Cât de des este recomandat să aerisești caloriferele. Este cea mai simplă metodă prin care poți încălzi eficient toată casa. În plus, nici nu vei plăti mult pe facturile lunare.
Iarna dă semne că se pregătește să își intre în drepturi. Termometrele arată puțin peste 0 grade Celsius, ceea ce înseamnă că românii au început deja să își încălzească locuințele.
De cele mai multe ori, confortul termic din casă este asociat cu reglarea termostatului pe temperaturi ridicate. Specialiștii susțin că, înainte de a da drumul caloriferelor, este esențial să le aerisești.
Potrivit recomandărilor, caloriferele ar trebui aerisite înainte de venirea sezonului rece. Acest procedeu te poate ajuta pe timpul iernii, iar dacă îl omiți, s-ar putea să resimți anumite efecte.
Este ideal să aerisești caloriferele înainte de a le pune în funcțiune. Poți să faci asta toamna, iar în acest fel te asiguri că sistemul de încălzire va funcționa la capacitate maximă pe timpul iernii.
Uneori, se întâmplă să sesizezi anumite nereguli abia după ce ai pornit sistemul de încălzire. De exemplu, dacă observi că ai caloriferele parțial reci, le poți aerisi și în timpul iernii, însă, procedeul este mai complicat. Pentru a aerisi caloriferele iarna, va trebui să oprești centrala, ceea ce înseamnă că se va face frig în locuință.
Există și persoane care aleg să aerisească foarte rar caloriferele sau nu o fac deloc. Pe termen lung, efectele omiterii acestui procedeu se vor resimți. În primul rând, locuința nu se va încălzi eficient, iar unele zone ale caloriferelor vor fi reci.
În al doilea rând, dacă nu aerisești caloriferele, centrala termică va funcționa mai mult, fiind setată să distribuie același nivel de căldură. Asta se va vedea cel mai bine pe factura la electricitate, care nu va fi deloc una mică.
Trebuie să știi că un calorifer neaerisit regulat, va fi un calorifer expus coroziunii. Aerul prins în interiorul lui nu va face decât să favorizeze apariția ruginei. În astfel de cazuri, este foarte posibil să fie nevoie să înlocuiești caloriferul mai repede decât te-ai fi așteptat.
Pentru o încălzire eficientă a locuinței, nu doar aerisirea caloriferelor este importantă, ci și curățarea lor. Asigură-te că pe suprafața lor nu există murdărie sau praf care ar putea împiedica distribuirea căldurii.