News

La cât timp după angajare poți să ceri concediu de odihnă. Ce arată Codul Muncii pentru 2021

Concediu de odihnă 2021. Iată la cât timp după angajare poți să ceri concediu.
17.06.2021 | 17:33
La cat timp dupa angajare poti sa ceri concediu de odihna Ce arata Codul Muncii pentru 2021
La cât timp după angajare poți să ceri concediu de odihnă. Sursa foto: Colaj Fanatik / Pixabay
ADVERTISEMENT

Dacă te-ai angajat de curând și dorești să știi când vei putea să îți iei concediu, trebuie să afli că toate aceste detalii sunt stipulate în Codul Muncii.

Aceste lucruri sunt valabile inclusiv pentru anul 2021, iar dacă plănuiești să îți iei concediu în curând, trebuie să cunoști toate aceste informații.

ADVERTISEMENT

Câte zile de concediu îți poți lua într-un an

Astfel, Codul Muncii arată că orice salariat are dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu într-un an. Totuși, trebuie să știi faptul că durata concediului efectiv este stabilită în contractul de muncă.

Mai trebuie să știi și faptul că acele perioade de concediu de maternitate sau din cauza unei incapacități de muncă sau pentru îngrijirea copilului sunt separate de concediul de odihnă, iar el este întrerupt și reluat abia când situațiile menționate se termină.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un lucru foarte important de care trebuie să ținem cont este că acest concediu trebuie efectuat în fiecare an, iar acesta poate fi compensat cu bani numai după ce încetează contractul de muncă.

Când poți să îți iei concediu, după angajare

De asemenea, dacă angajatul nu poate să își ia concediul de odihnă, angajatorul trebuie să îl acorde în următoarele 18 luni din anul următor.

ADVERTISEMENT

Un lucru pe care trebuie să îl cunoști și care este prevăzut de legislația în vigoare este că nu există un anume interval de timp pe care trebuie să îl lucrezi înainte de a putea să-ți iei concediu, cel puțin nu din punct de vedere legal.

Totuși, acest lucru poate fi discutat în momentul angajării, chiar patronul poate să îți transmită că politica firmei respective este ca primele zile de concediu să fie acordate abia după câteva luni de la data în care ai devenit un salariat al lor.

ADVERTISEMENT

Ce arată Codul Muncii pentru anul 2021

Așadar, în principiu, poți să-ți iei concediu oricând după angajare, dacă patronul nu ți-a transmis alte informații încă de la început.

„Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.

Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.

Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.

Prin programare individuală se poate stabili dată efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni”, arată Codul Muncii.

De asemenea, trebuie să mai știi și faptul că anumite persoane pot primi un concediu de odihnă suplimentar care constă în alte trei zile lucrătoare. Este vorba despre cei care lucrează în condiții grele, periculoase, dar și despre tinerii care au mai puțin de 18 ani sau persoanele cu handicap.

ADVERTISEMENT