News

Kyros Vassaras, primul interviu cu cărțile pe față: „Credeți că nu pot avea succes fără Crăciunescu, Porumboiu, Balaj? Asta e lipsă de respect!” EXCLUSIV

Interviu exclusiv Fanatik cu Kyros Vassaras

Președintele CCA, grecul Kyros Vassaras, a discutat cu FANATIK timp de 45 de minute despre ultimele noutăți din arbitrajul românesc. În plină nebunie a luptei la titlu, a bătăliei pentru evitarea retrogradării, șeful CCA s-a arătat extrem de disponibil. Nu a ocolit nicio întrebare, dar a devenit irascibil în momentul în care discuția a ajuns la eventuala colaborare cu Crăciunescu, Porumboiu, Balaj. Ceva săgeți îndreptate spre aceștia, dar și destule lucruri lămurite vizavi de „statul în stat” numit arbitrajul românesc.

Kyros Vassaras, interviu exclusiv. „Primul meu contract cu FRF prevedea că trebuie să petrec doar câteva zile pe lună în România”

Domnule Vassaras, microbiștii români nu cunosc foarte multe lucruri despre dumneavoastră. Ce puteți să le spuneți despre sosirea în România, cum de ați ales acest parteneriat cu FRF?

– Cred că totul a început prin 2013/2014, când am fost invitat aici ca instructor să țin niște cursuri, am făcut niște analize, interpretări… A fost o experiență foarte bună, am avut un feedback bun. După aceea, când domnul Burleanu a devenit președintele FRF, mi-a propus să devin președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor. Contractul prevedea de la început că trebuie să petrec câteva zile pe lună în România, dar trebuia să organizăm dezvoltarea structurilor privind arbitrajul românesc, pe un plan de 4 ani, apoi pe alți 4 ani. Oamenii cu care lucram trebuiau să îndeplinească anumite sarcini. După realegerea lui Burleanu, mi s-a propus prelungirea contractului și eu sunt optimist pentru că toată colaborarea noastră nu a fost în van. Vreau să continuu să lucrez pentru viitorul arbitrajului românesc în următorii ani.

Interviu exclusiv Fanatik cu Kyros Vassaras

„Nu trebuie să apar în poze ca să arăt că muncesc aici”

Sunt voci care acuză că stați prea puțin în România, dar dumneavoastră spuneți că structura e clară și toată lumea știe ce are de făcut…

– Eu nu cunosc care e mentalitatea aici și poate de aceea nu prea știu să răspund la această întrebare. Dacă am reușit să îmi ating toate obiectivele care nu s-au îndeplinit în 20 sau 30 de ani, poate e bine că deleg din atribuții și altor persoane. Nu cred că e o treabă de 8 ore pe zi într-un birou. Eu sunt pe stadioane, sunt alături de arbitri. Pentru mine este clar. Nu trebuie să apar în poze ca să fiu aici, pentru că toată lumea poate să mă vadă pe stadioane sau la cursuri. Nu este un element pe care trebuie să îl apăr, pentru că am un contract clar cu Federația. Mi-am mărit numărul de zile pe lună în România și mă bucur că am putut să îmi îndeplinesc numeroase obiective.

În ce a constat strategia dumneavoastră la CCA?

– A trebuit să modernizez metodologia privind educația arbitrilor și să îi ajut să progreseze, să implementez programul Grassroots pentru dezvoltarea arbitrilor din mai multe regiuni ale țării.

„A trebuit să acopăr gaura suferită după ce mai mulți arbitri foarte buni s-au retras”

În ultimii ani, România a avut mai mulți arbitri delegați la meciuri în competițiile europene. Câți ani are nevoie un arbitru să fie selectat pentru meciurile din Liga Campionilor sau Europa League?

– Am avut participări la acest nivel în Europa, pentru prima oară după 20-30 de ani. Am dat arbitri și la Jocurile Olimpice, tot după 30 de ani. Am avut chiar și femei arbitru la Cupa Mondială de fotbal feminin. Avem foarte mulți arbitri cu potențial, pe lângă cei care sunt în Liga de Elită. Asta ne face să ne simțim mai bine cu privire la nivelul de pregătire pe care îl avem aici, pentru că avem susținerea FIFA și UEFA. A trebuit însă să acopăr și „gaura” pe care am suferit-o după ce mai mulți arbitri foarte buni s-au retras. Și acum creștem mai mulți tineri care vin din urmă și trebuie să preia ștafeta.

Și ce vine din urmă?

– Acum că am reușit să ne îndeplinim aceste obiective trebuie să ne uităm spre viitor. Avem arbitrii cu experiență, precum Hațegan și Kovacs, care vor putea să emită pretenții pentru competițiile la nivel înalt. Mai sunt și Radu Petrescu sau Marius Avram. Mai avem tineri, precum Feșnic. Recompensăm unii arbitri buni din Liga 1, precum Bârsan. Strategia este să construim viitorul cu arbitri noi, tineri.

Ovidiu Hațegan, unul dintre arbitrii lăudați de Kyros Vassaras

„În primii doi ani ne-am îndeplinit 120 la sută din obiective!”

Marcel Bârsan, de exemplu, are 37 de ani și ar avea nevoie de 3-4 ani să aibă meciuri în grupele Ligii Campionilor. Deci i-ar mai rămâne doar 2-3 ani să arbitreze la acel nivel…

– Ca să construim o strategie este clar că trebuie să mergem pas cu pas și nu știm ce ne rezervă viitorul. Nu există limită de vârstă în FIFA. Avem nevoie de arbitri buni să reprezinte România, nu doar tineri. Facem un grup de arbitri care să mulțumească toate nivelurile. Nu o să pun pe cineva în tabel doar ca să ocup locurile. Pentru mine cel mai important este că am avut stabilitate în toți acești ani. Nu am schimbat arbitri de la an la an. Nu ne-am panicat! Am avut un program standard și nu e ok să vorbim înainte să avem rezultatele. Am început în 2014 și în 2016 deja ne îndeplinisem 120% din obiective. Deja aveam arbitri unde trebuie. Nu a fost datorită mie, ci datorită lor, dar și pentru că am avut o dezvoltare foarte bună. Arbitrii noștri au participat la seminarii și cursuri de pregătire, au participat la turnee de tineret, programe de schimburi de experiență cu alte țări. Nu a fost un concurs de PR, ci toate s-au întâmplat pentru că am muncit și acum culegem roadele muncii noastre.

„Atunci când arbitrii își fac treaba, nimeni nu îi laudă, dar sunt criticați din momentul în care se fac delegările. De ce?”

Ați spus că arbitrii români sunt apreciați la nivel internațional. Cu toate acestea, arbitri de top precum Kovacs sau Hațegan încă mai comit erori în Liga 1, pe care nu le comit în competițiile europene. Ce părere aveți despre acest lucru?

– E o problemă care apare în fiecare campionat intern. Greșelile pe care le comiți și sunt discutate la nivel național nu sunt la fel de discutate internațional. E foarte simplu să critici, uneori chiar să distrugi. Cel mai greu lucru este să construiești. Feedback-ul pe care l-am primit pentru arbitri este unul pozitiv, nu trebuie să ținem cont de vocile care critică mereu. Să fim clari: atunci când arbitrii își fac treaba, nimeni nu îi laudă. De ce? Când fac câte o greșeală, pentru unii este un dezastru. Nu acesta este fotbalul! Când un jucător face o greșeală, se caută motivul pentru care a comis-o, când un antrenor o comite, nu e nicio problemă. Arbitrii sunt criticați încă din momentul în care se află delegările. Nu pot înțelege asta. Unui arbitru trebuie să îi dai încredere. Ei nu sunt influențați! Noi investim în asta. Integritatea lor este recunoscută la nivel internațional și chiar și național.

Interviu exclusiv Fanatik cu Kyros Vassaras
Kyros Vassaras le explică fotbaliștilor naționalei ultimele modificări din regulamentul FIFA

Politica CCA: „Vom avea toleranță zero pentru orice arbitru care vrea să iasă din sarcinile ce i-au fost trasate”

Ați spus că sunt presiuni asupra arbitrilor… Ați primit vreun telefon vreodată de la preşedinţi de cluburi sau patroni?

– Sunt foarte fericit pentru că în România nu am primit niciun telefon, nimic, din fotbal! Nimeni nu ne-a sunat, cred că suntem într-o atmosferă foarte bună. Fără o federație puternică, nu pot face multe lucruri. Dar când avem o colaborare bună și toate lumea își înțelege rolul putem să vedem viitorul. Motivul pentru care colaborez în continuare cu ei este că îmi oferă oportunitatea să am succes în România. De asta sunt aici. Mă simt ca o parte a familiei. Și poți să întrebi arbitrii, suntem ca o familie! Nu individual, ci ca un grup.

Cum ați ajuns aici?

– Mesajul este clar: toleranță zero pentru orice arbitru care vrea să iasă din sarcinile ce i-au fost trasate. Noi simțim că ne-am pregătit foarte profesionist, în ciuda bugetului pe care îl avem. Pentru că lucrurile pe care le facem aici, le facem cu sufletul. Vreau să felicit și oamenii care luptă să căutăm mai mulți arbitri. Presiunea pe care o avem ne poate influența negativ în încercarea de a găsi arbitri.

Cum au fost aleși cei 8 conducători regionali

Ați implementat și 8 conducători regionali la AJF…

– Da, acești oameni au ca scop să monitorizeze și să găsească noi arbitri. Noi primim feedback-ul lor și implementăm strategia în funcție de regiune. Încă mai avem multe de făcut.

Care au fost criteriile prin care i-ați ales pe acești conducători?

– Criteriile au venit de la Comitetul Central de Arbitri și am încredere în cei de acolo. Nu puteam numi pe cineva din exterior, trebuia să fie cineva din interior. M-ați întrebat cum vom atrage oamenii tineri. Aici avem o problemă. Am avut susținerea FIFA și UEFA să creăm programe în toate regiunile, am pus deja bazele unui program de recrutare. Problema este că avem multe idei, avem multă încredere că vom avea succes dacă vom primi mai mult sprijin, pentru că atunci când vrei să faci proiecte pentru mii de oameni, ai nevoie de mai mult suport. Pas cu pas vom putea însă să facem mai multe lucruri pe viitor. Ideea mea și a Federației este să ajutăm la dezvoltarea arbitrilor. Trebuie să găsim cele mai bune soluții.

Kyros Vassaras a explicat cum ar putea fi implementat sistemul VAR în România

Vom avea VAR în Liga 1 din sezonul viitor? „E foarte greu să fie implementat. Durează minim șase luni de pregătire”

Haideți să vorbim despre VAR. O să îl vedem sezonul viitor în Liga 1?

– E ușor să vorbești despre luptele de tauri când tu nu ești în arenă. În primul rând există un protocol clar cu privire la VAR. Nu putem să introducem VAR cu mai puțin de 6 luni de pregătire. Dar credeți-mă că e foarte greu să fie implementat, nu este o decizie care se poate lua ușor. O astfel de decizie nu aparține arbitrilor, ci Federației și Ligii Profesioniste.

Dar cât de important ar fi VAR-ul pentru arbitri din Liga 1?

– VAR ar putea fi important pentru fotbalul românesc pentru că putem elimina incidentele serioase, pentru că nu pot fi eliminate toate greşelile. Scopul unui VAR este acela să intervină minimal și să aducă rezultate maxime. Sunt unele situații care nu fac obiectul VAR. Cel mai mult ajută că va mai exista încă un arbitru care poate să vadă greșelile. Sunt sigur că dacă întrebi un arbitru despre cele mai mari șase greșeli din cariera lui, cinci ar fi putut fi reparate cu VAR. Eu cred că pentru arbitrii noștri ar fi foarte important, pentru că ar căpăta experiența VAR și ar putea participa în competițiile majore. Este o cerinţă la nivel internaţional.

„Dacă vom vrea să aducem noi observatori, vom încerca tot foști arbitri”

Hațegan și Kovacs au fost afectați pentru că nu avem VAR în România?

– Când se foloseşte VAR într-o competiţie europeană, la meciurile importante, UEFA foloseşte cei mai experimentaţi arbitri. Arbitrii români sunt arbitri foarte buni, dar nu au această experienţă VAR. Trebuie să începe pregătirea pentru VAR. Avem discuții cu președintele FRF și încercăm să găsim cea mai bună soluție, pentru că este o problemă financiară foarte mare. Dar de asta suntem aici, să lucrăm, să găsim soluții și cred că avem oamenii necesari să avem succes.

UEFA recomandă ca observatori să fie foști arbitri. Luați în considerare această măsură sau credeți că nu e importantă?

– Numărul de observatori e limitat. Preferăm să avem foști arbitri ca observatori de meci. Dacă vine cineva nou ca observator, trebuie să aibă o experiență importantă. De asta UEFA a făcut această cerere. Dacă vom vrea să aducem oameni noi în această funcție, vom încerca să aducem tot foști arbitri.

Kyros Vassaras vorbește despre relația cu Ion Crăciunescu într-un interviu Fanatik

„Cu Crăciunescu am colaborat, pe Porumboiu îl cunosc, Balaj a vrut să fie comentator”

Ați încercat să cooperați cu nume importante din arbitrajul românesc, precum Crăciunescu, Porumboiu sau Balaj? Ați discutat cu aceste persoane sau ați simțit că este o distanță între dumneavoastră și ei?

– Cine pune o distanță între mine și ei? Eu? Oricine vrea să vorbească despre dezvoltarea arbitrilor să vină aici să colaborăm. Chiar nu înțeleg astfel de întrebări pentru că noi trebuie să mergem înainte. Ce, am eu vreo problemă să discut cu ei? Cu Cristi (n.r. Balaj) am lucrat mulți ani împreună. El a decis să fie comentator. Super, foarte bine! Cu Crăciunescu am colaborat, a fost membru al Comitetului când am ajuns aici, pe Porumboiu îl cunosc. Care e problema până la urmă?!

Sunteți de acord că arbitrii mai tineri sau chiar cei de top ar putea beneficia dacă aceste nume mari v-ar ajuta pe dumneavoastră sau pe CCA să progresați?

– Mi se pare că este o formă de lipsă de respect! Sunt aici ca președinte CCA! Credeți că nu pot avea succes fără cei de care ați pomenit? E o lipsă de respect pentru instituția pe care o conduc. Și noi avem nume mari aici. Cunosc mulți fotbaliști mari care nu și-au făcut un nume ca antrenori. Întrebarea asta o aud de multe ori, venind din partea aceloraşi oameni.

Atac la Balaj și Crăciunescu! „Vreți să întreb pe cineva care e prezentator TV? Nu e compatibil!”

Și care e răspunsul clar al lui Kyros Vassaras?

– Eu am decis să lucrez pentru arbitri, alții au decis să lucreze cu televiziunile. Fiecare cu scopul lui. Vreți să întreb pe cineva care e prezentator tv să lucreze cu arbitri? Nu e compatibil! Oricine vrea să ajute CCA, trebuie să aibă o funcție în arbitraj. Un comentator tv nu va putea face asta. Dar să știți că eu îi respect pe acești oameni și nu îi acuz de nimic pentru că știu că trebuie să respecți. Dar când primesc acuzații publice, oamenii râd pentru că își dau seama că au de-a face cu o slăbiciune. Să fii puternic înseamnă să lupți și să construiești. Ai nevoie de o groază de timp pentru a construi, fiindcă să distrugi e foarte ușor, o poți face într-o secundă. Aici suntem deschiși și toată lumea poate ajuta, indiferent de zona din care face parte. Când ești la tv, când ești pe teren, în orice zonă ai fi, poți ajuta fotbalul. Poți ajuta sportul cu informațiile corecte și cu o atitudine corectă, în spiritul acestui sport. Nu este posibil să nu ai greșeli de arbitraj, nu vă pot promite asta. E imposibil chiar și cu VAR. Sunt situații la tv în care sunt revăzute fazele de 10-15 ori. Dar credeți-mă, dacă sunt cazuri în care nu poți vedea o fază și faci o greșeală, asta e, se iartă. Dar dacă un arbitru vede ceva și nu are curajul să fluiere, atunci râmăne fără delegări. Toată lumea e tratată ca jucătorii: ai o performanță bună, ești delegat, dacă ai prestații mai slabe, ești delegat mai puțin.

Kyros Vassaras a explicat când vor arbitra femeile în Liga 1 Betano

„Ce avem bine în arbitrajul românesc, față de alte țări, este stabilitatea”

Cum vedeți arbitrajul în România peste cinci ani?

– Toată lumea poate să progreseze. Fiecare are destinul lui. Trebuie să creștem într-un spirit optimist și pe niște piloni pozitivi. Am vorbit despre problemele pe care le avem… Avem șapte arbitri tineri pe care i-am promovat, avem un grup de arbitri care se va retrage la sfârșitul anului, avem interese internaționale… asta e problema. Ce avem bine aici în România față de ce nu există în alte părți este stabilitatea. Noi nu scoatem niciodată un arbitru din listă fără motiv. Motivele sunt clare de la început: forma fizică, performanțele, cunoașterea legilor jocului. Apoi, eu respect pe toată lumea, chiar dacă e bătrân sau tânăr. Oportunitatea este egală pentru toți. Sunt sigur că vor face greșeli, sunt zile bune și zile rele ca arbitru cum ai și ca jucător.

Ce mesaj ați avea pentru un arbitru care e în Liga 3 și vrea să ajungă în prima divizie?

– Mesajul este unul clar. Trebuie să muncești, să te bucuri pentru că îți place fotbalul și să înveți. Dacă nu îți vezi punctele slabe sau calitățile unde ai putea sta mai bine, nu poți progresa. Am făcut mai multe programe și vom acorda tuturor aceleași oportunități. Cei tineri trebuie să înțeleagă că este nevoie de multă muncă și vom căuta talentele din ligile inferioare care pot progresa până în top. Acum avem mulți arbitri de top în România pentru că le-am creat mediul necesar și acum toată lumea poate trăi cu gândul că poate ajunge la acest nivel.

Marea noutate: am putea avea femei arbitru chiar și în Liga 1!

Ați vorbit despre oportunități egale. Vom vedea femei arbitru în ligile masculine?

– Da, este posibil, dar sunt câteva cerințe suplimentare. Să poți participa în competițiile masculine, ai nevoie de o condiție fizică asemănătoare cu cea a bărbaților. Dar avem categorii unde folosim femei arbitru unde pot să își încerce norocul, dar în prima ligă ele trebuie să fie la același nivel din punct de vedere fizic. Avem două foarte bune arbitru asistent care au fost la Supercupă. Avem femei arbitru care au mers la competiții internaționale. Noi nu facem diferențe pe bază de sex, oricine poate ajunge acolo, dar deocamdată trebuie să îndeplinească cerințele. Mai întâi arbitrează în Liga 2 și apoi vedem ce rezultate au obținut. Stau acolo 2, 3, 4 meciuri, acumulează experiență și vin să arbitreze meciuri de Liga 1!