Fotbal international

L-a ucis Stasi pe Lutz Eigendorf?! 38 de ani de la cel mai controversat moment din istoria fotbalului german

05.03.2021 | 19:05
La ucis Stasi pe Lutz Eigendorf 38 de ani de la cel mai controversat moment din istoria fotbalului german
ADVERTISEMENT

Cortina de Fier a împărţit Europa în două timp de peste patru decenii. De o parte era sistemul occidental, de cealaltă comunismul instaurat cu forţa în multe ţări după Al Doilea Război Mondial. Una dintre victimele Războiului Rece a fost Lutz Eigendorf, un fotbalist de 26 de ani, despre care s-a spus în repetate rânduri că a fost ucis de Stasi.

Germania de Est a fost controlată timp de 40 de ani de Stasi, serviciu secret şi poliţie politică copiată după modelul KGB din URSS. Viaţa oricărui cetăţean din RDG era trecută într-un dosar, iar orice act disident ducea la moarte. A fost şi cazul lui Lutz Eigendorf, fotbalist al lui Dinamo Berlin, care în 1979 a fugit în RFG. Patru ani mai târziu îşi găsea sfârşitul în urma unui accident auto învăluit în mister.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Lutz Eigendorf pe lista neagră a lui Stasi

Considerat unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti ai generaţiei lui, poreclit “Beckenbauer al Estului”, Lutz Eigendorf a cunoscut faima la Dinamo Berlin, club controlat şi protejat de Stasi. Erich Mielke, şeful poliţiei politice din RDG, era omul din umbră, după ce înfiinţase echipa în ianuarie 1966.

Timp de cinci ani, între 1974 şi 1979, Lutz Eigendorf a jucat pentru clubul protejat de Stasi, însă îşi dorea să-şi arate calităţile într-un campionat unde totul se decidea pe teren. Pe 20 martie 1979, la o zi după ce Dinamo Berlin jucase un meci amical, în RFG, cu FC Kaiserslautern, vedeta est-germanilor a ales libertatea şi a fugit.

ADVERTISEMENT

Într-un moment de neatenţie al ofiţerilor care îi însoţeau pe fotbalişti, Eigendorf a părăsit grupul, s-a urcat într-un taxi şi a plecat spre Kaiserslautern. Nu era prima oară când un sportiv din RDG rămânea în Vest, dar de această dată era vorba de un fotbalist al clubului protejat de Stasi, aşa că acesta a intrat imediat pe lista neagră a lui Erich Mielke.

“Unul dintre motivele pentru care am fugit din RDG a fost pentru că-mi doream să joc în Bundesliga, un campionat peste cel din Germania de Est” – Lutz Eigendorf, cu câteva zile înaintea accidentului

Lutz Eigendorf a jucat doi ani la FC Kaiserslautern

Noua viaţă în Germania de Vest şi teama constantă indusă de Stasi

Orice fotbalist care fugea din blocul comunist primea automat o suspendare de un an din partea UEFA, însă preşedintele lui FC Kaiserslautern a avut grijă de Lutz Eigendorf. Cât timp nu a putut să joace, fosta vedetă a est-germanilor a antrenat echipa de tineret a noului său club.

ADVERTISEMENT

În 1980, Eigendorf s-a întors pe teren şi a jucat 53 de meciuri pentru FC Kaiserslautern. În tot acest timp, fotbalistul era o voce puternică împotriva regimului condus de Erich Honecker. Criticile dure la adresa comuniştilor est-germani i-au adus o atenţie sporită din partea agenţilor Stasi. Jucătorul s-a plâns deseori că îi este frică să nu fie răpit şi că poliţia politică din RDG ar fi ordonat uciderea acestuia.

“Nu a fost niciun accident. Mi-am dat şi eu seama că eram urmărit de Stasi. Am fost pus sub presiune şi au fost momente când mi-a fost teamă pentru viaţa mea” – Jorg Berger, fost antrenor care a fugit din Germania de Est în 1979

Misterele din jurul accidentului petrecut pe 5 martie 1983

După doi ani petrecuţi la FC Kaiserslautern, Lutz Eigendorf s-a transferat la Eintracht Braunschweig. În tot acest timp, Stasi obţinea informaţii despre viaţa fotbalistului cu ajutorul informatorilor din Germania de Vest. Soţia rămăsese în Berlinul de Est şi a fost obligată să divorţeze. După un timp s-a recăsătorit, însă după căderea comunismului a aflat că noul soţ era un “Lothario”, agent Stasi al cărui rol era să spioneze în timp ce dezvolta relaţia cu ţinta.

ADVERTISEMENT

Pe 5 martie 1983, Lutz Eigendorf a fost implicat într-un accident rutier, după ce maşina pe care o conducea s-a lovit de un copac. Un camion l-ar fi orbit cu farurile pe fotbalist, care a pierdut controlul volanului. După ce a ajuns la spital, în stare gravă, poliţiştii au susţinut că Eigendorf avea alcoolemie ridicată, însă martorii care l-au văzut ultima oară în viaţa au precizat că acesta băuse puţină bere în acea seară. Două zile mai târziu, Lutz Eigendorf murea din cauza rănilor suferite în accident.

“Au fost mai mulţi martori care au depus mărturie că l-au văzut cum a băut una sau două halbe mici cu bere şi că era treaz când a părăsit barul” – Andreas Holy, istoric

Poliţia a decis că este vorba de un simplu accident, cauzat de starea de ebrietate a fotbalistului, însă nu a fost cerută efectuarea unei autopsii, ceea ce a conturat şi mai mult tabloul unui asasinat comandat de Stasi. “A fost omorât de Stasi”, spunea Norbert Thines, preşedintele lui FC Kaiserslautern, după moartea fotbalistului, teorie pe care o susţine şi în prezent.

Dezvăluirea din 2010 a unui fost agent Stasi. A existat un “contract” pe numele Eigendorf

După căderea comunismului, procurorii din Berlin au redeschis cazul morţii lui Lutz Eigendorf. Cu toate acestea, numeroase documente ale Stasi au fost distruse, astfel că a fost imposibilă descoperirea unei legături. Cazul a fost închis în 2004, însă şase ani mai târziu a venit o dezvăluire bombă.

Karl-Heinz Felgner, fost agent Stasi, a rupt tăcerea în timpul unui proces din Dusseldorf, în urma căruia a fost condamnat pentru jaf. “Am primit ordinul să-l ucid, dar nu l-am executat. Nu sunt idiot. Nu am omorât pe nimeni”, a spus bărbatul în faţa judecătorului.

Fostul agent era unul dintre suspecţi, iar jurnaliştii de la Bild îl chestionaseră despre moartea lui Eigendorf în 2000. Atunci, câţiva ziarişti au descoperit că Felgner primise suma de 2.300 de mărci de la Stasi cu doar câteva zile înaintea accidentului. Mai târziu, în alte documente a apărut o discuţie despre modul prin care un şofer poate fi orbit cu farurile unui maşini care vine din contrasens.

Procurorii din Berlin au vrut să redeschidă cazul în 2011, după noua serie de dezvăluiri, însă acţiunea a fost anulată, motivul fiind că documente Stasi cu privire la acest caz au dispărut. Pe 7 martie 2021 se împlinesc 38 de ani de când Lutz Eigendorf a murit într-un accident suspect, însă şansele ca adevărul să iasă la suprafaţă sunt minime.

“Mereu am avut suspiciunea că Stasi a fost implicată în acest caz” – Hans-Jurgen Grasemann, fostul procuror al oraşului Braunschweig, unde s-a produs accidentul

ADVERTISEMENT