Life

La ce distanță se plantează roșiile în grădină sau în solar. Trucuri pentru a avea o recoltă bogată

Distanța la care trebuie să plantezi roșiile în grădină sau în solar. E important să ții cont de ea dacă vrei să te bucuri de o recoltă bogată.
31.03.2025 | 19:37
La ce distanta se planteaza rosiile in gradina sau in solar Trucuri pentru a avea o recolta bogata
Distanța la care e recomandat să plantezi roșiile în grădină sau în solar. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Roșiile din grădină sau din solar trebuie plantate la o distanță corespunzătoare. Dacă respecți acest detaliu, vei avea o recoltă bogată, dar și fructe delicioase.

La ce distanță se plantează roșiile în grădină sau în solar

Atunci când ai de gând să plantezi roșii, trebuie să ții cont de mai multe aspect, cum ar fi distanța corespunzătoare, pe care e important să o respecți dacă vrei o recoltă bogată.

ADVERTISEMENT

Distanța depinde, însă, de tipul de roșii pe care le plantezi, dar și de spațiul de creștere, care poate fi grădina, solarul sau sera. În cazul în care vrei să plantezi roșiile în grădină, luna aprilie este ideală pentru a face acest lucru.

Roșiile de grădină cresc pe spalier sau pe arac, iar distanța dintre ele ar trebui să fie de aproximativ 50 cm. În plus, trebuie lăsat un spațiu de cel puțin 70 de cm între rânduri și de maximum 90 cm.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cazul în care roșiile sunt cu creștere determinată, de tip tufiș, care nu au nevoie de susținere înaltă, distanțele pot fi mai mici. Mai exact, se lasă 30 – 40 cm între plante, iar între rânduri 60 – 70 cm.

Dacă plantezi roșiile în solar sau în seră, poți planta răsadurile mai dens. Este important, totuși, să asiguri o aerisire cât mai bună. În acest caz, distanța recomandată între plante este de 35 – 45 cm și, respectiv, de 60 – 80 cm între rânduri.

ADVERTISEMENT

În plus, pentru roșiile cu creștere nedeterminată, care cresc pe tot parcursul sezonului și au nevoie de susținere, trebuie lăsat un spațiu mai mare între rânduri, notează playtech.ro.

ADVERTISEMENT

În acest fel, vei permite accesul ușor, iar plantele vor fi îngrijite cu ușurință. În același timp, e nevoie să aclimatizezi răsadurile treptat la condițiile exterioare, înainte ca acestea să fie plantate definitiv.

Ce soiuri de roșii să plantezi pentru o recoltă bogată

Udarea trebuie realizată direct la rădăcină. Pentru a putea preveni dezvoltarea bolilor, nu trebuie să uzi frunzele. De altfel, pentru o recoltă bogată, trebuie să alegi tipul de roșii potrivit. Cele cu randament ridicat, rezistente la boli și cu gust delicios, sunt productive.

De exemplu, roșiile din soiul Inima de Bou sunt mari, dulci și cărnoase. Dacă vrei roșii cherry dulci, în ciorchini mari, poți opta pentru soiul Ciorchine de Miere. Roșiile din soiul Rey de Bistec sunt foarte mari și sunt perfecte mai ales în salate, fiind și foarte aromate.

Roșiile din soiul hibrid Carpathian F1 sunt rezistente la boli și au un randament mare. Soiul Buzău 1600 este românesc, iar roșiile sunt rezistente și productive. Alte soiuri recomandate sunt Dacia, Rio Grande, Balkan F1, Sweet Million F1, Sun Gold și Black Cherry.