News

La cât timp sunt obligați angajații să-și schimbe masca de protecție. Ce prevede proiectul de lege al Guvernului

12.05.2020 | 11:03
La cat timp sunt obligati angajatii sasi schimbe masca de protectie Ce prevede proiectul de lege al Guvernului
ADVERTISEMENT

Începând cu data de 15 mai vor intra în vigoare primele măsuri de relaxare, iar autoritățile au precizat la cât timp trebuie să-și schimbe angajații masca de protecție.

La cât timp sunt obligați angajații să-și schimbe masca de protecție

Masca de protecție va deveni un accesoriu tot mai des întâlnit în România, dar angajații din unitățile comerciale vor fi nevoiți să o poate tot timpul la locul de muncă și să o schimbe la un anumit timp.

ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat şi trimis în Parlament  proiectul de lege referitor la măsurile care vor fi luate după data de 15 mai, în contextul instituirii stării de alertă.

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat că masca de protecție va fi obligatorie la serviciu, în transportul în comun și în spațiile publice închise.

ADVERTISEMENT

Instituțiile au obligația de a face triajul epidemiologic la venirea la serviciu

Proiectul de lege prevede că angajații care lucrează cu publicul sunt obligați să-și schimbe masca de protecție la cel mult patru ore. Operatorul economic va trebui să asigure măștile pentru angajați, precum și soluții de dezinfecție a mâinilor în zona de acces în incintă.

Aceste reguli se supun angajații care lucrează în companiile cu următoarele obiecte de activitate:

ADVERTISEMENT
  • vânzarea produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/ssediul cumpărărtorului;
  • activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului;
  • activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine, centrele de îngrijire personală, precum și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.

Doar instituțiile și autoritățile publice, dar și toți operatorii economici, au obligația de a face triajul epidemiologic la venirea la serviciu. Referirea nu vizează sectorul privaat.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că în cazul în care întâlnim o persoană în mijloacele de transport în comun care nu poartă mască și strănută putem să o reclamăm la serviciul unic 112.

Președintele Klaus Iohannis va avea o ședință cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri pe tema măsurilor de gestionare a pandemiei de coronavirus. Întâlnirea este programată pentru marți, 12 mai, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

ADVERTISEMENT