Fotbal international

La alţii se poate, la noi nu! Leipzig, primul stadion din Germania care redeschide porţile pentru fani. Juventus e primul club din Italia care face acelaşi lucru

03.09.2020 | 15:50
La altii se poate la noi nu Leipzig primul stadion din Germania care redeschide portile pentru fani Juventus e primul club din Italia care face acelasi lucru
ADVERTISEMENT

În săptămâna dinaintea etapei a 2-a din Casa Pariurilor Liga 1 conducerea DSP Arad, în strânsă legătură cu primăria oraşului de pe Mureş, a anunţat că a dat aviz favorabil prezenţei unui număr de 500 de suporteri la meciul pe care UTA urma să îl joace acasă în compania Voluntarilor.

Nu era un meci oarecare din două puncte de vedere şi cu siguranţă ar fi meritat din plin prezenţa unui număr limitat de fani, care să creeze o atmosferă specială la acest eveniment. Era primul meci al arădenilor în primul eşalon de la promovarea reuşită după 12 ani şi totodată se inaugura superbul stadion Francisc Neumann.

ADVERTISEMENT

Însă autorităţile centrale, de la Bucureşti, respectiv Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi şeful Departamentului de Urgenţă, Raed Arafat, cărora le-a ţinut isonul şi primul ministru Ludovic Orban, au sărit ca arşi la auzul acestei iniţiative.

În România nu există deschidere şi interes din partea autorităţilor centrale pentru redeschiderea stadioanelor

A fost interzisă punerea acestui proiect în practică, mai mult ediţii din Arad şi conducerea DSP au fost criticaţi pentru lipsă de responsabilitate faţă de situţia gravă provocată de pandemia de coronavirus în România.

ADVERTISEMENT

Concluzia e una sumbră pentru iubitorii sportului din România, care degeaba protestează şi depun petiţii pentru redeschiderea stadioanelor pentru că autorităţilor de la Bucureşti nu le pasă şi le este şi mult mai comod aşa.

Franţa a început noul sezon cu 5000 de fani în tribune

Nu la fel stau lucrurile în ţările unde se joacă fotbalul de top din Europa. Nu mai vorbim despre faptul că ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia, Rusia, ţările nordice, Elveţia, Austria, de mult au revenit la o formă apropiată de normal, adică acces de suporteri în număr limitat.

ADVERTISEMENT

Franţa, care a avut poziţia cea mai dură, îngheţând sezonul anterior, cu toate consecinţele dezastruoase pentru cluburi din pierderea a foarte mulţi bani din drepturile de televizare, a dat drumul la noul sezon cu un număr de 5000 de spectatori în tribune şi în Franţa cazurile de COVID 19 sunt destul de numeroase.

Leipzig, primul oraş din Germania, care revine la normal

În Germania va începe în scurt timp noul sezon şi autorităţile centrale au transmis fiecărui land că va decide exclusiv dacă sunt condiţii de revenirea a suporterilor pe stadioane. Primul pas l-a făcut oficial Leipzig, care va avea 8500 de spectatori la meciurile de acasă. Şi la fel ca Leipzig pot proceda şi alte zone ale Germaniei, în funcţie de modul în care ştiu să gestioneze pandemia.

ADVERTISEMENT

Şi Italia este gata pentru a readuce fanii în tribune. Iar primul club care va face acest pas este chiar campioana Juventus. Alberto Cirio, responsabilul regiunii Piemonte, a anunţat că a trimis la Roma un dosar în care avizează favorabil accesul unui număr limitat de suporteri la meciurile bianconerilor în condiţii de perfectă securitate. Nu se specifică numărul de spectatori care va fi acceptat, dar deschiderea există indiscutabil.

Decizia ar trebui să fie exclusiv a forurilor judeţene

Ar fi momentul ca şi în România această situaţie neplăcută să înceteze şi aşa cum, cu mare greutate, s-a decis de la 1 septembrie să se permită redeschiderea restaurantelor, a teatrelor şi a cinematografelor, să se ia o măsură similară şi în sport.

Şi e normal să se ia exemplul altora, de a lăsa toată responsabilitatea strict pe reprezentanţii judeţeni, care cunosc cel mai bine situaţia din teritoriul lor şi care pot aprecia cu justeţe dacă există condiţiile revenirii la normal şi pe arenele de sport.

ADVERTISEMENT
Tags: