News

La Bistrița-Năsăud, ca în Japonia. Cum arată prima grădiniță construită după model nipon

La Bistrița-Năsăud s-a construit prima grădiniță după model nipon. Copiii se joacă pe acoperiș și coboară la parter pe tobogan.
31.05.2021 | 09:42
La BistritaNasaud ca in Japonia Cum arata prima gradinita construita dupa model nipon
La Bistrița-Năsăud, ca în Japonia. Cum arată prima grădiniță construită după model nipon. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud are cea mai modernă grădiniță din România. Proiectul a fost gata în mai puțin de un an și a costat 1,4 milioane de euro.

Grădinița construită după model japonez are 200 de locuri, spații foarte mari de învățare și joacă și terase supraetajate.

ADVERTISEMENT

Grădinița cu program prelungit “Albă ca Zăpada” a fost construită din fonduri europene.

La Bistrița-Năsăud, ca în Japonia

În orașul Beclean, din județul Bistrița-Năsăud a fost construită cea mai modernă grădiniță din țara noastră. Aceasta dispune de 200 de locuri. Fiecare clasă are cele mai moderne dotări tehnice. Există mai multe locuri de joacă amplasate pe acoperiș, iar copiii pot ajunge la parter folosind un tobogan. Locurile unde cei mici se pot juca îmbină elemente de vegetație cu mobilierul de joacă.

“Am vrut ca toți copiii să fie în același loc și să fie tratați, sigur, fiecare cu grupa lui, că avem 8 grupe aici cu câte 25 de copii, dar să aibă cam aceleași facilități.

ADVERTISEMENT

Dacă observați, într-o grupă avem toate dotările, sigur, și cu nivelul ăsta foarte ridicat de accesibilitate, toate jucăriile.

Mi se pare normal ca orice copil, de orice nivel, clasă socială, să aibă acces la orice jucărie pe care a visat-o. Poate acasă nu și-au permis părinții să i-o asigure, aici găsim toate jucăriile”, a declarat primarul orașului, Nicolae Moldovan, pentru Digi24.

ADVERTISEMENT

În cât timp s-a construit cea mai modernă grădiniță

Grădinița construită după modelul japonez a fost un proiect recomandat de Agenția de Dezvoltare Nord Vest. Grădinița “Albă ca Zăpada” a fost realizată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020,  Axa prioritară 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiții 9b – „Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare”, Obiectivul specific 13.1 – „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”. Costul total a fost de 1,4 milioane de euro, iar construcția a fost gata în mai puțin de un an.

“Copii nu trebuie să stea foarte mult în grupă, adică închiși, vrem să-i ducem la joacă, la foarte multă mișcare, fiindcă oricum acasă cam au tendința să stea pe tot felul de calculatoare, televizoare și observați că i-am adus în locuri foarte atractive.

ADVERTISEMENT

Foarte multe spații de joacă și jucării și pentru asta am învățat, tot de la acest proiect japonez, la etaj să ridicăm, să extindem aceste posibilități și chiar și accesul de la un etaj la altul prin tobogane.

Nu știu dacă mai există undeva un așa concept și sigur, fiecare grupă – și cele de jos – să aibă accesibilitate la toate nivelele, fiindcă trebuie să-i învățăm pe copii cu nou, cu ceva foarte atractiv pentru ei și să-și dorească să revină la grădiniță”, a mai spus Nicolae Moldovan.

ADVERTISEMENT