Kyros Vassaras a luat pe rând ultimele faze controversate de arbitraj din SuperLiga și a dat verdictul. Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor a vorbit atât despre decizia uluitoare a arbitrilor de a acorda ofsaid la Dinamo – Hermannstadt, scor 1-0, în etapa a 28-a, cât și despre un penalty acordat eronat pentru FC Voluntari cu Universitatea Craiova, scor 2-1 pentru olteni, în etapa a 27-a.
Prima fază analizată de Kyros Vassaras a avut loc în minutul 41 al meciului Dinamo – Hermannstadt, scor 1-0, în etapa a 28-a din SuperLiga. Murgia a încercat să își așeze mingea pentru a șuta la poartă. Jucătorul lui Hermannstadt a scăpat mingea de sub control.
Balonul a sărit la Darko Velkovski care a încercat să degajeze, însă mingea s-a dus direct în coechipierul Gabriel de Moura. Ulterior, mingea le-a revenit sibienilor. Silviu Balaure a centrat în fața porții, iar Ianis Stoica a trimis spre poartă.
Răzvan Patriche a respins de pe linia porții, însă nu este clar dacă mingea a trecut cu toată circumferința. Nu a mai contat pentru că arbitrii au dictat un ofsaid la Silviu Balaure. Kyros Vassaras a explicat că decizia a fost eronată pentru că mingea a sărit la fotbalistul lui Hermannstadt dintr-un adversar.
”În momentul în care mingea este jucată, doi jucători de atac se află în poziție de ofsaid fără să influențeze un adversar. Apărătorul, având controlul mingii, o degajează din interiorul propriei suprafețe de pedeapsă.
Mingea, după ce lovește corpul unui coechipier al apărătorului, ajunge la un atacant aflat în poziție de ofsaid, atacant ce are ocazia de a marca. Atacantul nu trebuie sancționat pentru poziția sa.
Mingea trimisă către poartă de atacant este oprită de un alt apărător aflat pe linia porții. Arbitrii video verifică situația de gol analizând dacă mingea a depășit în întregime linia porții.
Nu avem tehnologia goal-line, dar imaginile disponibile de la camerele de pe stadion demonstrează că nu există o dovadă clară pentru un gol marcat. În situația aceasta, jocul trebuia să continue, nu a fost ofsaid”, a spus Kyros Vassaras, într-o analiză pe FRF.
Universitatea Craiova a câștigat cu emoții partida de pe teren propriu cu FC Voluntari, scor 2-1, în etapa a 27-a din SuperLiga. Adrian Cojocaru a fost aproape de o eroare uriașă în finalul partidei, însă a fost salvat de VAR.
Chiar și așa, Mihai Rotaru a intrat în direct la TV după fluierul de final și l-a făcut praf pe Adrian Cojocaru. Kyros Vassaras i-a dat dreptate patronului din Bănie. Președintele CCA susține că Adrian Cojocaru a acordat eronat penalty pentru FC Voluntari la duelul dintre Dumiter și portarul Laurențiu Popescu.
„Înainte de acordarea loviturii de pedeapsă, în faza de construcție a atacului, nu a fost comisă nicio abatere. Arbitrul acordă o lovitură de pedeapsă în mod eronat.
Atacantul, după ce joacă mingea, se deplasează către portar. Portarul se deplasează către minge și o joacă cu mâna. Acest contact trebuie considerat unul normal pentru jocul de fotbal, un contact fizic ce nu poate fi evitat.
Arbitrul video trebuia să verifice aceste criterii și să intervină solicitând arbitrului să revadă situația la monitorul de la marginea terenului de joc. În această situație, arbitrul ar fi trebuit să lase jocul să continue”, a fost explicația lui Vassaras.
Lumea fotbalului din România a fost împărțită în două după faultul lui Nicușor Bancu asupra lui Nicolae Carnat în prima repriză a meciului Universitatea Craiova – FC Voluntari, scor 2-1. Căpitanul oltenilor l-a bruscat dur pe atacantul ilfovenilor la marginea careului.
Adrian Cojocaru a dictat lovitură liberă și i-a arătat cartonașul galben lui Nicușor Bancu. Cu o zi în urmă, Nana Antwi a primit direct cartonașul roșu după un fault asupra lui Enzo Lopez într-o poziție similară. Kyros Vassaras a explicat de ce decizia lui Cojocaru, de a-i da galben lui Bancu, a fost corectă.
„Arbitrul acordă corect o lovitură liberă și sancționează apărătorul cu cartonaș galben. Nu sunt elemente pentru a considera faza aceasta ca o situație clară de a marca un gol. Atacantul nu a avut controlul mingii înainte ca faultul să aibă loc.
Mingea este în aer și nu este sigur că acesta, după ce atinge mingea, o va avea în control. Nu este într-o poziție clară în care să trimită mingea pe poartă. VAR-ul confirmă că abaterea are loc în afara suprafeței de pedeapsă și că avertismentul este corect”, a concluzionat Vassaras.