News

La ce distanță de casă poți merge în plină pandemie de coronavirus. Ce înseamnă, de fapt, în apropierea locuinței din ordonanța militară

27.03.2020 | 10:50
La ce distanta de casa poti merge in plina pandemie de coronavirus Ce inseamna de fapt in apropierea locuintei din ordonanta militara
La ce distanță de casă poți merge în plină pandemie de coronavirus
ADVERTISEMENT

Începând de miercuri, 25 martie, au intrat în vigoare măsurile adoptate prin Ordonanța militară 3, dar una dintre acestea, cea care se referă la ce distanță de casă pot merge oamenii în timpul stării de urgență instaurată din cauza coronavirsului, a ridicat multe semne de întrebare.

La ce distanță de casă poți merge în plină pandemie de coronavirus

Autoritățile au foslosit sintagma ”în apropierea locuinței” atunci când au transmis populației că poate ieși din casă pentru cumpărărturi urgente pe timpul pandemiei de coronavirus, dar nu au precizat exact la ce distanță de casă pot merge aceștia.

ADVERTISEMENT

O astfel de distanță este interpretabilă, iar lămuririle au fost absolut necesare. Potrivit autorităților, conform cancan.ro, ”în apropierea locuinței” înseamnă o distanță pe care o poți parcurge în cinci minute.

Conform Ordonanței militare 3, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara domiciliului, cu următoarele excepții: deplasarea în scop profesional, deplasarea în scopul de achiziționare de bunuri, deci doar pentru cumpărături, pentru asistență medicală, pentru îngrijirea copilului sau vârstnicilor, deplasările scurte în preajma locuințelor, în scopul donării de sânge sau în scop umanitar, pentru activitățile agricole sau pentru comercializarea produselor agro-alimentare.

ADVERTISEMENT

Noi măsuri de protecție pentru populație

CFR Călători a emis un comunicat în care informează că, în urma Ordonanţei Militare numărul 3, pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirus (Covid-19), suspendă temporar circulaţia unor trenuri în trafic intern, începând de miercuri.

Armata română a început, miercuri, să desfășoare misiuni de patrulare în Bucureşti şi în oraşe din ţară, odată cu intrarea în vigoare, la ora 12:00, a ordonanței militare care interzice circulaţia persoanelor în România.

ADVERTISEMENT

Noua ordonanță militară mai prevede și distanțarea dintre comercianți și cumpărători, iar vânzătorii vor fi obligați să respecte anumite măsuri de protecție.

Noua ordonanță militară conține prevederi importante despre c ând au voie bătrânii să iasă din casă, astfel că persoanele peste 65 de ani au doar două ore la dispoziție să își cumpere de mâncare sau să meargă la medic, în caz de urgență.

ADVERTISEMENT

Organizațiile care apără drepturile pensionarilor s-au revoltat după ce Ordonanța militară 3 le interzice acestora să mai părăsească locuințele pentru mai mult de două ore pe zi și cer schimbarea restricțiilor de circulație, considerându-le discriminatorii.

ADVERTISEMENT