuPS, campioana en-titre și echipa de pe primul loc din Finlanda, va fi oponenta trupei lui Petrescu în play-off-ul competiției.

ADVERTISEMENT

Trupa din Finlanda a câștigat contra celor de la Mariehamn în ultima rundă din campionat, scor 2-0, și are acum opt succese la rând în toate competițiile.

Finlandezii au numai victorii de la o umilință cu 5-0

Echipa nordică a avut un start dezamăgitor în competițiile europene în acest sezon. KuPS a fost învinsă cu 5-0 în primul tur preliminar din Liga Campionilor, de câștigătoare titlului din Norvegia, Molde. De la acea partidă, trupa nordică are numai succese pe linie: șase în campionatul Finlandei și două în Europa League.

ADVERTISEMENT

KuPS a fost înființată în urmă cu 97 de ani, în 1923, și este o formație din Kuopio, al 9-lea cel mai populat oraș din țară. Partidele de pe teren propriu le dispută pe stadionul Savon Sanomat Areena care are 5.000 de locuri. Formația finlandeză a mai întâlnit o trupă din România în istoria ei. În urmă cu nouă ani, Gaz Metan se califica mai departe în Europa League după ce se impunea la general cu 2-1.

Cei mai valoroși fotbaliști de la KuPS sunt următorii:

Rangel (25 de ani, atacant, Brazilia) – 400 de mii de euro

Petteri Pennanen (30 de ani, mijlocaș ofensiv, Finlanda) – 350 de mii de euro

Otso Virtanen (26 de ani, portar, Finlanda) – 350 de mii de euro

Ville Saxman (30 de ani, mijlocaș, Finlanda) – 300 de mii de euro

Nana Boateng (26 de ani, mijlocaș, Ghana) – 300 de mii de euro

Nuno Tomas (25 de ani, fundaș central, Portugalia) – 300 de mii de euro

Lotul CFR-ului e de șase ori mai scump

KuPS a câștigat campionatul în Finlanda de șase ori: 1956, 1958, 1966, 1974, 1976 și 2019. Finlandezii au un lot care valorează 4,25 milioane de euro, iar ardelenii au un lot evaluat la 24,05 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Trupa antrenată de Dan Petrescu nu a reușit un meci bun contra Chindiei, în ultima partidă până la cea cu finlandezii. CFR-ul a terminat la egalitate, 0-0, cu formația antrenată de Emil Săndoi și se află pe locul al doilea în clasamentul din România, după cinci etape.

Arne Erlandsen (60 de ani) este tehnicianul finlandezilor. Înainte de a o antrena pe KuPS, norvegianul a mai fost pe banca unor echipe din țara în care s-a născut, cea mai cunoscută fiind IFK Goteborg.

ADVERTISEMENT

Brazilianul Rangel este goalgheterul  trupei din Finlanda în această stagiune. El a dat 8 goluri pentru finlandezi în toate competițiile.

 

ADVERTISEMENT