News

La 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie, experţii avertizează: “Întotdeauna se va găsi un nebun care să folosească o maşină sau un cuţit pe post de arme”

Au trecut 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, lumea s-a schimbat, dar, în opinia expertului în securitate Iulian Fota, dincolo de noile pericole apărute, mereu se va găsi un posibil criminal, care să semene moarte și teroare.
10.09.2021 | 18:58
La 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie expertii avertizeaza Intotdeauna se va gasi un nebun care sa foloseasca o masina sau un cutit pe post de arme
La 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie, experţii avertizează: "Întotdeauna se va găsi un nebun care să folosească o maşină sau un cuţit pe post de arme"
ADVERTISEMENT

Se împlinesc 20 de ani de la fatidica zi de 11 septembrie 2001, atunci când atentatele de la World Trade Center și de la Pentagon au săpat o brazdă neagră pe inima omenirii. Lumea s-a schimbat și după avalanșa de crime comise de luptătorii Al Quaida și ISIS, starea generală de spirit s-a modificat. La prima vedere, exitsă doar pericolul unor acțiuni izolate, cel puțin după părerea specialiștilor. Cu toate acestea, pericolul pândește la orice pas… Expertul în probleme de securitate Iulian Fota a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, că „întotdeauna, se va găsi un nebun care să folosească o mașină sau un cuțit, pe post de arme”. Asta, chiar și în condițiile în care specialistul cu care am dialogat a găsit și alte primejdii de care omenirea trebuie să se păzească…

Iulian Fota, fost consilier în probleme de securitate în timpul mandatului prezidențial al lui Traian Băsescu susține că toate „culisele” atentatelor de la 11 septembrie 2001 au fost dezvăluite și că nu avem motive pentru a ne aștepta la surprize. Potrivit lui Iulian Fota, problemele globale ale omenirii sunt legate, în principal, de rivalitatea dintre marile puteri și de crizele provocate de cauze naturale. Geopolitica s-a modificat esențial în toți acești ani și privirile noastre trebuie îndreptate către alte zone, deși, în esență, terorismul a rămas, totuși, o amenințare…

ADVERTISEMENT

Revenind, însă, la ziua de 11 septembrie 2001, dar privită în contextul zilelor noastre, dominat de situația din Afganistan și de exodul creat, am încercat să facem și un salt în trecut, plecând de la modificarea relațiilor dintre Occident (în speță SUA) și afgani, începând cu primul război (1979 – 1989) și continuând cu atentatele de la World Trade Center și de la Pentagon, pe seama cărora s-au făcut o mulțime de speculații. Ce a urmat știm cu toții, însă Iulian Fota a respins orice tip de escaladare a teoriei conspirației: „Implicarea americană în susținerea mujahedinilor în războiul susținut împotriva Uniunii Sovietice este cunoscută, bine documentată. A fost realizat și un film, „Războiul lui Charlie Wilson”. Dar, în niciun caz, teoriile conspiraționiste legate de o eventuală complicitate a lui Osama Bin Laden cu Statele Unite, n-au niciun temei”.

Expertul în securitate Iulian Fota (sursa facebook.com)
Expertul în securitate Iulian Fota (sursa facebook.com)

Expertul în securitate Iulian Fota: „Catastrofa naturală a căpătat aceeași importanță precum problemele clasice de securitate internațională”

Iulian Fota este de părere că, la 20 de ani de la 11 septembrie 2001, lumea nu este un loc mai liniștit, dar asta se întâmplă din pricina altor pericole. „Amenințarea teroristă este mai mică, dar, în această perioadă scursă de la atentatele de la World Trade Center au apărut alte necazuri, pentru care nu avem soluții”, a explicat intervievatul nostru.

ADVERTISEMENT

„De la ascensiunea marilor țări, care vor să arunce în aer ordinea internațională și aduc în prim plan propriile reguli și până la problemele de mediu, avem alte griji. Acum 20 de ani, mediul nu constituia o dificultate, în materie de securitate națională. Acum, însă, multe state consideră că problemele de mediu, precum încălzirea globală și topirea calotelor, au devenit chestiuni mult mai serioase”, a subliniat Iulian Fota.

Expertul în materie de securitate consideră că există state care, în ultimii ani, au avut incomparabil mai mult de suferit din pricina problemelor naturale, decât din cauza atentatelor, a agresiunilor militare sau a atacurilor cibernetice: „La 11 septembrie 2001, catastrofa naturală era o chestiune de urgență civilă. În acest moment, pornind de la pandemie – și vom vedea ce ne mai aduce viitorul – catastrofa naturală a căpătat aceeași importanță, precum problemele clasice de securitate internațională”.

ADVERTISEMENT

Nicio enigmă nedeslușită, referitoare la momentul 11 septembrie 2001

Revenind la geopolitica actuală (dominată de situația creată de exodul provocat de preluarea puterii de către regimul taliban), dar amintind și „rădăcinile” trecutului, Iulian Fota s-a referit și la „filmul” relațiilor controversate dintre SUA și Afganistan: „Din păcate, legat de ce a urmat după războiul început în anii ‘70, nu se întâmplă pentru prima oară ca individul pe care l-ai ajutat să se întoarcă împotriva ta. Să nu uităm că SUA și URSS au fost aliați, în Cel de-Al Doilea Război Mondial, împotriva lui Hitler, dar ulterior au devenit adversari strategici, timp de peste 40 de ani”.

Pericolul unor viitoare atentate persistă, amplificat cumva și de criza refugiaților. Totuși, Iulian Fota este de părere că, între timp, de la 11 septembrie 2001 și până în zilele noastre, au apărut foarte multe date referitoare la modul în care s-au organizat și la cum au gândit atentatorii de la WTC. Însă, de-a lungul vremii, prioritățile noastre s-au modificat…

ADVERTISEMENT

„Acum, trebuie să ne gândim cum terorismul împarte lista noastră de priorități cu alte amenințări și mă refer, în primul rând, din perspectiva americană, dar și din cea europeană. Altfel spus, nu cred că mai există vreo enigmă nedeslușită, legată de „momentul 11 septembrie”. Însă, este clar că terorismul rămâne o preocupare majoră, de siguranță națională”, a explicat interlocutorul nostru.

Expertul în materie de securitate este de părere că nu doar Occidentul, ci și alte puteri, precum Rusia și China au rămas în alertă în privința fenomenului terorist, deoarece, „într-un fel sau altul, s-au confruntat cu această amenințare”, argumentând cu exemplul acțiunilor de tip cecen, „care au comis câteva atentate oribile împotriva populației ruse”.

„Vor exista atentate, dar vom afla după ce model”

Iulian Fota opinează că terorismul rămâne pe agenda de securitate a multor țări. Problema este dată de intensitatea acestei amenințări și de raportul dintre aceasta și alte pericole. Pentru specialiști, concurența marilor puteri este mult mai importantă, în zilele noastre, decât amenințările de tip ISIS, ISIS K sau Al Quaida.

„Pentru țările occidentale, terorismul trece într-un plan secund, cu provocări mult mai mari, cu componentă militară clară, precum cea care vine din Rusia sau competiția tot mai clară cu China. Chiar documentele emise de americani demonstrează că terorismul nu mai este principala lor prioritate. Vor mai fi atentate, dar rămâne să vedem după ce model. În ultimii ani, acestea au fost doar „operele” unor lupi singuratici, fapt care demonstrează o capacitate operațională scăzută a acestor grupări, de tipul Al Quaida sau ISIS”, a precizat Fota.

Fostul consilier prezidențial consideră că rămâne să aflăm cât de frecvent și cu ce intensitate se va manifesta fenomenul terorist: „Dar, repet, întotdeauna se va găsi un nebun care să folosească o mașină sau un cuțit, pe post de armă. Totuși, ca să mai avem atentate de genul 11 septembrie, Madrid sau Londra, probabilitatea este scăzută”.

Iulian Fota este de părere că, în ultima vreme, acțiunile teroriste au scăzut în frecvență grație capacității de reacție a Occidentului, una mult mai mare decât acum 20 de ani. „Organizațiile teroriste au fost destructurate, inclusiv Statul Islamic, care, în urmă cu doar câțiva ani, controla suprafețe mari din Siria și din Irak. În acest moment, aria controlată de ISIS a fost redusă semnificativ. Statul Islamic nu mai este, nici măcar, o amenințare pentru Siria sau pentru Irak”, a adăugat Iulian Fota.

Și România va păstra, în continuare, terorismul ca pe o amenințare importantă, dar „este bine că, pentru moment, noi nu avem o cazuistică în acest sens, pentru a considera terorismul cea mai mare amenințare, în materie de securitate națională”.

Guvernarea talibană, un risc amplificat pentru Israel

Evident, contextul creat de criza refugiaților din Afganistan a revenit în discuție. Potențialul pericol al resuscitării fenomenului terorist nu trebuie neglijat. Însă, specialistul în materie de securitate îndeamnă la calm.

„Deocamdată, nu putem vorbi despre cine fuge din Afganistan, ci doar despre oamenii care au fost salvați de Occident. În marea majoritate, aceștia se află în Occident, nu în România. Cei mai mulți dintre ei au trecut printr-o evaluare, din punctul de vedere al securității și, din acest punct de vedere, mi se pare că riscul este unul scăzut. Rămâne să vedem, în perioada următoare, dacă din Afganistan vor continua să fugă oameni. În America nu au cum ajunge, în valuri mari, și probabil că, în privința Occidentului european, situația va fi similară”, a continuat interlocutorul nostru.

Există, însă, pericole „palpabile” pentru alte țări, iar exodul produs de preluarea puterii de către regimul taliban îngrijorează o serie de state, dincolo de puterile occidentale.

„Afganistanul se află la mare distanță de Turcia, darămite de Occident. Este, însă, clar că, pentru o țară ca Israelul, acum riscul este mai mare. Totuși, repet, trebuie să vedem pe ce format politic se așează talibanii, deoarece, aici lucrurile încă sunt neclare. Să aflăm dacă izbutesc sau nu să genereze o guvernare de largă reprezentativitate, dacă sunt dispuși să revină la abordarea sălbatică, barbară, ori dacă, de această dată vor guverna normal. Numai atunci vom afla cum va reacționa populația Afganistanului și dacă oamenii își vor lua bocceluțele în spinare”,  a încheiat Iuian Fota.

 

 

 

ADVERTISEMENT