Sport

La ce echipe a jucat Pele. Cum s-a realizat transferul său în Statele Unite ale Americii

Brazilianul Pele s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, dar a lăsat în urmă amintirile unei cariere fabuloase, legată în principal de cluburile Santos și Cosmos New York.
30.12.2022 | 00:55
La ce echipe a jucat Pele Cum sa realizat transferul sau in Statele Unite ale Americii
Pele semnând primul său contract profesionist, cu Santos.
ADVERTISEMENT

Legenda fotbalului mondial Edson Arantes do Nascimento, devenit celebru sub numele de Pele, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, învins, din păcate, de o boală necruțătoare.

Cum a început Pele fotbalul

Pentru mulți a fost cel mai mare fotbalist din istorie. Sunt și alții care au alte preferințe la acest capitol. Un lucru este însă cert. Edson  Arantes do Nascimento, pe care cu toții l-am cunoscut ca Pele, a intrat nu doar în Cartea de Aur a fotbalului. Ci și a sportului mondial.

ADVERTISEMENT

Pele s-a născut pe 23 octombrie 1940 în orășelul Tres Coracoes, din statul brazilian Minas Geiras, într-o familie săracă. Era fiul unui fotbalist obscur, Dondinho, și al soției acestuia, Dona Celeste Nascimento.

Tatăl său i-a insuflat dragostea pentru fotbal. Și i-a împărtășit elementele de bază ale jocului. Talentul uriaș era acolo și avea să fie cizelat în stradă.

ADVERTISEMENT

Și, inițial, nu cu o minge în adevăratul sens al cuvântului. Ci, spun cei ce l-au cunoscut, cu un ciorap vechi umplut cu cârpe. Ori cu fructe. Cu care jongla, desculț, în Bauru, acolo unde se mutase familia sa.

Era marea lui bucurie. Și dispărea de la școală pentru a juca fotbal. Cu o plăcere și mai mare după ce și-a cumpărat prima minge adevărată din banii lui. Pe care-i făcea vânzând arahide prăjite sau lustruind pantofi în fața unui cinematograf.

ADVERTISEMENT

În clasa a patra, învățătorul l-a dat afară. Și a devenit ucenic de cizmar. Dar tot fotbalul era viața lui. Și avea să-i atragă atenția fostului atacant Waldemar de Brito. Care l-a luat sub aripa sa.

Când a primit întâiul echipament de fotbalist, a dansat de bucurie. ”A fost ceva de nedescris, una dintre marile fericiri ale vieții mele”, spunea el în bigrafia scrisă de Joe Marcus.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Pele să joace pentru Santos

Tot Brito a fost și cel care l-a dus la Santos. În 1956. Și le-a spus celor de-acolo că le dă pe mână un puști care va deveni cel mai bun jucător al planetei. O apreciere cu care nu s-a înșelat.

A participat la o selecție și l-a impresionat pe antrenorul lui Santos, Lula. Care a văzut imediat că a pus mâna pe un diamant cu o strălucire rară.

Astfel că, în iunie 1956, semna un contract profesionist deși încă nu împlinise 16 ani. Primea 60 de dolari pe lună. Iar pe 7 septembrie, în același an, debuta cu gol într-un 7-1 cu Corinthians. Prima reușită din prodigioasa sa carieră.

Pe care, timp de 19 ani, o perioadă incredibil de lungă chiar și pentru acele vremuri, a petrecut-o doar la Santos. Servind clubul, cu devotament și dragoste. Contribuind la reușite de excepție pentru acesta. A câștigat, între altele, campionatul Brazilian Seria A de 6 ori, Copa Libertadores de 2 ori, Cupa Intercontinentală de 2 ori, iar Campionatul Paulista de 10 ori.

Performanțe potențate de cele izbutite la naționala Braziliei, cu care a câștigat trei titluri mondiale, performanță unică. Și al cărei golgeter all-time, cu 77 de reușite, este și în prezent. La egalitate cu Neymar.

Cum s-a făcut transferul lui Pele în SUA

În SUA, în anii 70, fotbalul era privit mai degrabă ca o ciudățenie. Chiar dacă se înființase prima ligă profesionistă, NASL (North American Soccer League).

Ei bine, Warner Communications, cei care dețineau franciza locală, Cosmos, și-au spus că trebuie să schimbe lucrurile. Și cu să o facă mai bine decât apelând la fotbalistul care deținea recordul de titluri mondiale.

Sosirea sa a fost marcată cu o conferință de presă susținută, pe 9 iunie 1975, în celebrul Club 21. ”Am mai avut superstaruri în Statele Unite ale Americii, dar pe nimeni la fel de mare ca și Pele. Toată lumea voia să-l vadă, să-l atingă, să-l salute”, spunea John O’Reilly, cel care se ocupa de relațiile cu media.

Și, într-adevăr, transferul avea să aibă succesul scontat. Înainte de venirea sa, cronicile meciurilor erau făcute de jurnaliștii începători. Iar bună parte din bilete erau oferite ca vouchere de la Burger King.

După, erau 300 de jurnaliști acreditați pentru soccer, iar Downing Stadium nu era îndeajuns de încăpător pentru toată lumea ce voia să vadă meciurile.

Mai mult, Pele a fost deschizător de drum și pentru alte vedete. La Cosmos aveau să mai ajungă Giorgio Chinaglia, fost mare atacant la Lazio. Apoi Franz Beckenbauer, dar și fostul său coechipier de la Santos, Carlos Alberto.

Iar ulterior, în liga nord-americană aveau să mai ajungă și alte nume celebre. Printre care Johan Cruyff, Eusebio, Bobby Moore, George Best sau Gordon Banks .

Pe 1 octombrie 1977, Pele se retrăgea din activitate într-o partidă în care s-au întâlnit cele două formații de club cărora le-a dedicat cariera, New York Cosmos și Santos. O confruntare transmisă în întreaga lume.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Au apărut imaginile: ce au făcut cei de la Galatasaray, după ce Olimpiu...
Au apărut imaginile: ce au făcut cei de la Galatasaray, după ce Olimpiu Moruțan a oferit ”gestul de fair-play al secolului”
O studentă care a vrut se angajeze la supermarket s-a îngrozit când a...
O studentă care a vrut se angajeze la supermarket s-a îngrozit când a aflat că va fi plătită cu 500 de euro
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep...
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
Trucul pe care instructorii auto nu-l spun. Cum pot evita șoferii să apese...
Trucul pe care instructorii auto nu-l spun. Cum pot evita șoferii să apese pedala de accelerație în loc de frână
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Autoturismul Dacia Duster care nu își găsește cumpărător: de ce costă cât două...
Autoturismul Dacia Duster care nu își găsește cumpărător: de ce costă cât două mașini noi
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Ce pensie primește acum un senior care la 1 ianuarie 2024 avea 2.000...
Ce pensie primește acum un senior care la 1 ianuarie 2024 avea 2.000 de lei? Toate calculele
Viața amoroasă a lui Brâncuși, sub lupa istoricilor. Detalii despre relația cu Maria...
Viața amoroasă a lui Brâncuși, sub lupa istoricilor. Detalii despre relația cu Maria Tănase
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Şoc în showbiz. Adi Minune, despre divorţ şi înşelat: "Orice bărbat mai greșește"
Şoc în showbiz. Adi Minune, despre divorţ şi înşelat: "Orice bărbat mai greșește"
Convoi rusesc în miez de noapte. Ce au surprins camerele de supraveghere în...
Convoi rusesc în miez de noapte. Ce au surprins camerele de supraveghere în cazul Navalnîi - VIDEO
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant