News

La 33 de ani de la Revoluție, sute de bucureșteni au ieșit în stradă în Piața Universității

În ciuda frigului de afară, pe o temperatură de minus 5 grade Celsius, sute de oameni au ieșit în Piața Universității pentru a comemora victimele Revoluției.
21.12.2022 | 20:01
La 33 de ani de la Revolutie sute de bucuresteni au iesit in strada in Piata Universitatii
Protest comunism, comemorare victime Revoluție 1989.
ADVERTISEMENT

Oamenii ieșiți în stradă, printre care mulți ultrași, au ținut o slujbă de veșnica pomenire la fața locului, fluturând steaguri tricolore.

Comemorarea victimelor de la Revoluția din 1989

De asemenea, manifestanții au confecționat steaguri pe care scria ”Eroii nu mor niciodată”, precum și un banner cu ”Respect ’89”. În mulțime s-a făcut remarcat și un steag cu simbolul comunist al secerei și ciocanului, tăiate cu un X.

ADVERTISEMENT

Protestul-comemorare din Piața Universității e organizat de mai multe asociații civice. ”Nu au murit ”DEGEABA” așa cum afirmați majoritatea dintre voi. Ei nu au murit degeaba, VOI/NOI AM TRĂIT DEGEABA! Ne vedem Miercuri, 21 Decembrie, în Piața Universității, să-i comemorăm pe cei care ne-au plătit libertatea cu sânge și jertfă”, au transmis cei de la ”Legitima Apărare”.

Cu câteva ore înainte, în Cimitirul Eroilor din București se iscase un adevărat scandal, în momentul în care reprezentanți ai forțelor de ordine au dus coroane la mormintele celor care au murit la Revoluția din 1989.

ADVERTISEMENT

Potrivit Realitatea.net, zeci de urmași revoltați ai eroilor de la Revoluție, au adresat cuvinte grele celor pe care-i consideră responsabili de drama trăită la 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.

”Rușine să vă fie, criminalilor! În numele cui depuneți flori, în numele celor care au furat ţara?”, s-a auzit din mulțime în timp ce coroane de flori erau depuse la morminte de către reprezentanți ai Unității Speciale de Luptă Antiteroristă.

ADVERTISEMENT

”Ruşine pentru ce se întâmplă în ţara asta la 33 de ani de la Revoluţie. Criminalilor, ne-aţi omorât părinţii, miliţienii ne-au călcat în picioare. Ne-aţi împuşcat şi ucis părinţii, fraţii şi surorile”, a adăugat o femeie.

Ulterior, mulțimea a început să scandeze: ”Cinste lor, eroilor!”. Un slogan folosit des de cei care comemorează memoria acelor oameni care au murit la Revoluția din 1989.

ADVERTISEMENT

Până în ziua de azi nu se știe cu exactitate câte persoane au murit în timpul manifestațiilor din decembrie 1989, însă rezultatele cercetărilor Institutul Revoluției Române (IRRD) ar fi vorba de 1.166 de persoane decedate. E vorba de oamenii care au protestat în orașele declarate martir: Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara.

ADVERTISEMENT
Tags: