News

La ce folosesc, de fapt, testele de detecție a anticorpilor împotriva noului coronavirus. Explicaţiile specialiştilor

20.04.2020 | 10:50
La ce folosesc de fapt testele de detectie a anticorpilor impotriva noului coronavirus Explicatiile specialistilor
ADVERTISEMENT

Medicul Mihai Craiu ne explică pe pagina sa “Spitalul Virtual pentru Copii” la ce folosesc testele de detecție ale anticorpilor împotriva noului coronavirus, în condițiile în care acestea nu ajută la punerea unui diagnostic.

Ce sunt testele de detecție ale anticorpilor împotriva noului coronavirus

Spitalul Virtual pentru Copii, un spațiu virtual destinat creșterii nivelului de cunoștințe pediatrice, arată că testele de detecție ale anticorpilor împotriva noului coronavirus nu ajută la punerea unui diagnostic, însă au un alt rol, la fel de important.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei postări pe Facebook, medicul Mihai Craiu susține că testele de detecție ale anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 sunt esențiale în detectarea anumitor substanțe care neutralizează infecția, aspect important din mai multe puncte de vedere.

“Se poate observa că anticorpii care apar primii sunt cei din clasa imunoglobulinelor M (IgM). Ca în toate bolile infecțioase umane. Anticorpii IgM apar repede și dispar, în timp ce anticorpii “cu memorie” din clasa IgG apar mai târziu în evolutia bolii, către vindecare.

ADVERTISEMENT

Ambele tipuri apar dupa multe zile de la debutul bolii. Testele actuale au o precizie modestă pentru că sunt dezvoltate după studii complexe dar care au o durată redusă de dezvoltare (doar 3-4 luni de cercatări). Sigur vor apărea tehnici de detectie superioare, care vor identifica ACELASI lucru, cu o precizie mai înaltă”, noteaza Mihai Craiu.

Testele îi vor ajuta pe epidemiologi în viitor

Chiar dacă aceste teste nu folosesc la punerea unui diagnostic, specialiștii spun că acestea au un alt rol important, ce-i va ajuta pe epidemiologi pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Pentru stabilirea diagnosticului de infecție cu noul coronavirus sunt folosite alte teste, explică specialiștii de la Spitalul Virtual pentru Copii.

“La ce sunt bune totuși? Nu la diagnostic… Pentru a spune dacă un pacient are boala COVID-19 este recesară o altă tehnică, rtPCT. Aceasta amplifică materialul genetic al noului coronavirus și arată dacă el există în corpul bonavului, la momentul testării (din secreții nazale sau din materii fecale).

ADVERTISEMENT

Testele privind prezența anticorpilor sunt utile pentru studiile de epidemiologie. Epidemiologia este stiința studiului bolilor în populații. De la termenii “epi” și “demos” care înseamnă în greaca veche “deasupra” și “popor”. Adică studii asupra unor comunități”, potrivit Spitalului Virtual.

Voi încerca sa răspund întrebării din postare…La ce folosesc testele de detecție ale anticorpilor impotriva…

Posted by Spitalul Virtual pentru Copii on Sunday, April 19, 2020

Astfel, testele de detecție ale anticorpilor împotriva noului coronavirus îi vor ajuta pe specialiști să vadă câți pacienți au avut, în populația respectivă, forme de boală fără simptome și dacă afecțiunea se transmite ușor sau mai greu (grad de contagiozitate).

În plus, epidemiologii vor putea afla dacă virusul poate trece de la femeia gravidă la făt și cât durează imunitatea (este temporară sau permanentă).

“Tot cu ajutorul dozării anticorpilor putem afla dacă aceștia sunt neutralizanți pentru SARS-CoV-2 (adică daca acești anticorpi ne apăra de o nouă infecție) și ar putea fi modul de studiere al eficacității unui potențial vaccin”, potrivit medicului Mihai Craiu.

În același timp, testele de detecție ale anticorpilor împotriva noului coronavirus ar putea avea și un impact economic, întrucât se va stabili cât de vulnerabilă este populația la noul coronavirus și în ce condiții vor putea oamenii să se reîntoarcă la muncă.

“Unii pacienți vindecați, care au mulți anticorpi, ar putea dona sânge. Sunt studii care analizează tratamentul cu ser de la cei vindecați de COVID-19, la pacienții cu forme grave”, mai explică doctorul Craiu.

ADVERTISEMENT
Tags: