News
notix pixel id

La cât a ajuns din nou indicele ROBOR. BNR, veste bună pentru românii care au credite

14.05.2019 | 12:26
La cat a ajuns indicele ROBOR pe data de 14 mai

Vești bune pentru românii car au credite în lei, după ce indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,29%. Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimele şase săptămâni, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR a scăzut pe 14 mai la 3,29%

BNR a publicat, recent, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru ultimul trimestru din 2018, este de 2,36%.

Acesta este valabil însă pentru creditele noi. Românii care au luat credite înainte ca acest nou indice să apară în calculul ratelor vor plăti la bancă rata calculată în funcție de indicele ROBOR. Pentru a beneficia de noul calcul al indicelui IRCC, aceștia trebuie să refinanțeze vechiul credit.

Indice ROBOR 14 mai
Indicele ROBOR din 14 mai ar trebui sa scada ratele romanilor

Autoritățile vor să schimbe legea pentru ca românii care și-au cumpărat o locuință prin programul ”Prima Casă” să poată scăpa de indicele ROBOR

O problemă o reprezintă creditele luate pentru programul Prima Casă. Cei care și-au cumpărat o casă cu ajutor guvernamental, nu pot face refinanțarea creditului, așadar vor plăti ratele în funcție de ROBOR. Guvernul vrea să vină cumva în ajutorul lor.

Zilele acestea, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de hotărâre prin care se vrea modificarea schemei de calcul a dobânzilor pentru cele mai importante programe la care aderă românii: Prima Casă, Prima Mașină și “Investește în tine”.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat deja pe site proiectul de Hotărâre pentru modificarea unor acte normative în domeniul programelor guvernamentale de garantare în numele și în contul statului. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după ce a decis înlocuirea ROBOR cu noul indice IRCC, vrea acum să modifice și schema de calul a dobânzilor și pentru restul programelor prin aplicarea noului indice și celorlalte credite garantate de stat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri