News

La cât timp te poţi vaccina după ce ai avut coronavirus? Q & A cu medicul infecţionist Cătălin Apostolescu. Exclusiv

15.03.2021 | 21:21
La cat timp te poti vaccina dupa ce ai avut coronavirus Q  A cu medicul infectionist Catalin Apostolescu Exclusiv
ADVERTISEMENT

FANATIK vă oferă, printr-un interviu realizat cu medicul infecţionist Cătălin Apostolescu, un Q & A despre vaccinare, în ziua în care a început a treia etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID în localităţile cu rata de infectare peste 4,5 la 1.000 de locuitori.

Q & A cu cel mai renumit medic infecţionist de la Matei Balş, Cătălin Apostolescu, despre vaccinarea împotriva Covid, dacă ai trecut prin boală

De luni s-au deschis succesiv şi listele de aşteptare pe judeţe, astfel încât să se poată înscrie pentru imunizare şi populaţia generală. Cu toate că s-a ajuns în ultima etapă, românii au încă multe întrebări în ceea ce privește procesul de vaccinare și vaccinurile.

ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu dr. Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecţioase, manager interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București, într-un Q & A despre vaccinare încercarea de a aduce răspunsuri la o parte dintre aceste întrebări.

Ne-am concentrat asupra vaccinării celor care au trecut deja prin boală, dar și asupra unor teorii ale conspirației care circulă în mediul online.

ADVERTISEMENT

Imunitatea în COVID nu se bazează numai pe anticorpi

– La cât timp după infectare este recomandată prima doză de vaccin?

Două-trei luni.

– Indiferent dacă a fost o formă ușoară sau gravă de boală?

Dacă a fost cu manifestări respiratorii, a avut imagine radiologică de afectare pulmonară și alte chestii, două-trei luni. Dacă au fost forme din astea foarte-foarte ușoare noi, cel puțin la Matei Balș, vaccinăm.

– Se mai indică vaccinarea dacă avem un număr ridicat de anticorpi? Care ar fi nivelul de anticorpi ideal?

ADVERTISEMENT

Da. Nu există un nivel stabilit clar protector al anticorpilor. Mai ales că imunitatea în COVID nu se bazează numai pe anticorpi. Este o imunitate predominant celulară.

– Există persoane care, în funcție de forma de COVID pe care au avut-o sau de medicația care le-a fost prescrisă, nu ar trebui să se vaccineze? Adică dacă au făcut tratament cu plasmă sau au luat diverse medicamente, precum: Arbidol, Clexane, antibiotic etc, au vreo contraindicaţie pentru vaccinare? 

ADVERTISEMENT

Nu există nicio astfel de contraindicație.

Se fac ambele doze de vaccin după ce ai trecut prin boală?

– Potrivit unor studii, se pare că e suficientă o singură doză de vaccin pentru persoanele care au trecut prin boală. Din experiența dumneavoastra, este valabila aceasta constatare?

Deocamdată sunt studii, nu există o recomandare clară.

– Dumneavoastră personal ați recomanda o doză sau ambele?

Acum este în studiu, urmează să se decidă dacă cei care au trecut prin boală rămân cu o singură doză sau nu, deocamdată nu s-a luat nicio decizie.

– Nu știu dacă ați auzit de cazul acelui medic radiolog din Timișoara care a anunțat că la o lună după rapel s-a infectat cu COVID, deși nivelul de anticorpi părea bun după vaccinare. Cum se explică astfel de situaţii?

Este exact ce v-am spus eu că imunitatea în COVID nu se bazează numai pe anticorpi. Dacă citiți bine prospectul, spune că vaccinul are eficacitate de 95%. Practica ne arată că eficacitatea este  mai mare, dar la 100% nu ajunge. Faptul că un om s-a infectat după a doua doză, nu intră în contradicție cu tot ce s-a spus despre vaccin până în momentul de față.

– Cu alte cuvinte, domnul doctor intrase în acel procentaj foarte micuț…

În categoria ghinioniștilor.

– Ce părere aveți de vaccinarea cu serul AstraZeneca a persoanelor peste 55 de ani

Ideea este în felul următor: Astra când și-a înregistrat vaccinul a avut studiu cu persoane care nu depășiseră 55 de ani. Bineînțeles că indicația vaccinului a fost pe baza studiului respectiv, dar asta nu înseamnă că el nu este eficace și celor care au peste 55 de ani.

– După mijlocul lunii martie, am putea avea un al patrulea vaccin, cel de la Johnson&Johnson. Aveți o opinie creată deja despre acest vaccin? Cum funcționează? Pentru ce categorii de populație este recomandat?

Să-l vedem la lucru și după aceea o să-mi exprim o opinie.

Conţin vaccinurile ţesut de avortoni?

– Una dintre teoriile pe care am văzut-o des, cel puțin în mediul online, este că vaccinurile conțin țesut de la avortoni? Care este adevărul?

Avorton e ăla care a emis ideea. Nu, nu există niciun pic de adevăr în această teorie.

– Care este sfatul dumneavoastră pentru cei care se vaccinează: rămân în vigoare regulile de distanțare, de a purta mască?

Da. Categoric da. Regulile rămân deocamdată în vigoare.

Cine este doctorul Cătălin Apostolescu

Doctorul Cătălin Apostolescu este manager interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București din data de 23 februarie 2021, după ce ministrul Sănătății a decis demiterea dr. Maria Nițescu. Aceasta a fost demisă ca urmare a neregulilor constatate după tragicul incendiu petrecut în 29 ianuarie în Pavilionul 5 de la Balș, în urma căruia și-au pierdut viața 20 de pacienți. Maria Nițescu preluase conducerea Institutului începând cu data de 23 ianuarie după demisia lui Adrian Streinu-Cercel, ales senator PSD în decembrie 2020.

Cătălin Apostolescu este considerat eroul tragediei de la Balș. El a intervenit decisiv pentru salvarea personalului, dar și a mulți pacienți. Medicul a spart geamul și a intrat în salonul în flăcări pentru a salva viața pacienților internați pe secția de Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT