Suplimentele alimentare se consumă foarte des în sezonul rece, fiind considerate un plus de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar, însă nu toți românii știu cum să și le administreze corect. De exemplu, mulți le iau la un timp greșit după masă.
Suplimentele alimentare administrate greșit pot avea reacții adverse destul de neplăcute, precum: senzația de greață, durerea de cap, amețeală, probleme respiratorii sau cardiovasculare. Dacă se vor consuma după rețetă, efectele pot fi observate în câteva săptămâni, o spune un medic
”Dacă suplimentele sunt de calitate, recomandate de un medic apifitoterapeut și adaptate nevoilor individuale, efectele lor se pot observa în una-două săptămâni”, explică dr. Ruxandra Constantina pentru Antena 3 CNN.
De altfel, cel mai rapid efect, dintre toate suplimentele alimentare, le au cele pentru copii. Preparatele gemoterapice, precum extractele de coacăz, cătină sau măceșe sunt ideale pentru ei, încât să dezvolte un sistem imunitar puternic față de viroze.
”Veți observa că un copil care răcea frecvent va începe să facă forme mult mai ușoare de boală. Poate îi va curge puțin nasul, dar nu va mai dezvolta traheobronșite, pneumonii sau laringite”, a mai adăugat dr . Ruxandra Constantina.
Tot potrivit medicului menționat, printre cele mai utilizate suplimente în sezonul rece sunt vitaminele C, Zincul, Seleniul și D. Acestea susțin sistemul imunitar și redau și sănătatea oaselor, ceea ce înseamnă că sunt foarte bune și pentru problemele locomotorii
”Pentru adulți, vitamina D este esențială, iar în sezonul rece ar trebui să fie administrată în doze mai mari, de 4000-5000 de unități pe zi,”, a mai precizat același medic menționat, despre administrarea suplimentelor alimentare.
Potrivit doctorilor, cel mai bun interval pentru administrarea suplimentelor alimentare este dimineața, chiar și pe stomacul gol. În special cele din complexul B vor fi mai bine absorbite, astfel că vei avea parte de energia necesară pe parcursul unei zile.
”Vitaminele din complexul B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacina, biotina, vitamina B12, acidul folic și acidul pantotenic) sunt recomandate pentru stimularea energiei și reducerea stresului. O analiză din 2020 a constatat că deficiențele de vitamine B și C, fier și magneziu pot provoca oboseală, iar suplimentele alimentare pot fi de ajutor.
Cel mai bun moment al zilei pentru a lua oricare dintre aceste vitamine este imediat după trezire, pe stomacul gol. În felul acesta, vitaminele din complexul B sunt mai ușor absorbite. Pentru că pot da senzația de greață când sunt administrate pe stomacul gol, o soluție ar fi să fie luate cu o cantitate mică de alimente. Totodată, deoarece aceste vitamine au tendința să ne dea un plus de energie, administrarea lor în a doua parte a zilei ne poate afecta capacitatea de a adormi”, explică pe doc.ro medicul Ionuț Fronea.